Wycieczka doszła do skutku??
Tour de Pivovary - relacja
Collapse
X
-
Czolem, tak w maju zrobilem dwie 3,5 dniowe wycieczki.
Pierwsza na trasie z Dresdna do Pragi.
Opis troche uproszczony, na wiecej nie ma czasu
Link do albumu ze zdjeciami
Dresdno przywitalo mnie dwoma usmiechnietymi twarzami i burza. W przeddzien kolejnego roczniku tour de pivovary zrobilismy mala rowerowa miejska 36km rundke i odwiedzilismy 2 browary. Za chwile wsiadamy na rowery i zaczynamy 3,5dniowa podroz z Dresdna do Pragi - jak przystalo na tour de pivovary pojedziemy zygzaczkiem zahaczajac o kilka pieknych miejsc.
Tour de pivovary VI - dzien 1
To byl piekny dzien! Swietne drogi rowerowe, malownicze wioski, piekne domki, piesza wspinaczka, 5 browarow, przewaznie dobre piwo - czego chciec wiecej?
Lacznie przejechalismy tylko 80km z Dresdna do Decina, dorzucilismy do tego 4,5 litra dobrego piwa
Tour de pivovary VI - dzien 2
Kolejny piekny rowerowy dzien. Odwiedzilismy 4 browary i przejechalismy 95km.
Tour de pivovary VI - dzien 3
Dzisiaj bylo naprawde ciezko. Po dobrej imprezie ciezko sie wstaje i jedzie, ale dalismy jakos rade. 99 km - na ten setny nie bylo juz sily. Tylko 2 odwiedzone browary i jedna knajpa lokalnego browaru powoduja ze ilosc wypitego piwa mocno ponizej sredniej (3,5l).
Tour de pivovary VI - dzien 4
Udalo sie - dwie minuty przed odjazdem autobusu wjechalismy rowerami na dworzec autobusowy w Pradze. Nawet awaria techniczna nie pokrzyzowala nam planow (10km od Pragi zmienialismy detke). Na dworcu Daniel wskakuje w autobus a ja dalaczam do rodxiny w Pradze. Przejechalem 70km, odwiedzilem 3 browary, wypilem 2litry piwka - teraz czas na odpoczynek - za kilka dni kolejna trasa
Siedze w pociagu do Chebu. Zanim zaczne kolejna rowerowo-browarowa podroz warto podsumowac poprzednia. Od srody wieczorem do niedzielnego popoludnia przejechalismy na trasie Dresden-Praga 381km i odwiedzilismy 16 browarow
Najbardziej przypadly mi do gustu i zapadly w pamieci browary:
Weniger Braeu (Porschdorf)
Brauhaus Schmilka
Pivovar Spitt (Zahorany)
Pivovar Lobec
Pivovar Novej Svet (Cecelice)LP
Comment
-
-
Dawno nie widziałem tak pięknych fotografii, niesamowita wycieczka. Wielu nie starczy życia aby tak zaskakujace miejsca odwiedzić. Naprawdę pełen szacunek i podziw dla Twojej pasji."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedziDzieki za mile slowa. Teraz jestem zmotywowany zeby dorzucic relacje z drugiej majowej wycieczki
Comment
-
-
Tour de pivovary VII - Cheb-Karlovy Vary- Louny- Plzen
Link do zdjec: https://photos.app.goo.gl/iP1gcjAtrCuryKQw1
Tour de pivovary VII - dzien 1
Spotykamy sie z Jackiem w Chebie na polnocno-zachodnim krancu Czech w przeddzien jazdy. O 8:30 rano juz siedzimy na rowerach, bo po poludniu maja byc burze. Jedziemy z Chebu do Karlovych Varu ale przez kruszne gory. Cheb lezy na ok 450m npm a najwyzszy punkt trasy na 908m npm wiec lekko nie jest. Kolo 14 mamy juz 70km za soba. Przed gradobiciem schowalismy sie w knajpie, deszczu jednak ominac sie nie dalo. W sumie przejechalismy 102km i odwiedzilismy 4 browary. Piwo kiepskie (poza Krusnohorem) wiec tylko 3,35 litra wypite
Tour de pivovary VII - dzien 2
Z karlovych varu ruszamy do Loun. Podobna trase juz raz jechalem chyba w 2012 roku, a ze browary rosna jak grzyby po deszczu to zawsze jest cos nowego do zwiedzania. Przypomnialem sobie tez ze trasa miedzy Vojkovicami a klastercem nad ohri to jedna z piekniejszych jaka w Czechach poznalem - jedzie sie w dolinie rzeki Ohre z widokiem na kruszne gory. Druga czedc trasy juz tak atrakcyjna nie byla. W okolicach Kadania zaczynaja sie elektrownie i ogromna degradacja terenu...
Na trasie zwiedzamy 2 browary, 3 kolejne czekaja na nas w Lounech. W sumie przejechalismy 109km i degustujac wypijamy 4,5 litra piwa.
Tour de pivovary VII - dzien 3
Z Loun zmierzamy pomalu w strone Pilzna z jednym noclegiem po drodze. Widoki juz znacznie mniej efektowne niz dotychczas - duzo lasow i pol, ale tez zaskakujaco duzo pagorkow. Jechalo sie dosc ciezko ale dalismy rade. Jak to okreslil Jacek - zwiedzilismy kazda doline rzek i strumykow w okolicy. Po drodze zwiedzamy 3 browary, zahaczamy tez o grod Krakovec. Przyjechalismy 96km i wypilismy 4,65l dobrego piwa
Tour de pivovary VII - dzien 4
Dzisiaj udalo sie zgodnie z planem dokonczyc trase. Chwile po 13 dojechalismy do Pilzna, skad Jacek wrocil do Niemiec a ja do Pragi. Przejechalismy 48km. Odwiedzilismy piekny browar w Plasach, a trase skonczylismy w beerfactory w Pilznie. W sumie dzisiaj 2l piwa i juz starczy. Teraz kilka dni odpoczynku - na rower nie moge juz patrzec.
Udalo sie dojechac bez wiekszych usterek (3krotna zmiane detki to w sumie najmniejszy problem) i na szczescie bezwypadkowo. Kolejna piwni-rowerowa wycieczka pewnie za rok
Podsumowanie 355 km (przy czym wg mapy 5,1 km wzrostów wysokości), 14 odwiedzonych browarów i około 14 litrów piwa na głowę.
Najlepiej zapamietalem
pivovar Krusnohor (swietne piwo i dosc ciezki dojazd nawet jak sie ma rower)
pivovar Chalupnik (cudowne polozenie, piekne instalacje i smaczne piwo)
pivovar Chomutov (piwa kiepskie ale zostalismy przywitani z honorami chlebem i sola i zorganizowano swietne zwiedzanie)
pivovar Chric (wspaniale piwo, ladnie odnowiony browar, unikatowa opalana drewnem warzelnia)
pivovar Plasy (wspaniale odnowiony stary browar, piekny wystroj nowego minibrowaru, smaczne piwo)
Beerfactory w Pilznie (klasa swiatowa, swietne jedzenie i wyborne piwo co jedno to lepsze - tutaj zawsze chetnie wracam)
Z racji ze jechalem z kolega ktory mniej pije, to tym razem jeszcze wiecej jezdzilismy. Sam musze przyznac ze ponad 100km trasy to lekkie przegiecie, ale za rok pewnie zrobimy to znowuLP
Comment
-
-
Dokladnie tak, poznalismy sie jakis czas temu w tym browarze.
Powodzenia w planowaniu trasy. Daj znac jak poszlo!
Polecam aplikacje mobilna mapy.cz. Trase mozna przygotowac na kompie i pozniej otworzyc w aplikacji. Aplikacja pokazuje drogi rowerowe oraz nawiguje (nawet przy wylaczonym ekranie telefonu) - swietna sprawa, bardzo ulatwiajaca jazde.LP
Comment
-
Comment