Patrol piwny: Mali i Burkina Faso

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Patrol piwny: Mali i Burkina Faso

MALI
    90% społeczeństwa kraju to muzułmanie, więc obawiałem się, że z piwem mogą być pewne trudności. Okazało się, że bezpodstawnie. Malijczycy traktują islam dość selektywnie, przyjmując z niego to, co im odpowiada i odrzucając to, co nie pasuje. Piwo akurat im pasuje, więc dostępne jest bez większych problemów. W normalnych sklepach, czy raczej sklepikach piwa wprawdzie nie ma, ale można je spotkać w większych sklepach (raczej nielicznych) i przede wszystkim w lokalach. Problem był jedynie w Djenne, które jest czymś w rodzaju malijskiej Jasnej Góry. Tam piwo było tylko w jednej knajpie w mieście. Poza Djenne było we wszystkich lokalach i hotelach, chociaż często "do wyboru" był tylko 1 gatunek - Castel - najpopularniejsze piwo w Mali. Wprawdzie w "beerme" podane są 2 malijske browary - Bramali i Somalibo, ale wszystkie piwa jakie piłem były z Bramali. Niestety nie spotkałem żadnego oryginalnie malijskiego piwa, a jedynie afrykańskie marki międzynarodowe produkowane w Mali - Castel, Flag,Beaufort, 33 Export i Guiness. Piwo dostępne jest w butelkach 0,33 i 0,65 (Guinessa trafiłem tylko w małej). Sporadycznie widywałem też puszki (chyba 0,5). Cena piwa w knajpie to 500 - 1000 franków CFA za butelkę 0,33 i 1000 - 2000 franków za butelkę 0,65 (1000 franków to ok. 7 zł) W sklepie cena oscyluje wokół tych niższych wartości, ale zawsze kupowałem więcej, zatem dokładych cen nie podam. Przykładowo za 2 duże "33 Export" 2 małe "Beauforty" i "Guinessa" zapłaciłem 4500 franków.
    Attached Files
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

BURKINA FASO
    Wydawałoby się, że w kraju gdzie odsetek muzułmanów jest niższy niż w Mali z piwem powinno być łatwiej, ale wbrew pozorom tak nie jest. Wprawdzie w lokalach nie ma żadnego problemu, ale ze sklepami jest prawdziwa masakra. W kilku większych sklepach w których byłem i w których był alkohol nie było lokalnego piwa, a jedynie importowane - Kronenbourg, Heineken, jakieś piwa z Unii no name i co ciekawe rosyjska Bałtika i libańska Almaza. Jedyny "sklep" z lokalnym piwem jaki udało mi się odwiedzić to była gliniana szopa z klepiskiem, koślawym stolikiem w kącie, z zakurzonymi skrzynkami, pełnymi zakurzonych butelek. Zakup piwa był dość skomplikowanym rytuałem. Wybrałem ze skrzynek 2 duże "33 Export" i 2 małe "Castele". Po chwili pani przyniosła skądś 2 takie same "33 Export" tyle, że zimne i te miałem zabrać, zamiast wybranych. Małych "Casteli" nie chcieli mi sprzedać za żadne skarby. W zamian pani przyniosła zimnego dużego "Castela". Próby negocjacji spełzły na niczym, bo nie znam francuskiego, a pani i reszta towarzystwa władali jedynie francuskim.
    Gatunki piw międzynarodowych są dokładnie te same, co w Mali, w tych samych pojemnościach butelek. Dodatkowo występuja 2 piwa stricte burkińskie - Brakina i SO.B.BRA - oba tylko w butelkach 0,65. Piwa międzynarodowe uznawane są za coś lepszego stąd wyzsze ceny, czasem nawet o 50%. W knajpie małe piwo kosztuje 500-1300 franków CFA(obowiązuje ta sama waluta co w Mali) duże 850 - 1500 franków.
    Attached Files

Comment

• kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

Browar w Bobo Dioulasso (Burkina Faso) sfotografowany w przelocie.
      Attached Files

Comment

• kloss
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 2526

PIWO Z PROSA
        Zarówno w Mali jak i w Burkina Faso powszechnie warzone jest domowe piwo z prosa, czasem też z sorgo. Jest to napój niskoalkoholowy, kwaskowy, przypominający nieco kwas chlebowy. Orzeżwiający, ale może wywołać problemy żołądkowe.
        Attached Files

Comment

• beny
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.03
          • 984

Super relacja - dziękuje.
          Chyba wiem kto przejął etykiety z tej podróży ale wole się upewnić masz jakieś etykiety na sprzedaż lub wymianę z tej podróży - chętnie wzbogacę zbiór lub dublety.

Dla zainteresowanych galerie z etykietami z mojej kolekcji z tych 2 krajów:
          Mali

Burkina Faso

Zapraszam do wymiany o ile ktoś zbiera egzotykę
          Z piwnym pozdrowieniem
          Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• kloss
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 2526

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
            Super relacja - dziękuje.
            Chyba wiem kto przejął etykiety z tej podróży ale wole się upewnić masz jakieś etykiety na sprzedaż lub wymianę z tej podróży - chętnie wzbogacę zbiór lub dublety.
            Wszystko oddałem Marcinowi76

Comment

Przetwarzanie...
            X