Witam
Przeszukałem trochę internet i nie znalazłem merytorycznej dyskusji na temat otwierania sklepu z piwem regionalnym i wypowiedzi z tym związanych. Ponieważ aktualnie zastanawiam się nad tego typu działalnością, chciałem zapytać Was, tych którzy prowadzą taki sklep ale również potencjalnych klientów, bo to w sumie dla nich miały być taki sklep jak odnoszą się do takich miejsc.
1) LOKALIZACJA
To chyba kluczowa decyzja dla każdego biznesu i największa niewiadoma dla mnie. Chociaż może w tym przypadku jest inaczej ze względu na to iż towar jest w jakiś sposób niszowy. Sklep z piwem regionalnym, jak myślicie jaka lokalizacja w przypadku takiego sklepu najlepiej by się sprawdziła. Czy sklep gdzieś w centralnej części miasta, z dużym ruchem na codzień, zdefiniowałbym go jako ruch miejski daleko od domu, czy też lepiej osiedle, sklep niedaleko domu gdzie zawsze można wyskoczyć po dobre piwo, w weekend nie trzeba jechać do centrum. Które miejsce jest lepsze z punktu widzenia potencjalnego klienta?
2) CZY TYLKO PIWO?
Idealnie by było gdyby sklep utrzymywał się tylko z piwa, czy jest taka szansa ? Czy mocniejsze alkohole są niezbędne jednak żeby wyjść na zero z takim biznesem ?
3) TOWAR NA START
No właśnie ile potrzeba piwa na start. Przyjąłem do ogólnych wyliczeń 10 000 PLN na piwo. Policzyłem że jedna butelka piwa rzemieślniczego kosztuje w hurcie średnio 5PLN. Czyli starczyło by to na 2000 butelek. Powiedzmy po 10 butelek z każdego rodzaju, czyli wyszło by 200 rodzajów piwa. Jak myślicie czy to wystarczy ? Czy w ogóle możliwe jest zamawianie po 10 sztuk z danego rodzaju ?
4) REKLAMA
Reklama dźwignią handlu. Aby interes się kręcił ludzie muszą o nim wiedzieć. Na pewno strona www, facebook, ale tylko jakaś niewielka część klienteli. Duży szyld, może reklama w oknie (nie wiem czy można). To samo ulotki, nie wiem czy można je rozdawać, roznosić do skrzynek, za wycieraczki ? To są moje pomysły, może coś jeszcze.
Sklepów monopolowych, żabek nie brakuje w sumie w żadnym miejscu, wiele z nich ma już piwa regionalne, lub poszerza swój asortyment.
Zapraszam do dyskusji.
Przeszukałem trochę internet i nie znalazłem merytorycznej dyskusji na temat otwierania sklepu z piwem regionalnym i wypowiedzi z tym związanych. Ponieważ aktualnie zastanawiam się nad tego typu działalnością, chciałem zapytać Was, tych którzy prowadzą taki sklep ale również potencjalnych klientów, bo to w sumie dla nich miały być taki sklep jak odnoszą się do takich miejsc.
1) LOKALIZACJA
To chyba kluczowa decyzja dla każdego biznesu i największa niewiadoma dla mnie. Chociaż może w tym przypadku jest inaczej ze względu na to iż towar jest w jakiś sposób niszowy. Sklep z piwem regionalnym, jak myślicie jaka lokalizacja w przypadku takiego sklepu najlepiej by się sprawdziła. Czy sklep gdzieś w centralnej części miasta, z dużym ruchem na codzień, zdefiniowałbym go jako ruch miejski daleko od domu, czy też lepiej osiedle, sklep niedaleko domu gdzie zawsze można wyskoczyć po dobre piwo, w weekend nie trzeba jechać do centrum. Które miejsce jest lepsze z punktu widzenia potencjalnego klienta?
2) CZY TYLKO PIWO?
Idealnie by było gdyby sklep utrzymywał się tylko z piwa, czy jest taka szansa ? Czy mocniejsze alkohole są niezbędne jednak żeby wyjść na zero z takim biznesem ?
3) TOWAR NA START
No właśnie ile potrzeba piwa na start. Przyjąłem do ogólnych wyliczeń 10 000 PLN na piwo. Policzyłem że jedna butelka piwa rzemieślniczego kosztuje w hurcie średnio 5PLN. Czyli starczyło by to na 2000 butelek. Powiedzmy po 10 butelek z każdego rodzaju, czyli wyszło by 200 rodzajów piwa. Jak myślicie czy to wystarczy ? Czy w ogóle możliwe jest zamawianie po 10 sztuk z danego rodzaju ?
4) REKLAMA
Reklama dźwignią handlu. Aby interes się kręcił ludzie muszą o nim wiedzieć. Na pewno strona www, facebook, ale tylko jakaś niewielka część klienteli. Duży szyld, może reklama w oknie (nie wiem czy można). To samo ulotki, nie wiem czy można je rozdawać, roznosić do skrzynek, za wycieraczki ? To są moje pomysły, może coś jeszcze.
Sklepów monopolowych, żabek nie brakuje w sumie w żadnym miejscu, wiele z nich ma już piwa regionalne, lub poszerza swój asortyment.
Zapraszam do dyskusji.
Comment