Czesc.
Bede otwieral knajpe na pomorzu dla fanatykow piwnych takich jak ja. Bedzie sporo niszowych browarow z Polski i calego swiata. Bedzie proste menu zainspirowane kuchnia belgijska. Do tej pory wszystko pod kontrola.
Problem polega na tym, ze bardzo chcialbym warzyc na miejscu kilka kegow co tydzien. Nie moge sie zdecydowac jaki sprzet. Chodzi o to by byl prosty w obsludze, zabieral jak najmniej miejsca mozliwie, wytrzymaly i do profesjonalnej eksplatacji. Nie moge rowniez sie zdecydowac na pojemnosc. Z jednej strony mowie sobie, ze skromny hl zrobiony 2 do 4 razy w tygodniu bedzie wystarczal ale z drugiej ... za duzo pracy na tak malo kegow. Nie chodzi mi natomiast zeby otworzyc micro-browar 10hl bo takiego buddzetu nie mam.
Rozmawiam z chinskim producentem gotowych systemow i on upiera sie, ze potrzebuje 5hl minimum ale z kolei jeszcze nie podal sumy ile by za ten projekt wzial. No i jego system jest na pare ... a to, chociaz nie jestem specialista, kojarzy mi sie z dodatkowymi kosztami zwiazanymi chocby z ukladem rur. Palniki tez mi nie pasuja bo wydaje mi sie, ze na dluzsza mete psuja sprzet no i sa bardziej podatne na zbytnie karmelizowanie mashu. Zostaje elektryczne ale ciezko mi znalezc jakis ciekawy system.
Wstepnie podoba mi sie Speidel Braumeister 200l. Podobno mozna uwarzyc wszystko co sie chce ale czy to prawda ?
Ogolnie mowiac jest to dla mnie niezly rebus, a potrzebuje podjac jakas decyzje bo chcialbym kosztorys zakaczyc.
Prosze o wasze pomysly, opinie, cokolwiek. Nie znam polskiego rynku, moze w Polsce sa jakies ciekawe firmy proponujace dobre rozwiazania.
Acha, nie zalezy mi na wygladzie, miedz odpada.
Bede otwieral knajpe na pomorzu dla fanatykow piwnych takich jak ja. Bedzie sporo niszowych browarow z Polski i calego swiata. Bedzie proste menu zainspirowane kuchnia belgijska. Do tej pory wszystko pod kontrola.
Problem polega na tym, ze bardzo chcialbym warzyc na miejscu kilka kegow co tydzien. Nie moge sie zdecydowac jaki sprzet. Chodzi o to by byl prosty w obsludze, zabieral jak najmniej miejsca mozliwie, wytrzymaly i do profesjonalnej eksplatacji. Nie moge rowniez sie zdecydowac na pojemnosc. Z jednej strony mowie sobie, ze skromny hl zrobiony 2 do 4 razy w tygodniu bedzie wystarczal ale z drugiej ... za duzo pracy na tak malo kegow. Nie chodzi mi natomiast zeby otworzyc micro-browar 10hl bo takiego buddzetu nie mam.
Rozmawiam z chinskim producentem gotowych systemow i on upiera sie, ze potrzebuje 5hl minimum ale z kolei jeszcze nie podal sumy ile by za ten projekt wzial. No i jego system jest na pare ... a to, chociaz nie jestem specialista, kojarzy mi sie z dodatkowymi kosztami zwiazanymi chocby z ukladem rur. Palniki tez mi nie pasuja bo wydaje mi sie, ze na dluzsza mete psuja sprzet no i sa bardziej podatne na zbytnie karmelizowanie mashu. Zostaje elektryczne ale ciezko mi znalezc jakis ciekawy system.
Wstepnie podoba mi sie Speidel Braumeister 200l. Podobno mozna uwarzyc wszystko co sie chce ale czy to prawda ?
Ogolnie mowiac jest to dla mnie niezly rebus, a potrzebuje podjac jakas decyzje bo chcialbym kosztorys zakaczyc.
Prosze o wasze pomysly, opinie, cokolwiek. Nie znam polskiego rynku, moze w Polsce sa jakies ciekawe firmy proponujace dobre rozwiazania.
Acha, nie zalezy mi na wygladzie, miedz odpada.
Comment