Ktoś tam widział i to nawet w tym roku:
Piwna kartografia
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Poczułem się zobowiązany zaaktualizować mapę browarów Irlandii i Irlandii Północnej gdyż była baardzo nieaktualna a od ostanich 3-4 lat dzieje się tam mała rewolucja w dziedzinie browarów rzemieślniczych i póki co można spodziewać się kolejnych.
Z poprzedniej wersji mapy wyleciało mnóstwo historycznych, nieczynnych od lat browarów gdyż przedstawianie ich nie jest celem map z tego tematu a i tak znacznie lepiej z pewnością pokazali to miejscowi birohistorycy tutaj
Ponadto usunąłem kilka tworów używających nazwy Brewery/Brewing a jedynie kontraktujacych lub warzących własne marki piw w innych browarach. Pomocna była mi przy tym m.in. strona ratebeer.com którą mimo że znam od dawna dopiero teraz przejrzałem pożądnie (oczywiście tylko dział irlandzki) i jestem pod wrażeniem jej profesjonalnego ogarnięcia tematu.
Zapraszam zainteresowanych. Stan ostatniej aktualizacji jest podany pod objaśnieniem wskaźników.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Na bazie mapy Grecji powstała połączona mapa Grecji, Cypru, Turcji oraz Albanii.
utworzenie: 2011.05.26 (Grecja) utworzenie: 2011.08.15 (Albania) utworzenie: 2013.07.09 (Cypr + Turcja) własność: Piwny Informator (facebook) beershare - postaw autorowi piwo, albo dwa biały - brewpub pomarańczowy - mały browar czerwony - średni browar niebieski - duży browar szary - działa / nie działa ? zielony - kontraktowy
Poprzednia mapa Albanii przechodzi w niebyt.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Widzę, że browar na tureckiej stronie Cypru jest notorycznie pomijanyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
To daj na niego namiary.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Po pierwsze. Elbow Lane, to jedynie kontraktówka. Piwo dla nich warzy White Gypsy.
Po drugie. Bo Bristle, wg mojej wiedzy zaprzestał warzenia.Comment
-
Jedziemy dalej.
Mountain Man Brewing to także kontraktówka. Piwo warzy dla nich Eight Degrees Brewing.Comment
-
Przedewszystkim Abernacka gratulacje z powodu dobrego rozeznania sytuacji
Elbow Lane. Odkryłem go niedawno skacząc po sieci a dokładnie na ratebeer (nie mam obecnie możliwości odwiedzenia go i zweryfikowania informacji na miejscu). Strona ta przy opisie piwa nigdzie nie podaje iż jest ono warzone poza owym nazwijmy to browarem.
Bo Bristle. Faktycznie ich piw nigdy nie widizałem w sklepie ani nikt z irlandzkich "sekciarzy" ich nie widział. Jedynie na stronie są graficzki z ładnymi piwami butelkowymi i etykietami. Mam od nich 2 etykiety ale z początków firmy gdy przez rok nazywali się BrewEyed.
Mountan Man Brewing. Masz rację. Pierwsza warka piwa Green Bullet faktycznie została uwarzona w 8 Degree. Drugie piwo (jeszcze nie ma go w sprzedaży) Hairy Goat podobno ma już być uwarzone na miejscu. Dałem im "kredyt zafania" i już wrzuciłem jako browar "na zapas".
Podobna sprawa jest z nowootwartym (bo w czerwcu) browarem Kinsale Craft Brewery.Ich pierwsze a zarazem już butelkowane piwo też podobno podobno jest zakontraktowane (chyba też w 8 Degree) ale podobnie jak wspomniany wcześniej MM Brewing dostał u mnie kredyt zaufania i jest na liście jako samodzielny browar.
Generalnie poczekam na rozwój sytuacji i wtedy ewentualnie wywalę ze strony lub dodam dopiski przy odpowiednich browarach dotyczące ich aktualnego "statusu". Ciężko na odległość dokładnie wybadać sytuację (czy browar warzy u siebie czy "gościnnie" u znajomych) a obecnie nie mam możliwości zweryfikowania tego osobiście choć są takie plany.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
(...)
Podobna sprawa jest z nowootwartym (bo w czerwcu) browarem Kinsale Craft Brewery.Ich pierwsze a zarazem już butelkowane piwo też podobno podobno jest zakontraktowane (chyba też w 8 Degree) ale podobnie jak wspomniany wcześniej MM Brewing dostał u mnie kredyt zaufania i jest na liście jako samodzielny browar.
(...)Comment
-
Mapa browarów w Belgii została zaktualizowana.
Suma sumarum przybyło 15 nowych browarów; faktycznie nieco więcej, gdyż 2 czy 3 zakończyły żywot.
-
Nadszedł czas na Holandię.
Mapa ta nie miała szczęścia i powstawała w bólach wielofazowo od... 1.10.2009
Ale w końcu jest!
-
Prosze o dodanie na mapie Niemiec wschodnich nowego browarku:
Vagabund
browar otwarla grupa amerykanowLPComment
Comment