Patrol piwny - Kirgistan

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Patrol piwny - Kirgistan

Ponieważ wycieczka była zorganizowana, więc trudno mówić o dogłębnym spenetrowaniu rynku, niemniej się starałem.
    Kraj to wprawdzie muzułmański, ale być może "dzięki" kilkudziesięcioletniej okupacji przez Związek Sowiecki z alkoholem nie ma najmniejszych problemów. Miejscowi wolą chyba wprawdzie gorzałkę, ale i piwo jest powszechnie dostępne i spożywane. Obecne jest chyba w każdym sklepiku. Wybór nie jest oszałamiający, bo sprowadza się zwykle do jakichś 2 piw kirgiskich, 2 rosyjskich (Bałtika, Sibirskaja Korona albo Klinskoje) i czasem jakiegoś kazachskiego, chociaż są też sklepiki lepiej zaopatrzone ( w 1 widziałem nawet Hoegarden).
    Piwo występuje przede wszystkim w szklanych butelkach 0,5 litra. Obecne są też plastiki 1 i 1,5 litra, chociaż z piw kirgiskich w plastiku spotkałem tylko produkty 1 browaru - Abdysz Ata. Plus piwa rosyjskie- Tołstiak, Żyguliewskoje.
    W sklepie butelka 0,5 litra kosztuje od 24 do (najczęściej) 40 somów. W knajpie lane od 40do 60 somów, ale spotkałem tylko rosyjskie - Bałtikę i Sibirską Koronę. 1 USD to niecałe 50 somów.
    Niestety chyba spuścizną Związku Sowieckiego jest też podła jakość miejscowych piw.
    Nie spotkałem żadnych piwnych gadżetów. Reklamy piwa należą do rzadkości i mają postać jedynie papierowych, albo płóciennych płacht wiszących na ogrodzeniach, albo budynkach.
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Jeszcze piwna impresja z Kirgistanu.
    Standartowy przydrożny sklepik z piwem.
    Ale Warki nie było. Widać wyszła.
    Attached Files

Comment

• dryx
      † 1966-2017 Piwosz w Raju
      • 2002.04
      • 1735

A czy odwiedziłeś któryż z kirgiskich minibrowarów?
      Kellers, Steinbrau, Blonder - wszystkie w Biszkeku. Wydają nawet podstawki.

Comment

• kloss
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 2526

Niestety.
        Akurat w Biszkeku miałem skręconą nogę i wściekły ból, więc chociaż wcześniej planowałem odwiedzenie Steinbrau (o pozostałych nie wiedziałem) to odpuściłem.

Comment

• dryx
          † 1966-2017 Piwosz w Raju
          • 2002.04
          • 1735

Mam też podstawki z 2 innych kirgiskich browarów Pak z Biszkeku oraz Usu-Salkyn Pivo z Belovodskoye. Czy spotkałeś takie piwa?

Comment

• kloss
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 2526

Udało mi się nabyć i zdegustować piwa tylko z 4 browarów:
            Arpa, Abdysz Ata, A.F.T. z Karakol i Bars z Karabałty.
            Tylko te dwa pierwsze browary dostępne były powszechnie.

Comment

• kruger_nr1
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🍼
              • 2005.11
              • 802

Kirgistan 2023
              Abdysz-Apa z Biszkeku to chyba największy producent piwa w Kirgistanie. Z tego browaru pochodzi najwięcej marek (kilkanaście) piwa spotykanego w Kirgistanie i ma największy zasięg ogólnokrajowy. A należy wspomnieć, że Kirgistan to kraj muzułmański i nie wszędzie tak łatwo te piwo dostać, choć na szczęście dla nas piwoszy nie są krajem zindoktrynowanym przez muzułmanów i piwo można dostać w większości sklepów. Ale wiele marketów oraz restauracji prowadzonych przez muzułmanów alkoholu nie prowadzi. Jednak czego się nie robi dla turystów! W wielu restauracjach można sobie przynieść swój alkohol ( w naszym przypadku piwo) do restauracji, zwłaszcza gdy się wynajmuje swoją salę –my akurat byliśmy grupą. Kolejnym producentem piwa w Kirgistanie jest browar Arpa z Biszkeku, jego produkty również możemy spotkać w większości kraju. Jest jeszcze browar Bemer na obrzeżach Biszkeku prowadzony przez rosjan do którego dostęp nie jest łatwy a którego piwa w butelkach praktycznie nie można dostać, za to lane w wielu punktach można zakupić. U nas nie jest to rozpowszechniony sposób sprzedaży piwa, ale w krajach wschodu popularny – piwa z kija leją nam na wynos do butelek typu pet, ceny konkurencyjne a piwa warte skosztowania.
              A poza tym pozostaje kilka browarów restauracyjnych i craftowych zlokalizowanych w Biszkeku. Mam tu na myśli Blonder Pub w stylu Irlandzkim – polecam! Ponadto Steinbrau prowadzony przez byłego prezydenta a podobno chylący się do upadłości, choć piwa w porządku. Odwiedziliśmy też pub PIVO – firmowy browaru Tengri, gdzie piwa ciekawe ale muzyka nie pozwoliła nam na dłuższe posiedzenie… No i bar Brewster gdzie można skosztować piwek browaru Raccoon z Biszkeku, z czystym sumieniem mogę polecić ten lokal! Z kolei pub Mabuhai jak dla nas spalony – w podanych godzinach otwarcia w niedziele niestety był zamknięty…L . Z kolei puby sieci Craft proponują ciekawe piwka i interesujące lokale – również polecam!
              Ogólnie rynek piwa w Kirgistanie proponuje również sporo piw rosyjskich zarówno w pubach (sporo craftów) i sklepach a także piwa z Kazachstanu, zdecydowanie w sklepach. W sklepie udało mi się dostać również piwa z Iranu.
              Piwa lokalne dostępne przeważnie w butelkach pet różnych pojemności oraz butelkach szklanych 0,5Litra. Większość piw rosyjskich w puszkach oraz butelkach, kazachskie piwa też w puszkach i butelkach. Za to dostać do kolekcji puszkę z Kirgistanu potrzebowałem 16 z 17 dni pobytu w Kirgistanie i odwiedzenie z 200 sklepów… ale się udało w końcu (browar Abdysz-Apa zrezygnował z puszek ). Ceny piw jak na zarobki Kirgizów są wysokie, jednak jak zauważyłem nie jest to produkt niszowy, kupują piwo zarówno turyści jak i lokalsi.

Kolekcja puszek piwnych:
              http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24008

Spoko relacja. Dzięki. Oddzielaj może akapity od siebie, to całość tekstu nie będzie się zlewać, bo tak choć interesujące to trudno się czyta.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment