Dobor sprzetu do warzenia dla knajpy piwnej.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swaroga
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.10
    • 115

    Dobor sprzetu do warzenia dla knajpy piwnej.

    Czesc.

    Bede otwieral knajpe na pomorzu dla fanatykow piwnych takich jak ja. Bedzie sporo niszowych browarow z Polski i calego swiata. Bedzie proste menu zainspirowane kuchnia belgijska. Do tej pory wszystko pod kontrola.

    Problem polega na tym, ze bardzo chcialbym warzyc na miejscu kilka kegow co tydzien. Nie moge sie zdecydowac jaki sprzet. Chodzi o to by byl prosty w obsludze, zabieral jak najmniej miejsca mozliwie, wytrzymaly i do profesjonalnej eksplatacji. Nie moge rowniez sie zdecydowac na pojemnosc. Z jednej strony mowie sobie, ze skromny hl zrobiony 2 do 4 razy w tygodniu bedzie wystarczal ale z drugiej ... za duzo pracy na tak malo kegow. Nie chodzi mi natomiast zeby otworzyc micro-browar 10hl bo takiego buddzetu nie mam.
    Rozmawiam z chinskim producentem gotowych systemow i on upiera sie, ze potrzebuje 5hl minimum ale z kolei jeszcze nie podal sumy ile by za ten projekt wzial. No i jego system jest na pare ... a to, chociaz nie jestem specialista, kojarzy mi sie z dodatkowymi kosztami zwiazanymi chocby z ukladem rur. Palniki tez mi nie pasuja bo wydaje mi sie, ze na dluzsza mete psuja sprzet no i sa bardziej podatne na zbytnie karmelizowanie mashu. Zostaje elektryczne ale ciezko mi znalezc jakis ciekawy system.
    Wstepnie podoba mi sie Speidel Braumeister 200l. Podobno mozna uwarzyc wszystko co sie chce ale czy to prawda ?
    Ogolnie mowiac jest to dla mnie niezly rebus, a potrzebuje podjac jakas decyzje bo chcialbym kosztorys zakaczyc.
    Prosze o wasze pomysly, opinie, cokolwiek. Nie znam polskiego rynku, moze w Polsce sa jakies ciekawe firmy proponujace dobre rozwiazania.
    Acha, nie zalezy mi na wygladzie, miedz odpada.
    Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
    https://www.facebook.com/hipester
    Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
    www.ratebeer.com/user/137460/
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23955

    #2
    Poczytaj sobie na początek na stronie browaru Artezan jak otwierali browar. Potem oceń czy masz na to wystarczająco sił (także mentalnych).
    Last edited by ART; 2013-03-12, 15:19.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Swaroga
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.10
      • 115

      #3
      Swietna historia. Bardzo motywujaca.
      Last edited by Swaroga; 2013-03-12, 17:37.
      Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
      https://www.facebook.com/hipester
      Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
      www.ratebeer.com/user/137460/

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        No to skoro jesteś zmotywowany, to czekamy
        A gdzie by to miało powstać, bo Pomorze spore jest.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Swaroga
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.10
          • 115

          #5
          Jestem z trojmiasta wiec na pewno w okolicy . Ale projekt ruszy dopiero w nowym roku.

          Mam nadzieje, ze ktos sprobuje mi pomoc w dobrej decyzji zwiazanej ze sprzetem do warzenia bo jezeli chodzi o karte piw zagranicznych i menu dan, ktore przygotuje do knajpy to bedzie prawdziwa mekka piwna Szczegolnie, ze glownie zalezy mi na jak najtanszym mozliwie kuflu czy pokalu. Nie chce zwabiac politykow jak Brovarnia Gdansk tylko prawdziwych geekow piwnych.
          Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
          https://www.facebook.com/hipester
          Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
          www.ratebeer.com/user/137460/

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19267

            #6
            Artezan to trochę inna bajka. Kontakty z urzędami musieli wydeptać od zera. Wydaje mi się, że lokale gastronomiczne, które by uruchamiały warzelnie miałyby dużo łatwiej. Sanepid to klucz, a oni znają już urzędników i ich nastawienie.

            Comment

            • Swaroga
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.10
              • 115

              #7
              To znaczy, ze bedzie duzo lepiej zaczac od lokalu a potem wyrobic sobie zezwolenie.
              Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
              https://www.facebook.com/hipester
              Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
              www.ratebeer.com/user/137460/

              Comment

              • Swaroga
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.10
                • 115

                #8
                Jak narazie ja to widze bardziej jako zaplecze gdzie sobie uwarze z 200l tygodniowo jakiegos na przyklad w belgijskim stylu IPA albo brukselkiego pale ale dla klientow. Chociaz widze, ze rynek micro w Polsce nie jest jeszcze przepelniony.
                Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
                https://www.facebook.com/hipester
                Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
                www.ratebeer.com/user/137460/

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  Niedawno Antylop coś pisał, że wraz z kolegą chce otworzyć dobry pub. O Ciebie chodziło, czy też to inny projekt?

                  Cieszę się, że chodzi o Trójmiasto

                  PS - niestety nie pomogę, bo się nie znam na sprzęcie. Jedyne co mogę, to kilka adresów www do producentów, ale nie mam pojęcia czy któryś produkuje coś na Twoją "miarę".
                  Last edited by Pendragon; 2013-03-12, 21:00.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Swaroga
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.10
                    • 115

                    #10
                    Raczej nie o mnie chodzi. A jaki mial byc profil ich lokalu ? Tez Trojmiasto ?
                    Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
                    https://www.facebook.com/hipester
                    Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
                    www.ratebeer.com/user/137460/

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19267

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Swaroga Wyświetlenie odpowiedzi
                      To znaczy, ze bedzie duzo lepiej zaczac od lokalu a potem wyrobic sobie zezwolenie.
                      No, nie do końca, ale moim zdaniem jest łatwiej. Zwłaszcza jak ma się zatwierdzony już sprzęt, a nie samoróbkę jaką mieli w Artezanie.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X