Piwna kartografia
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-05-29, 23:39.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2009-05-30, 06:04.Comment
-
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ale jak tak dalej pójdzie, to Ty też będziesz ciągle mapę aktualizować, dokładać, odejmować i nigdy jej nie opublikujesz. A my będziemy czekać i czekać...Comment
-
No dobra, to jeszcze przemyślę
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Rzucam pomysł dla bardziej sprawnych komputerowo użytkowników forum, by takie mapy sporządzić dla wszystkich naszych sąsiadów zza miedzy plus Łotwa i Estonia. Szczególnie kraje bałtyckie są ciekawe i ich małe browary. Były tu sprawozdania z wypadów piwnych, a jaednak to nie to samo, co mapa, na której znalazłyby się także małe browary, o których informacji próżno szukać w sieci, a jeśli już są, to niewiele dowiadujemy się na temat produktów i ich specyfiki.Comment
-
Zatem udostępniam, to co udało mi się ustalić. Zastrzegam, że mapki były aktualne na dzień ich powstania, a nie na dziś. Po zrobieniu 2 ostatnich landów, będę je starał się systematycznie uaktualniać. Niektóre landy (te robione na początku) są trochę lepiej opisane, później starałem się już tylko ustalić lokalizację, zostawiając dalsze dane na późniejsze uzupełnienie.
THÜRINGEN (36)
SACHSEN-ANHALT (22)
SACHSEN (60)
BERLIN (19)
MECKLENBURG (21)
BRANDENBURG (24)
SCHLESWIG-HOLSTEIN (13)
BREMEN (3) + HAMBURG (5)
NIEDERSACHSEN (54)
NORDRH.-WESTF. (125)
SAARLAND (13)
RHEINLAND-PFALZ (45)
HESSEN (73)
-
Fajny temat. Obawaim się jednak że graficzne zestawienie np Czech i Polski (o Niemczech już nawet nie wspomnę) unaoczni tylko naszą tragiczą sytuację w ilości browarów jaka pozostała - zwłaszcza mówię tu o ilości pinezek niebieskich
Również mapka Słowacji pokazuję jak dramatycznie zmniejszyła się tam ilość starych browarów.
Niejako czuję się zobowiązany zrobić taką mapkę dla Irlandii - jak tylko uda mi się rozpracować tworzenie takowych (do tej pory tylko biernie je przeglądałem przyznam się) to takową zrobię.
Mapka Niemiec podejrzewam że bedzie wyglądała jak wnętrze pudełka z przemieszanymi w różnych kolorach pinezkamiOstatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2009-05-31, 12:48.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Wyklikałem w wolnym czasie coś takiego mapka. I jeszcze mała korekta browaru Jagiełło jest on tam gdzie czerwona kropa, a nie pinezka.
Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borátComment
-
Niestety pokazuje granice świata cywilizowanego (piwnie i nie tylko) od .....tego mniej cywilizowanego. W sumie nie jestem zaskoczony
Załączam obiecaną mapkę browarów Republiki Irlandii i Irlandii Północnej. Wbrew pozorom mam kilka wątpliwości co do obecej ilości czynnych browarów na tej wyspie mimo że jest ich raptem tylko kilkanaście. Po prostu część browarów prawdopodobnie nie warzy własnego piwa tylko je kontraktuje pod swoim szyldem , minimum 1 prawdopodobnie już nie istnieje oraz kilka browarów wymienianych na stronach internetowych prawdopodobnie jeszcze nie ruszyło a w dobie kryzysu ich rozruch wcale nie jest taki pewien. Tak czy siak to co mi wiadomo. Umowny stan na 1 czerwca 2009 :
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Podzieliłem browary na duże , mikrobrowary i restauracyjne wg własnego uznania - jest to opisane w "dymkach". To moja pierwsza mapka tego typu więc sorry za ewentualne błędy techniczne.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!