Ja też nie, ale pracuję z ekspertami w te klocki, a człowiek uczy się całe życie . Twoje
Piwnym szlakiem po Frankonii i.... (maj/czerwiec 2010)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi(...) a człowiek uczy się całe życie . Twoje
Comment
-
-
Po krótkim odpoczynku w hotelu udaliśmy się na kolacje do Brauerei Lowenbrau w Neuhaus. Na miejscu okazał się to uroczy browarek z doskonałą gospodą. Oferują trzy piwa z beczki: Karpfen-Weisse, Hausbrau-Hefetrub oraz Pilsner. Pierwsze dwa okazały się wybornymi piwami, które w moim mniemaniu okazały się NAJLEPSZYMI piwami, jakie mogłem spróbować podczas tej wycieczki. Pszenica z pięknym cytrusowym aromatem, gęstą pianą a drożdżowy ciemniak z uroczym słodowo-chlebowym posmakiem jeszcze śnią mi się po nocach. Kuchnia również należy do tych znakomitszych. Ceny wyższe od przeciętnych (12-15 euro za posiłek), ale warte swej ceny. Browar warzy 3 tys. hekto rocznie, rozlewa swojej produkty do beczek i butelek euro.
Zdjęcia browaru:
i piwa:
Comment
-
-
Ostatnim browarem w tym dniu był Brauerei Sauer z Rottenbach. Oferta piwa beczkowego ogranicza się jedynie do Pilsa. Smakował dość topornie, mocna chmielone piwo z dość wysokim wysyceniem, pianą gruboziarnistą. Piłem smaczniejsze piwa. Browar warzy około 2 tys. hekto. Lokal firmowy jest czynny od 11 rano do około 1 w nocy (po za środą).
Zdjęcia browaru:
i piwa:
Comment
-
-
Dziwna to polityka, bo Pils jest jednym z najsłabszych piw w ich ofercie, w przeciwieństwie np. do świetnego niefiltra (Rossdorfer Urbräu).Last edited by delvish; 2010-08-01, 14:10."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziDziwna to polityka, bo Pils jest jednym z najsłabszych piw w ich ofercie, w przeciwieństwie np. do świetnego niefiltra (Rossdorfer Urbräu).
a ja przed chwileczką opisałem ten: http://www.browar.biz/galeria.php?id=13652
Comment
-
-
A widzisz. Dziękuję za objaśnienie."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Wczesnym rankiem ostatniego dnia naszego pobytu we Frankonii odwiedziliśmy Brauerei Weber, działający od 1800 roku we wsi Robersdorf. Ten uroczy browar, warzący 2100 hekto piwa rocznie oferuje dwa gatunki piwa. Rauch i Hell. Oba wybornie smakujące. W szczególności tradycyjnie przypadła mi do gustu wędzonka. Delikatny posmak szyneczki z dość niskim wysyceniem był doskonałą podstawą do śniadania, które właśnie tam spożywaliśmy.
Zdjęcia browaru:
i piwa:
Comment
-
-
Był jeszcze poranek gdy zajechaliśmy do Brauerei Muller w Reundorf. Niestety piwiarnia firmowa nie była czynna o tej porze więc musieliśmy się zadowolić zakupem kilku flaszek z ich piwami. Kellerbier (5%) i Pils (5%) jeszcze leżakują w piwniczce więc nie wiem jeszcze jak one smakują Browar warzy 1 tys hekto piwa od 1874 roku.
Zdjęcia browaru:
Comment
-
-
Senną a jednocześnie sielską atmosferę zastaliśmy w Brauerei Buttner w Untergreuth. Z lekka skacowany piwowar i jego pomocnik przywitali nas podczas płukania beczek. Dzień wcześniej odbywał się u nich wiejski fest, co może tłumaczyć ten stan rzeczy. Browar warzy niestety tylko jeden gatunek piwa Hell, które rozlewa tylko i wyłącznie do beczek. Szkoda, ponieważ piwo pite bezpośrednio z tanka smakowało przednio. Produkcja roczna to 1,5tys hekto.
Niestety i tym sposobem pożegnaliśmy tą piękną ziemię udając się do Saksonii.
Zdjęcia browaru:
Comment
-
-
Wizytę w Saksonii ograniczyliśmy do wizyty w górniczym miasteczku Gersdorf. Dla większości to miasteczko kojarzy się z miejscem urodzenia Karola Maya, ale dla nas przede wszystkim z pięknym browarem Gluckauf. Jest to średniej wielkości browar, warzący 50 tys. hekto rocznie od 1880 roku. Jak na dawny DDR warzą dość ambitne gatunki m.in. Ciemnego Koźlaka, Ciemne czy Niefiltra nie wspominając już o 5 odmianach jasnego piwa. Wszystkie te piwa można skosztować w przybrowarnianej karczmie.
Zdjęcia browaru:
Comment
-
-
Na kolacje udaliśmy się do Radik's Wirtshausbrau w Finsterwalde (Brandenburgia). Jest to browar restauracyjny, działający od 1997 roku, który słynie z ciągłych eksperymentów z nowymi gatunkami. Jego Roggen otrzymał wiele nagród krajowych za doskonały smak. Niestety tego dnia Żytniego zabrakło, na szczęście oferowali kilka innych ciekawych piw. Na pierwszy ogień poszedł mój ulubiony gatunek Dunkel Weizen. Swoją jakością nie zawiódł. Ciemno-mętna barwa, dość duże wysycenie, trwała piana oraz piękny zapach podpalanego goździka stworzył cudowną całość. Długo nie mogłem się oderwać od tego piwa.
Kolejnymi piwami były Maibock, Marzen oraz niefiltrowany Special. Smakowo doskonałe, ale jako, że nie przepadam za tymi gatunkami zbyt mocno były tylko tłem do tego, co wcześniej spożywałem. Browar warzy rocznie, około 1 tys. hekto, ich produkty można zakupić w pięciolitrowych partyfass-ach w cenie 13 euro.
Zdjęcia piw:
i browaru:
Comment
-
-
Na nocleg pojechaliśmy do pobliskiej wsi Furstlich Drehna, gdzie od 1745 roku w zamkowych zabudowaniach działa Schlossbrauerei. Ten regionalny browarek, warzy 15 tys. hekto rokrocznie. W swojej ofercie ma piwa m.in. :Miodowe, Doppelbocka oraz sezonowo Maibocka. Niestety własnej karczmy browar się nie dorobił na szczęście w miejscowej gospodzie można skosztować Edelhella z beczki.
Zdjęcia browaru:
i piwa:
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziZaciskając zęby studiujemy menu. Okazuje się, że taki browar oferuje swoim gościom jedynie piwo Marzen z beczki a wybór potraw jest nadwyraz ubogi.
Comment
-
-
Ostatnim browarem, jaki miałem okazję zobaczyć podczas tej wycieczki był Uckermarker Brauerei działający we wsi Golzow. Jest to mały browar, działający sezonowo od kwietnia do października. Warzą cztery gatunki piw: Schwarzbier, Dunkel, Pils oraz Zwickelbier, który rozlewa ostatnimi czasy jedynie do beczek. Cała produkcja zamyka się wielkości 400 hektolitrów rocznie. Byliśmy w tym browarze około godziny szóstej rano więc z lekka zaspany właściciel jedynie poczęstował nas Schwarzem, które określiłbym "męskim piwem". Mocna goryczka, hebanowa barwa, wysokie wysycenie, kawowy-waniliowy zapach, mające 5% alkoholu. Piwo na pewno do powtórzenia.
Zdjęcie browaru:
Comment
-
Comment