Piwnym szlakiem po Frankonii i.... (maj/czerwiec 2010)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #61
    Dużym rozczarowaniem natomiast była wizyta w drugim browarze w tym mieście w Friedmann Brauerei. Samo miejsce nie zachwyca, typowy przemysłowy współczesny budynek a na dodatek jak na tamtejsze warunki mało zachęcająca karczma zmusiła nas do szybkiego opuszczenia lokalu. Piwo również nie zachwyciło. Pszenica była jakby niedoleżakowana, pozbawiona jakichkolwiek cech weizenowskich. A miało być tak pięknie, otwarta fermentacja, zdolność produkcyjna 5 tys. hekto, piękne etykiety na flaszkach. No cóż może trafiłem na zła partię piwa. Zobaczymy mam jeszcze flaszki (Dunkel, Weizen i pils) czekają w chłodziarce na konsumpcje.

    Fotka browaru:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13493
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10869

      #62
      Następnym celem był klasztorny browar Weissenohe, którego początki są datowane na XI wiek. Warzą 17 tys. hekto rocznie przy użyciu otwartej fermentacji. Oferują dość bogaty wybór gatunków piw m.in. Marcowe, Ciemne, Pszeniczne i kilka wersji jasnego piwa. Wszystkie ich produkty można skosztować na miejscu w firmowej karczmie. Szczególnie przypadł mi do gustu Kloster-Sud Bonifatius Dunkel. Warto!

      Zdjęcia browaru:
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13502
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13503
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13504
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10869

        #63
        Vasold & Schmitt Brauerei z miejscowości Neunkirchen am Brand to kolejny browar na naszej trasie, który nas zawiódł. Mimo, że browar okazały z połowy XIX wieku, warzący 5 tys hekto rocznie to ich piwa niczym nie zachwycają. Pilsener, Lager, Festbier i Dunkel nie wzbudzają zachwytu, można rzecz, że są bezpłciowe smakowo. Niestety kolejnym minusem jest brak firmowej karczmy w której to można by było napić się ich wyrobów z beczki. Z naszej perspektywy to była starta czasu.

        Zdjęcia browaru:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13506
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13507
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10869

          #64
          Z nowym dniem obraliśmy za nasz cel zachodnio-południową część Frankonii z nadzieją, że odkryjemy browary warzące tylko doskonałe piwa. Jak się późnej okazało nie było tak do końca jak byśmy chcieli.
          Pierwszym browarem a zarazem, wielkim rozczarowaniem był Brauerei Bauer Lowe z miasteczka Hochstadt an der Aisch. Niby wszystko miało być pięknie. Ciekawy asortyment (Pils, Vollbier, Marzen, Dunkel, Weissbier), warzenie odbywające się w sposób tradycyjny. Niestety te atuty browaru nie wystarczyły aby piwosz mógł w pełni być z nich zadowolony. Zaserwowaliśmy sobie cały ich przegląd i ku naszemu zdziwieniu wszystkie te piwa były przegazowane, mdłe w smaku, z ewidentnymi obcymi akcentami w smaku i zapachu (zła woda?). Ostrzegam, omijajcie ich wyroby z daleka!

          Zdjęcia browaru:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13512

          I karczmy:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13513
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10869

            #65
            Warto dodać, że wspomniany powyżej browar, warzy 5 tys. hekto.
            Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-07-16, 10:13.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10869

              #66
              Niczym szczególnym nie wyróżnił się drugi z browarów działających w z Hochstadt an der Aisch. Brauhaus Hochstadt działa od 1926 roku, warzy rocznie 6 tys. hekto piwa. Oferuje trzy wersje piwa jasnego, dodatkowo w wersji niepasteryzowanej i niefiltrowanej plus piwo pszeniczne. Wszystkie okazały się poprawne w smaku ale bez żadnych zachwytów na którym z tych piw. Zdecydowanie polecam inne browary i ich piwa, których nie brakuje w okolicy.

              Zdjęcia browaru:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13524
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13525
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2579

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                Vasold & Schmitt Brauerei z miejscowości Neunkirchen am Brand to kolejny browar na naszej trasie, który nas zawiódł. Mimo, że browar okazały z połowy XIX wieku, warzący 5 tys hekto rocznie to ich piwa niczym nie zachwycają. Pilsener, Lager, Festbier i Dunkel nie wzbudzają zachwytu, można rzecz, że są bezpłciowe smakowo. Niestety kolejnym minusem jest brak firmowej karczmy w której to można by było napić się ich wyrobów z beczki. Z naszej perspektywy to była starta czasu.
                To oni jeszcze warzą? Byłem przekonany że ten browar jest od kilku lat nieczynny, a piwo robi kto inny.
                Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-07-21, 15:48.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10869

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
                  (...)

                  To oni jeszcze warzą? Byłem przekonany że ten browar jest od kilku lat nieczynny, a piwo robi kto inny.
                  Aż zwątpiłem w to co napisałem ale mogę ciebie zapewnić, że warzą.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10869

                    #69
                    Miłym zaskoczeniem było pite przez nas piwo Vollbier warzone w Stern-Brau Scheubel z Schlusselfeld. Idealne do obiadu, miało idealnie zbalansowaną goryczkę z miłymi akcentami kwiatowymi z umiarkowanym wysyceniem. Niezłe. Szkoda że nie miałem okazji napić się Dunkela. Browar warzy nieprzerwanie od początku XIX wielu, roczna zdolność produkcyjna to 2,5 tys. hekto.

                    Zdjecia browaru:
                    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13526
                    i karczmy:
                    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13527
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Piwowar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 2579

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                      Aż zwątpiłem w to co napisałem ale mogę ciebie zapewnić, że warzą.
                      Kiedyś warzyli ze 20.000 hl, ale słabo dbają o interes. Ratuje ich chyba tylko fakt, że mają bardzo dużo własnych lokali.
                      Archiwum piwne

                      Poznaj
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
                        Bo to są piwa przemysłowe. Kiedy byłem tam z Krzysztofem, właściciel przyznał się, że jego piwa po 3 tygodniach są gotowe do sprzedaży.
                        Wiesz co Andrzeju,

                        Jak Abernacka napisał o ...... Krausie to nostalgia minie wzięła...
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • Piwowar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 2579

                          #72
                          Mnie też i chyba się tam dzisiaj przejadę rowerkiem. Pogoda dopisuje.
                          Archiwum piwne

                          Poznaj
                          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10869

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
                            Mnie też i chyba się tam dzisiaj przejadę rowerkiem. Pogoda dopisuje.
                            No pięknie, co poniektórzy mają dobrze
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • Piwowar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 2579

                              #74
                              Niestety brak kondycji sprawił, że dojechałem tylko tutaj, ale i tak warto było. Zdjęcie jest robione z piwnic Löwenbräu, a piwo pod tytułem "Ungespundetes Kellerbier" w ceramicznym kuflu o pojemności 1L smakowało mi jak nigdy. W drodze powrotnej zahaczyłem jeszcze o piwniczkę browaru Greif w Forchheimie i o Steinbacha w Erlangen.
                              Archiwum piwne

                              Poznaj
                              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                              Comment

                              • Piwowar
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 2579

                                #75
                                Zapomniałem pokazać dokąd dojechałem.
                                Attached Files
                                Archiwum piwne

                                Poznaj
                                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...