Co do browarów w Słowacji - Dobra Niva nie działa. Lokal opuszczony. Smutno to wygląda,
Piwna kartografia
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Pendragonie! Dokończ proszę mapę bawarii. Jest tam jeszcze wiele białych plam (szczególnie w rejonie górnego palatynatu).
Comment
-
-
Ta kwestia mnie gryzła i kilka dni temu właśnie wznowiłem nad tym pracę. Doszedłem do literki M. Już niemal 200 browarów jest naniesionych.Last edited by Pendragon; 2012-08-13, 10:44.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Może komuś jeszcze się przyda, do końca wakacji sporo czasu. Warto byłoby też zweryfikować zapisy na bizonowych mapach.
Barcelona: w Barcelonie działają dwa brewpuby, oba (już) są opisane na forum.
Browar Birra 08, mieszczący się przy Carrer de Llacuna, NIE JEST browarem restauracyjnym. Tam dwóch przemiłych Katalończyków warzy swoje piwa, ale w zasadzie nie jest to miejsce ogólnodostępne. Nie można się tam napić piwa, no, chyba, że zapuka do nich (i ich zastanie) spocony freak piwny z Polski . Robią trzy rodzaje piw górnofermentacyjnych, w swoim czasie je opiszę.
Wg uzyskanych od nich informacji NIE MA innego małego browaru w mieście - jeden (byłem, zapomniałem nazwy ) jest nieczynny bo zamknięty (podejrzałem, w środku wygląda na dużą demolkę), a Moritz to po prostu średni browar, w zasadzie przemysłowy.
Niedaleko (no, jakieś 70-80 km...) od Barcelony jest miasteczko Blanes, a w nim przy C/Joan Burcet 1 bis jest browar Popaire. To cicha i wąska uliczka opodal tamtejszej Rambli i nadmorskiej promenady.
Na zewnątrz dziura po drzwiach od garażu (?) pozabijana ażurowo deskami, ale jest logo browaru z ośmiornicą, dzierżącą szuflę i coś jeszcze. Ponieważ przed domem stał samochód z takąż ośmiornicą, zapukałem, usłyszałem "Ola?" i wlazłem.
Poznałem całą dwuosobową załogę, drobną dziewczynę o hiszpańskiej urodzie i jej męża, który skojarzył mi się z a) Wikingiem b) przerośniętym Masonem (sorka ).
Okazało się, że nazwa "Popaire" oznacza "poławiacza ośmiornic", czym w poprzednim życiu zajmował się piwowar. Oboje są anglojęzyczni, tu wychodzą moje braki terminologii piwowarskiej...
Sprzedali mi gustowny 6-pak (niestety, "na stanie" były tylko dwa piwa - ale za to jedno "specjalne"), poczęstowali jedną i jeszcze jedną i jeszcze jedną... szklaneczką Summer Ale'a, szklaneczkę dostałem na drogę .
Wytłumaczyli mi też, że tamtejsi piwowarzy rzemieślniczy warzą prawie wyłącznie piwa górnej fermentacji, ponieważ dolniaki wymagają niższej temperatury, co oznacza wyższe koszty wymienników ciepła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziWg uzyskanych od nich informacji NIE MA innego małego browaru w mieście - jeden (byłem, zapomniałem nazwy ) jest nieczynny bo zamknięty (podejrzałem, w środku wygląda na dużą demolkę), a Moritz to po prostu średni browar, w zasadzie przemysłowy.
Prawdziwego miejsca produkcji nie doszukałem się.
Last edited by Pendragon; 2012-08-13, 11:19.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Bardzo być może, tam, gdzie byłem, to miejscówka jakieś 500 m od pępka miasta - Placa de Catalunya, i dla małego browaru od strony kosztowej może to być bez sensu.
Browar Popaire w Blanes też był w zasadzie w trakcie swego rodzaju renowacji/przeprowadzki ze względu na "lokalny Sanepid".
W każdym razie nie uświadczyłem piwa z tego barcelońskiego browaru w żadnym z dwóch przed chwilą opisanych sklepów, a snujący się po pobojowisku facet nie reagował na moje miłe słowne zaczepki .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPendragonie! Dokończ proszę mapę bawarii. Jest tam jeszcze wiele białych plam (szczególnie w rejonie górnego palatynatu).Last edited by Pendragon; 2012-08-27, 18:28.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPendragonie! Dokończ proszę mapę bawarii. Jest tam jeszcze wiele białych plam (szczególnie w rejonie górnego palatynatu).
Już widzę, że we Frankonii jest sporo do poprawienia.
Last edited by Pendragon; 2012-09-03, 21:44.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziSkończone! Wiekopomne dzieło, które zajęło mi ładnych kilka lat życia właśnie zostało dopełnione. Teraz już tylko poprawki, nanoszenie nowych browarów i usuwanie zamkniętych.
Już widzę, że we Frankonii jest sporo do poprawienia.
Comment
-
-
Gratuluje, nie lada wyczyn. Wspaniała nieoceniona wiedza w jednym, przejrzystym miejscu. Twoje zdrowie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krystof Wyświetlenie odpowiedziWitam!
Aktualna mapa wszystkich browarów w Czechach i w sąsiedztwe pri granicach jest tutaj:
Polecam
Kryštof
www.pividky.cz - pół-literatura i interaktywna mapa browarów w Czechach i sąsedskich państwach (też w jędzyku Polskim)
Comment
-
-
Mapa polskich browarów w nieco odświeżonej formie:
utworzenie: 2010.11.06 (knajpy) 2012.04.13 (browary) 2015.01.29 (jako Piwna Mapa Polski) własność: Piwny Informator beershare - postaw autorowi piwo, albo dwa oznaczenia - patrz warstwa LEGENDA gdy brakuje pubu, sklepu, browaru, lub jeśli chcesz zgłosić imprezę piwną przejdź na mapę: https://goo.gl/Cpmuxu i uzupełnij dane. Jeśli tego nie potrafisz, nie chcesz - to pisz wiadomość prywatną na profil facebookowy Piwny informator lub Mapy piwne.Last edited by Pendragon; 2012-12-04, 23:58.
Comment
-
-
Comment