Chcesz i masz.
Przy okazji zauważyłem, że wciąż wśród działających miałem "Pivo z Letohradku", a przecież tam już nie warzą tylko przywożą z Kozlovic czy też Stramberka? Pikopivovarek wylądował w grupie z czerwonym krzyżykiem.
Tym samym działających browarów jest tam 131.
Kurde, jeszcze kilka tygodni temu ten serwis wyszukujący firmy w Czechach korzystał z fajnych cyfrowych map, które po przybliżeniu pokazywały nam komputerową wersję papierowych map SHOCart. A było to o tyle ciekawe, że w miastach naniesione były trasy linii autobusowych. Wszystko było dobrze, ale do czasu. Patrzę wczoraj, a tu zmienili mapy na te z google maps, no toż k... m...!! Może ktoś kojarzy te poprzednie mapy i wie gdzie je można jeszcze spotkać w sieci?
Wyglądało to tak - ostatni obrazek na dole po lewej.
Związek Browarów Austrii przygotował mapę wszystkich browarów (Brauereien) i browarów restauracyjnych (Gasthausbrauereien) w Austrii. Stan na czerwiec 2010, ale podobno mapa, jak i wszystkie inne dane ma być regularnie aktualizowana.
Postanowiłem ujawnić wiekopomne dzieło nad którym pracuję już 9 miesięcy MAPY CZESKICH PIWIARNI. Mimo, że jest nie ukończone uznałem, że czas na rozwiązanie Może mnie to zdopinguje do dokończenia, a w między czasie ktoś skorzysta. Podkreślam fakt długich prac nad mapami, w związku z czym nie są one jednolite, treść (i objętość) się rozwijała wraz z nowymi pomysłami. Początkowo zakresem objąłem mniejszą ilość miejscowości, później także te mniejsze.
W trakcie prac zacząłem osobnym znaczkiem wyróżniać lokale wyróżniające się piwną ofertą w danym mieście. Jeszcze później inny kolor dałem dla knajp z dużą ilością nalewaków i rotacyjnymi piwami w nich. W związku z powyższym kraje (województwa), które robiłem na początku są bardziej ubogo zrobione. Będę do nich wracał podczas prac aktualizacyjnych, ale to za jakiś czas, raczej krótszy niż dłuższy. W większości map brakuje jeszcze opisów co dany kolor oznacza, więc podaję legendę:
błękitne - minibrowary i knajpy przybrowarniane
niebieskie - nalewaki z piwami kilku browarów
zielone - warte odwiedzenia (lokal wyróżnia się na tle innych w mieście ilością lub jakością piw)
żółte - pozostałe lokale
czerwone - dokładnej lokalizacja nieznana
bez kropki - niepewny asortyment (jakieś niekoncernowe piwo było tam w latach 2008-9)
pogrubiona nazwa piwa (w chmurce) - podstawowe piwo w lokalu, dużo się go tam pije
Map jest 14, każda na osoby kraj, czyli województwo. W niektórych przypadkach, gdy liczba lokali przekroczyła 200, istnieje druga strona. Należy w takim przypadku przewinąć listę po lewej do końca i kliknąć w link oznaczony 2. Tak jest w przypadku np. Hradca Kralove, Brna czy Czeskich Budejovic których lokali nie widać od razu po uruchomieniu mapy. Tak to już Google Maps sobie wymyśliło.
Mapa nr 12 (Usti nad Labem) jest niedokończona, 13 i 14 nawet nie zaczęta. Podaję do nich linki jednak już teraz, by wszystko było w jednym miejscu. Linki do tych map będzie też można znaleźć w mojej sygnaturce, pod każdą moją wypowiedzią na forum.
Oczywiście zachęcam do informowania mnie o zauważonych błędach oraz o zmianie asortymentu lokalu, czy też jego lokalizacji. Moje źródło to strona beerborec.cz i niekiedy obserwacje własne.
I jeszcze kilka słów o podstawowym założeniu - to są mapy z lokalami gdzie podaje się beczkowe piwo z małych i średnich browarów (są też oczywiście te restauracyjne).
Nie interesowały mnie miejsca gdzie nalewają PU, Staropramena, Gambrinusa, Kozla, Budvara, Radegasta, Ostravara... Sam nie wiem po co zaznaczałem Krusovice, pewnie z sentymentu Niekiedy wspominam o tych piwach, gdy w danym miejscu jest także inne, ciekawsze piwo. Omijałem lokale co do których brak wiedzy o aktualnym asortymencie - gdy zaczynałem prace brałem pod uwagę asortyment w roku 2009, obecnie oczywiście w 2010. Przy czym jeszcze raz zaznaczam, pod tym względem pierwsze mapy wymagają już aktualizacji.
UWAGA - te mapy objęte są prawem autorskim na licencji beerware - każdy kto z nich efektywnie skorzysta winien jest mi co najmniej 2 piwa, najlepiej czeskie
UWAGA - te mapy objęte są prawem autorskim na licencji beerware - każdy kto z nich efektywnie skorzysta winien jest mi co najmniej 2 piwa, najlepiej czeskie
Już za sam fakt stworzenia takich map należą Ci się piwa. Ale na razie wypiję Twoje zdrowie
Wczoraj była leniwa niedziela, chciałem trochę odpocząć od tych całych Czech, więc dla urozmaicenia uaktualniłem mapy trzech niemieckich landów - Turyngii, Saksonii Anhalt i Szlezwiku Holsztynu. Kolejne aktualizacje w drodze. Z góry mówię, że nie wiem, kiedy ruszę na dobre z Bawarią
Co prawda założyłem dla tej sprawy osobny wątek, ale i tu warto zaznaczyć, że stworzyłem (a właściwie tworzę) mapę polskich piwiarni. Na razie obejmuje ona Polskę północną:
Coś ci się chyba źle załadowało. Mapa jest w 3 częściach, ale akurat te rejony są na stronie pierwszej, więc nie bardzo rozumiem. O Łomży to nic (w miarę aktualnego) nie znalazłem, ale w Ciechanowie a zwłaszcza Olsztynie kilka punktów przecież jest.
Comment