Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
Wyświetlenie odpowiedzi
Szlakiem (nie tylko) piwnym) po Zagłębiu Ruhry (i nie tylko) VII 2010
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziKolejnym browarem, jaki odwiedziliśmy był Ruhrtall Brauerei w Witten(...). Gdzie warzą piwo, nie udało mi się dowiedzieć, ale wyglądało, że nie na miejscu.
Comment
-
-
Wyprawa do kolejnego browaru zapowiadała się niezwykle ciekawie. Po zachodniej stronie autostrady A2 jadąc od Wermelkirchen znajduję się miasteczko Remscheid. Trzeba jechać najpierw serpentynami w dół, potem w górę. Miejsce niezwykle urokliwe. Po tej cudownej przejażdżce przywitał nas skromny browarek Hausbrauerei Richard Becker Przepięknie komponuje się z okolicą. Ale niestety. PECH NR 2. Browar czynny od 17.30. Czekałem do 18. Chodziłem dookoła zabudowań. Dzwoniłem dzwonkiem. Ani żywej duszy w pobliżu. Wystawione krzesełka wskazywały na to, że wkrótce otworzą. Ale, o której…? Czas naglił i piwa nie spróbowałem. Szkoda, bo zapowiadało się ciekawie. Chętnie wrócę w to miejsce w latach kolejnych.Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPiwo warzą na zapleczu kompleksu Sonnenschein Brennerei a instalacja pochodzi od K. Schulza.Poszukuję
Comment
-
-
Wyprawa do Amsterdamu i PECH NR 3. Odnalazłem browar Brouwerij de Prael zrobiłem zdjęcie. Miła Pani gmerała przy drzwiach. Zrobiłem zdjęcia amsterdamskich kanałów. Podchodzę do drzwi browaru. Zamknięte. Stukałem, pukałem. GłuchoLast edited by Bombadil13; 2010-08-20, 12:40.Poszukuję
Comment
-
-
Recklinghausen, Hausbrauerei Boente
Ostatnia wyprawa i ostatni browar na trasie okazał się wisienką na torcie. W położonej 15 km na pn-zach od Dortmundu miejscowości Recklinghausen znajduje się Hausbrauerei Boente. Browar znajduje się w samym centrum miejscowości. Fasada browaru obrośnięta czymś pnącym, a zabudowania browaru mają około 70m. Okazało się, że większośc stanowi pokaźny ogródek piwny, odzielony od świata murem i zielenią.
Podano nam trzy rodzaje piwa: Hell, Spezialbier (Dunkel) (w cenie 2,10€ za 0,25l i 3,20€ za 0,4l) oraz Weizenbier (w cenie 2,60€ za 0,3l i 4,0€ za 0,5l). Piwa... hmm... palce lizać. Dunkel pyszny i ta gęsta klejąca piana, Pszenica klasyczna, a Hell boski. Hell- to jedno z lepszych piw jakie piłem. Smak wybitnie słodowy z delikatną podkreślającą efekt goryczką. Zapach to słód i słodki zapach kwiecistego pola, miodu i lata. Miałem ochotę wlać to piwo całe w siebie, kolejne kroić i spożywać łyżeczką, tak było pełne bogatego smaku, a potem kolejne, kolejne... Spędziliśmy tam sporo czasu, oj sporo.
Moja żona zachwyciła się Boente’s Spezialbierbowle (czyli piwo z truskawkami). Polecam równiez jedzenie, ogromne, pięknie podane porcje zaspokoją każdego. Obsługa miła i sympatyczna, kelner próbujący mówić po polsku, no i kelnerka polka.
Browar obowiązkowy dla każdego piwnego turysty. Gorąco polecam!Last edited by Bombadil13; 2010-08-20, 14:02.Poszukuję
Comment
-
Comment