Pogranicze niemiecko-czesko-polskie, wrzesień 2010

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #1

    Pogranicze niemiecko-czesko-polskie, wrzesień 2010

    Korzystając z okazji, że tegoroczny zlot odbywał się na pograniczu niemiecko-czesko-polskim nadarzyła się idealna okazja, aby odwiedzić okoliczne browary.

    Pierwszym browarem na naszej trasie był Bergquell Brauerei w Lobau. Ten regionalny browar mimo, że korzeniami sięga połowy XIX wieku budynek browaru to pospolity, niezbyt urodziwy budynek z blachy falistej. Niestety browar mimo swojej wielkości, nie może poszczycić się niczym nadzwyczajnym. Jedynym piwem, które zasługuje na uwagę jest Lausitzer Hefeweizen. Nie jest to klasyczny przedstawiciel weizenów, mimo to można doszukać się w nim miłych akcentów cytrusowo-przyprawowych.
    Browar rocznie warzy 110 tys hekto.

    Zdjęcia browaru:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14131
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14130
    Piwna turystyka według abernackiego
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #2
    Dosłownie piętnaście kilometrów na południe od Lobau znajduje się browar Münch-Bräu w Eibau. Działa on 1810 roku, warzy rocznie 110 tys hekto piwa rocznie. Znany jest przede wszystkim z produkcji znanego w całej Saksonii piwa "Eibauer Schwarzbier" (4,5%), które w wersji niefiltrowanej smakuje wybornie. Niestety mimo namowy aby to piwo było w jakiejkolwiek formie rozlewane do opakowań nie przyjęło się z aprobatą browaru Szkoda. Na terenie browaru w każdy piątek i sobotę działa sklep firmowy.

    Zdjęcia browaru:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14152
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14150
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14149
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14148
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14147
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14146
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14145
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14144
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14143
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14142
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=14141
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10869

      #3
      Kierując się do Varnsdorfu dość przypadkowo natknęliśmy się na firmowa karczmę browaru Lausitzer Meisterbräu z Zittau we wsi Spitzkunnersdorf. Lokal zwie się „Wilder Hirsch” i jak już sama nazwa wskazuje jest utrzymana w klimacie myśliwskim. Goście do niedawna mieli okazję skosztować wg mnie genialnego Schwarza oraz pilsa w cenie 2,7 euro za kufel półlitrowy. Oprócz doskonałego piwa, właściciele przybytku własnym sumptem pędzą śliwkowego schnapsa.
      Gdy powróciłem do kraju otrzymałem smutną wieść o zniszczeniu browaru przez sierpniową powódź. Podobno browar już się odbudowuje, za co trzymam mocno kciuki.

      Zdjęcia karczmy:
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=14153

      i piw:
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=14154
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10869

        #4
        Po całonocnej podróży nasza ferajna dotarła do Varnsdorfu a dokładniej do karczmy Noprosu, w której to polewają piwa z miejscowego browaru „Pivovar Kocour”. Nie wiem jak pozostali współtowarzysze podróży ale dopiero po sytym obiedzie zacząłem kosztować piwa. Jak dobrze pamiętam tego dnia z nalewaka oferowali trzy rodzaje piw. Jasna 12%, Ciemne oraz Wittbier wizualnie prezentowały się pięknie. Niestety piwa które oferowali zasadniczo były smakowo jedynie poprawne, nie posiadające w sobie żadnych fajerwerków. Wolę jednak u nich zjeść smażonego hermelina niż wstąpić do nich na piwo.
        Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-10-02, 23:40.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10869

          #5
          Po upojnej nocy w Złotym Potoku wybraliśmy się większą grupą na piwny rekonesans w okolice Liberca. Pierwszym browarem na naszej trasie był przemysłowy browar Pivovar Konrad Vratislavice. Co prawda nie odwiedziliśmy jego od środka ale na dobry początek poczyniliśmy małe zakupy w przybrowarnianym sklepie. Sklep oferuje pełny asortyment jaki jest na miejscu warzony jak i również gadżety (m.in. obrusy barowe, szkło, otwieracze…). Po udanych zakupach udaliśmy się do przybrowarnianej karczmy, w której to polewali 10% i 11%. Wybraliśmy jednomyślnie 11%, która okazała się wizualnie piękna. Gęsta piana, bursztynowa barwa na tyle mnie oczarowała, że w pierwszym momencie uznałem, że jest to doskonałe piwo. Niestety przy kolejnych łykach czar prysł. Smak miało dość płaski i zlekka wyjałowiony. Szkoda, liczyłem na coś więcej.

          Zdjęcia browaru:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=14156
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=14158

          i piwa:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=14157
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13964

            #6
            ... No jak zachwyca, skoro nie zachwyca?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Bombadil13
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 2479

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
              w pierwszym momencie uznałem, że jest to doskonałe piwo. Niestety przy kolejnych łykach czar prysł. Smak miało dość płaski i zlekka wyjałowiony. Szkoda, liczyłem na coś więcej.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
              ... No jak zachwyca, skoro nie zachwyca?
              Nie zachwyca, bo zachwycać nie może. Smak i zapach płaski, tylko i wyłącznie goryczkowy (nawet nie chmielowy). Niczym nie różniący się od naszych żywców, lechów, warek, okocimiów. Mam wrażenie, że dość często uznajemy coś za lepsze niż jest tylko dlatego, że jest to czeskie, albo niemieckie.
              Poszukuję

              Comment

              • fteo
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 1139

                #8
                Ja nie wiem, czego Wy się po Konradzie spodziewaliście...
                Wybaczone macie, bo z daleka przyjechaliście.
                http://lotnictwo.net.pl/
                http://www.flightradar24.com/
                http://www.airshow.sp.mil.pl/

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13964

                  #9
                  A uśredniona reakcja grupy wyglądała mniej więcej tak: "bardzo dobre... dobre... nie no można wypić... niedobre... szkoda zdrowia... gówno... wyleję..."

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    A uśredniona reakcja grupy wyglądała mniej więcej tak: "bardzo dobre... dobre... nie no można wypić... niedobre... szkoda zdrowia... gówno... wyleję..."
                    Nieskromnie powiem, że gdybym ostro nie zareagował, to do dziś byście opowiadali o cudownym piwie z Konrada
                    Poszukuję

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10869

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                      (...)że gdybym (...)
                      No juz spokojnie mój ty degustatorze
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10869

                        #12
                        Chyba najjaśniejszym punktem tego dnia była wizyta w browaru Pivovar Studnia działającego na przedmieściach Liberca. Trzeba mieć samozaparcia aby odnaleźć go w gęsto zabudowanym osiedlu domków jednorodzinnych. Browar działa od połowy 2009 roku a oferuje tylko jedno piwo Studánecký Antal o ekstrakcie 10%. Piwo okazało się całkiem smaczne, zważywszy na fakt, że było to dość lekkie piwo. Cechuje się dość charakterystyczną nutą chmielową z miłą goryczką a to wszystko zaserwowane w formie niefiltrowanej. Po za piwem, oferują niestety dość bufetową kuchnię. Frytki, utopieńce i chipsy.
                        W załączeniu fotka z godzinami otwarcia browaru:

                        Zdjecia browaru:
                        http://www.browar.biz/galeria.php?id=14160
                        http://www.browar.biz/galeria.php?id=14159
                        http://www.browar.biz/galeria.php?id=14161
                        http://www.browar.biz/galeria.php?id=14163

                        i piwa:
                        http://www.browar.biz/galeria.php?id=14162
                        Attached Files
                        Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-10-07, 16:51.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10869

                          #13
                          Trzecim browarem który odwiedziliśmy tego dnia był Minipivovar Vendelín. Browar działa na dalekich przedmieściach Liberca od 1995 roku. W ofercie mają dwa gatunki piwa jasną 12% oraz ‘ryzane”. Niestety piwa według mnie trąciły z lekka kwaskiem, cechowały się wykastrowanym zapachem. Jedynym plusem była barwa ryzanego, która okazała się miła dla oka. Sam lokal też nie zachęcał do dłuższego zabawienia u nich. Niepolecam!
                          Migawki browaru i karczmy:
                          http://www.browar.biz/galeria.php?id=14166
                          http://www.browar.biz/galeria.php?id=14164

                          i piwa:
                          http://www.browar.biz/galeria.php?id=14165

                          Ps. Na fotce oferta i godziny otwarcia lokalu.
                          Attached Files
                          Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-10-14, 15:22.
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • dadek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍺🍺
                            • 2005.09
                            • 4780

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                            W ofercie mają dwa gatunki piwa jasną 12% oraz ‘ryzane”.
                            Jeżeli już to řezané czyli pół na pół jasne z ciemnym (z resztą prawidłowa nazwa widnieje na cenniku). Ryzáka warzy pivovarek Koniček a nazwa pochodzi od kasztanowej maści koni.

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10869

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
                              (...) Ryzáka warzy pivovarek Koniček a nazwa pochodzi od kasztanowej maści koni.
                              Czy mam rozumieć, ze ten browar oferuje piwo řezané z Koničeka? Nie przypominało powiem ci szczerze.
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...