Ceny piw importowanych w Polsce

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • murdario
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 5

Ceny piw importowanych w Polsce

te wymienione z imienia i nazwiska bywają w eclipse, jednak 14 pln za trunek spożywany w domu to cena trochę zaporowa
    do zofmaru mam nadzieję wybrać się w tym tygodniu
    Last edited by Maggyk; 2011-02-13, 22:03. Powód: Dyskusję wydzielono z tematu o sklepie Zofmar
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
    Generalnie mała dygresja odnośnie brytyjskich piw w Polsce - najczęsciej spotykana cena to około 12 złotych za pół litra. Jest to cena wręcz skandaliczna i nie rozumiem czym podyktowana, skoro dokładany 3-4 złote i w Zofmarze kupujemy pięknego Belga 0,75 litra...
    No pewnie, piwo brytyjskie na miejscu kosztuje 0,5 funta a więc u nas powinno kosztować co najwyżej 5-7 zł.
    Jak czytam takie teksty to ... otwieracz mi się rozkłada w kieszeni
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• cap-n-go
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.05
      • 273

Sibarh, chcesz powiedzieć, że piwa belgijskie nie mają podobnych cen do brytyjskich? Nie wydaje mi się, nawet ryzykowałbym twierdzenie, że jest odwrotnie...

Po drugie mówmy o cenach hurtowych, a nie rzucasz jakieś kwoty ile Brytyjczyk płaci za pintę. Wychodząc z takiego założenia za niemieckie piwo też powinniśmy płacić dyche więc to dla mnie żadna argumentacja.
      Last edited by cap-n-go; 2011-02-13, 20:51.

Comment

• VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
        No pewnie, piwo brytyjskie na miejscu kosztuje 0,5 funta a więc u nas powinno kosztować co najwyżej 5-7 zł.
        Jak czytam takie teksty to ... otwieracz mi się rozkłada w kieszeni
        1. Podajesz cenę detaliczną w UK, a sprowadzający płacą cenę hurtową - znacznie niższą.
        2. Nie w temacie piwa ale w temacie cen - Polska a reszta świata:
        W jednym z odcinków Makłowicza odwiedza on serowarnie w Austrii czy we Włoszech. Ser dojrzewający 12 miesięcy, przygotowywany ręcznie kosztuje w sklepie (czyli już z narzutem) ok. 30 zł po przeliczeniu - pada tu dobry komentarz - tyle to w Polsce kosztuje zwykły żółty ser któy dojrzewania nie widziała na oczy.

Ja mogę po raz setny dodać swój komentarz - ceny wszystkiego w Polsce są chore i nie biorą się w żaden sposób z kosztów ale z chciwości dużych i małych właścicieli firm/hurtowni/sklepów.
        Ceny porównywalne jak na Zachodzie tylko jakość dużo niższa i zarobki dużo niższe.
        Taka jest trudna ale prawda o Polsce i polskich przedsiębiorcach.
        Piwo w sklepie w Austrii jest dużo tańsze niż to sam piwo w sklepie w Polsce - to jest chore po prostu. Tak jak piwa po 12 pln które kosztują pół funta w sklepie w UK. Czy tak jak piwa po 9 i więcej złotych w piwiarniach.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

Sibarh, chcesz powiedzieć, że piwa belgijskie nie mają podobnych cen do brytyjskich?
          Funt wyżej stoi

Comment

• Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
            ok. 30 zł po przeliczeniu
            A ja bardzo proszę, żeby w takich sprawach nie stosować przeliczeń.
            Statystyczny Polak jak i Amerykanin zarabiają tyle samo, czyli ok 2000 biletów swojego banku(bsb) na miesiąc.
            Tylko, ze w Polsce Żywiec Porter kosztuje 3.69 bsb za 0.33l(Piotr i Paweł - Janki W-wa)
            A w USA ten sam Porter kosztuje 1.99 bsb za 0.5l, a jak wezmę cały karton to nawet 1.69 bsb za butelkę.
            Last edited by Latarnik; 2011-02-13, 21:39.
            5450 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

Przetwarzanie...
            X