Myanmar mały przegląd

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • purc
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.02
    • 650

Myanmar mały przegląd

Spędziłem w Myanmarze / no dobra, w Birmie/ 19 dni w lutym 2011. Pierwsza rzecz, która uderza piwosza to szeroka dostępność piw beczkowych. Właściwie w każdym mieście są tzw. beer stations z jednym albo dwoma piwami z beczki. Króluje oczywiście wszechobecny Myanmar Beer - przyzwoity - jak na tamte standardy - lager o sporym nagazowaniu i lekkiej goryczce. Dużo lepszy jednak był z beczki Mandalay Beer - pity w Mandalay - mniej nagazowany, delikatniejszy w smaku, zwłaszcza jesli wsparty rybką z grilla. Najlepszym jednak piwem był dość mocny ABC Stout /tez z Myanmar Brewery/, absolutnie pozbawiony kwasu, co go pozytywnie odróżnia od kwaśnych stoutów pitych w Indonezji - Anchora i miejscowego Guinnessa. Piłem tez mocne piwa ,jak np. Dagon, ale te zasługują w najlepszym razie na milczenie. Ogólnie rzecz biorąc, piwa - zwłaszcza beczkowe - sa na pewno lepsze niz w innych krajach tego regionu /jak Tajlandia, Nepal, Indie czy Indonezja - oczywiscie z wyjatkiem rewelacyjnego browaru Storm Beer na Bali/.
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

MarcinKa też eksplorował te rejony: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=175

Comment

• purc
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.02
      • 650

no i zapomniałem o Spirulinie -niezły lager z beczki w Mandalay , a w Yangonie w Spirulina Beer Factory, o której wspomina MarcinKa,coś dla miłośników wodorostów -zielony kolor i glonowaty smak - przypomina zapach długo niezmienianej wody w akwarium , a było to najdroższe piwo w Birmie.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
        dadek
        Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
        2025-02-12, 02:28
      • dadek
        Belgia, Gent, Vrijdagmarkt 50, Dulle Griet
        dadek
        Piwiarnia na największym placu w Gent szczycąca się ofertą 500 piw. Oczywiście nie lanych (bo tych jest 10) ale butelkowych. Szczycą się również otwarciem podwojów już w 1978 roku, jednak tradycją nawiązują do wcześniejszych wieków gdy to na piwo wpadali wozacy dostarczający produkty...
        2024-10-03, 20:34
      • TommyCollins
        Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
        TommyCollins
        Witam!
        Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
        2024-05-15, 15:56
      • Javox
        Błonie, [Inne Beczki] Mango Jerry
        Javox
        Pszenica z sokiem z mango.
        Ekstrakt 13.0*, alko 5.0%.

Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - nie za dużo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony, blady pomarańczowy.
        Aromat - cytrusy, multiwitamina, stary Bobofruit (taki z PRL-u).
        Smak...
        2023-10-18, 18:48
      • e-prezes
        Kraków, Starowiślna 95, Tenczynek z beczki
        e-prezes
        Otwarty parę miesięcy temu jeden z punktów dystrybucji Tenczynka. Drugi w Podgórzu po drugiej stronie mostu. Piwa marki Tenczynek, Buh oraz Doctor Brew. Nie znam cen, bo przejazdem byłem.
        2021-11-01, 13:28
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...