witam to swietnie nareszcie w stolicy bedzie mozna napic sie czeskiego do oporu takiego asortymentu jaki jest zapowiadany to nigdzie nie widzialem a troche juz widzialem a w warszawie to już wogóle posucha czeskiego wiec czekam z niecierpliwoscia odnosnie komentarzy kolegow to osobiscie wole 80 rodzajow butelkowego niz cztery z kija to tak z zachlannosci hehe po co aplikowac w kolko to samo jak mozna codziennie zafundowac sobie cos innego poza tym moim skromnym zdaniem piwo butelkowe jest bardziej esencjonalne moze ktos na forum to skomentuje potwierdzi zaprzeczy uzasadni ciekawy temat do dyskusji argumenty za i przeciw butelka vs kij dorzuce swoje dwa pytania do czeskiej baszty czy bedzie chodovar skalni lezak? i tambor svetly lezak 11,12 a i oczywiscie kiedy otwarcie?
Moja wymarzona knajpa w Warszawie
Collapse
X
-
-
Comment
-
Witam! To świetnie, nareszcie w stolicy będzie można napić się czeskiego do oporu.Takiego asortymentu, jaki jest zapowiadany, to nigdzie nie widziałem a trochę już widziałem (a w Warszawie to już w ogóle posucha czeskiego), więc czekam z niecierpliwością.Odnośnie komentarzy kolegów to osobiście wolę 80 rodzajów butelkowego niż cztery z kija - to tak z zachłanności hehe.Comment
-
-
Jak będą 4 krany, to piwa mogą się spokojnie zmieniać. Taki system jest np. w krakowskim Non Iron. Nikt nie każe właścicielom knajpy kupować cały czas tego samego beczkowego. Czeskie piwo butelkowe możesz odbierać jako bardziej esencjonalne ze względu na powszechną niepasteryzację piw beczkowych w Czechach i równie częstą pasteryzację wersji butelkowych. Stąd też piwa beczkowe mogą wydawać się nieco lżejsze w odbiorze. Z mojego doświadczenia z czeskimi piwami wynika, że wersje beczkowe są na ogół wyraźnie smaczniejsze niż butelkowe.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-01-01, 15:53."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
-
Najgorsze jest to, że to jest nowa moda, pub z piwem butelkowym. U mnie w okolicy mam co najmniej dwa lokale idące w myśl bardzo zbliżonej idei. Pierwszy (opisana w odpowiednim dziale Cegielnia) kiedyś serwował z beczki Irlandzkie Mocne, Czarnego Smoka i Czarne plus butelkowe Krajany, Ambery i koncernówki. Ostatnimi czasy kiedy tam nie pójde nie ma albo żadnego piwa z nalewaka, albo jest tylko słodkie Czarne, generalnie wszyscy bywalcy raczą się butelkową Fortuną lub Amberem. Drugi lokal to Browar Pub, który z nalewaka serwuje jedynie Warkę, ale piw butelkowych mają całą furę. Niestety czeskie wyroby chodzą po 15 zł i więcej a Ciechan Miodowe czy Raciborskie po 12 zł. Więc pytam się gdzie tu logika?Comment
-
Jeślli mamy na myśli sklepy w Warszawie, to poza standardowym koncernowym repertuarem w stylu Pilsner Urquell, Budweiser, Bernard, Staropramen, Krusovice, Zubr, Primator, czy Samson, to niewiele więcej można się spodziewać.A jak już na takowe "piwa" się zdecydujemy, to i tak trzeba płacić za nie średnio po 5 zł w zwykłym sklepie lub supermarkecie.Nie wiem jak Wy, ale ja byłbym za schwyceniem kufelka z Postrizinskim albo produktem z Policki. Butelka vs. kij w obliczu takiej alternatywy - mnie wsio ryba!Niech stracę i dopłacę parę złociszy do tego piątaka.Knajpa to knajpa a nie supermarket i kurs z siatką z browarami do własnego pokoju.Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-01-01, 16:08."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Z jakich koncernów są Primator i Bernard??JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Po pierwsze Primator, Zubr i Bernard to nie są koncernówki, Budziejovicki Budvar chyhyba też nie, ale tu pewności nie mam. Jak jest z dostępnością Czechów w Warszawie tego nie wiem, ale czytałem już tematy o asortymencie Joli na Koszykowej czy Rodzince Bis i jestem święcie przekonany że Warszawiacy na piwne ubóstwo narzekać nie mogą.
Niech stracę i dopłacę parę złociszy do tego piątaka.Knajpa to knajpa a nie supermarket i kurs z siatką z browarami do własnego pokoju.
Dość ciekawe obserwuję zjawisko w tym temacie. Po kilku mniej "hurra optymistycznych" wypowiedziach pojawiło się kilka opinii obronnych, napisanych przez userów - debiutantów. Coś tu jest na rzeczy czy doszukuję się na siłę drugiego dna?
EDIT:
Ileeeee???? I ktoś to kupuje w ogóle?Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2011-01-01, 16:17.Comment
-
Myślę ,że różnica między ceną zakupu butelki w sklepie a pubie jest uzasadniona.Oczywiście nie 12-15zl.Cena wynika z kosztów utrzymania lokalu i kosztów zakupu.Litr piwa zakupiony w beczce jest tańszy niż litr zakupiony w butelce, więc paradoksalnie bardziej nas strzygą puby z kija, nie mowiąc o sztuczkach na piwie z beczki - wiemy o co chodzi. Być może zmobilizujemy właścicieli czeskiej baszty do jakiegoś kijka, żeby było i cosik dla pasjonatów piwa beczkowego?Comment
-
Dobra,
Szkoda strzępić języka.
Niektórzy nie widzą zasadniczych róźnic pomiędzy knajpą a sklepem monopolowym oraz starają się nie zauważać "piwnej pustyni" w 2 milionowej stolicy kraju w środku Europy.
Jest nadal o wiele za mało i zbyt "bylejako".
W większości miejsc Tyskie, Lechy, Warki i inne "specjały", a "moda" na choćby polskie mniejsze browary dopiero wyrasta w siłę.
A gdzie miejsce na Czechy, Belgię?
Tego jest tyle, że większość z Nas pewnie do końca życia nie zdąży wszystkiego popróbować.
Takie moje zdanie.
Ale malkontenctwo i podejrzliwość to nasz sport narodowy.
I tak po czynach a nie po słowach ich poznacie.
Może im się uda.
Najlepszego w Nowym Roku!Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.
Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...-
Channel: Czechy
2024-12-31, 12:40 -
-
Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.
12% ekstr.
5% alk.
60 IBU
Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra
Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...-
Channel: Czechy
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Malowniczo położony, z dala od wielkomiejskiego zgiełku browar restauracyjny browar w Pradze.
https://www.pivovar-prokopak.cz/
Dadek dokładnie opisał:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...vovar-prokopak
Wydaje mi się Svatováclavský speciál to może być wypust...-
Channel: Czechy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment