Pogranicze niemiecko-czesko-polskie, wrzesień 2010

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #16
    Nie bardzo pół na pół, bo ciemnego w ofercie nie mieli. Robią po prosto polotmave i już. Nie wiem skąd pomysł nazywania je rezanym. Może to jakaś lokalna gwara? A może użyli zapasów starego ciemnego, którego być może kiedyś warzyli? Biorąc pod uwagę kwaśność tych piw, to całkiem możliwe

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #17
      Ostatnim browarem odwiedzonym tego dnia był dobrze znany wszystkim Novosad Harrachov. Piwo prawdę mówiąc smakowało przeciętnie, na szczęście jadło mieli zacne.
      Klasyczny gulasz z knedlikami i na dokładkę smażony ser okazały się doskonałymi daniami .

      Fotka z biesiady browar.bizowej odbywajacej się w Novosad Harrachov.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4698

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy mam rozumieć, ze ten browar oferuje piwo řezané z Koničeka? Nie przypominało powiem ci szczerze.
        Nie! Jako że pomyłkowo podałeś nazwę ("ryzane" zamiast "řezané") to jako przykład przytoczyłem nazwę piwa Ryzák który jest warzony i sprzedawany w browarze Koniček. Na ile znam czeski to nie ma takiego słowa jak "ryzane".

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #19
          Wracając ze zlotu odwiedziliśmy jedyny nasz piwny rodzynek na tych ziemiach, browar we Lwówku Śląskim. Wizualizacje browaru jak i samo piwo każdy zna. W mojej ocenie jest to najpiękniejszy browar na tych ziemiach. Warzy on smakowite piwo, które może z powodzeniem konkurować z produktami naszych sąsiadów. Liczę po cichu na to, że browar z czasem w prowadzi na rynek inne gatunki, które urozmaicą nasz mimo wszystko ubogi rynek.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
            (...) Na ile znam czeski to nie ma takiego słowa jak "ryzane".
            Powiedz mi przyjacielu czy ja upieram się przy tej kwestii? Napisałem to słowo fonetycznie, Ot i co!
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #21
              Fonetycznie to by było raczej "rzezane" (w uproszczeniu).

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Fonetycznie to by było raczej "rzezane" (w uproszczeniu).
                Wybacz, ale nie mam już ochoty ciągnąć tego durnego zagadnienia.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                Przetwarzanie...
                X