Częstochowa, Korczaka 14, Browar Czenstochovia
Collapse
X
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Najmłodszy krajowy minibrowar odwiedziłem w ostatnią sobotę, niedługo po czujnej wizytacji Szanownej Adminiscencji
Dostępne obecnie są trzy piwa: jasne, pszeniczne oraz ciemne. W tankach leżakuje miodowe. Piwka prezentują się następująco:
Jasne - w smaku zbyt poprawne, bez charakteru. Na szczęście piwowar poczęstował mnie warką dojrzewającą w tankach i to już było o wiele lepsze. Silniej chmielone, wyraziste w smaku. Tak trzymać!
Pszenica - była by to wzorcowa pszenica gdyby zwiększyć trochę nagazowanie i zmniejszyć akcenty słodowe. Ale to dopiero początki przecież...Dlatego też wybaczam podanie jej w kuflu
Ciemne - kolor ciemnego bursztynu, piana drobna o beżowej barwie. Zapach owocowo-karmelowy. W smaku orzeźwiające, na szczęście nie słodkie. Brakowało mi w nim jednak jakiejś podbudowy, treści. Przypomina mi gdańskiego ciemniaka, którego można pić litrami
Ceny piwa: Jasne 7/5,5, Pszenica 7/6, Ciemne 8/6.
Na sali minibrowarowej obowiązuje zakaz palenia, za to na dole, w 'Oslo' palić już można.
Niestety w związku z uruchomieniem browaru zaprzestano serwowania lanego niefiltra z Wąsoszy. Podczas mojej wizyty nie było go też w wersji butelkowej, która robiona jest na specjalne zamówienie dla lokalu. Rekompensatą jest fakt, że wszystkie piwa dostępne w minibrowarze są obecne w nalewakach 'Oslo' na parterze.
Minibrowar wygląda bardzo porządnie i elegancko, są dostępne podkładki i trzy rodzaje szkła z logo które można było nabyć w cenie 10 pln niezależnie od pojemności.
W sezonie zimowym pojawić ma się, o ile dobrze pamiętam, doppelbock. Będzie to doskonały pretekst by ponownie odwiedzić Czenstochovię. A tak na marginesie to skandal by ostatni pociąg do wawy był już o osiemnastej
Zdjęcia dostępne w Galerii: pierwsze, drugie, trzecie, czwarte, piąte oraz szóste.
PS. Podziękowania dla właściciela i piwowara za możliwość degustacji leżakującego pilsa.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-10-26, 21:59.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
i Gaba na razie nie ma, bo browar go nie dostarczył i nie wiadomo, kiedy to poczyni, ale ma być cały czas w ofercie.
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
-
Pleciuga z tego Grześka... gdyby tak chętnie opowiadał o recepturach na piwaŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
No nie straszcie tymi zmianami, bo wczoraj zauważyłem, że ich strona zniknęła.
Znaczy się temu GABowi
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
-
Na górze czyli w browarze są stoliki i krzesełka. Na dole same sofy i fotele, bardziej wypoczynkowo"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
-
Aniu (Garfunkel), rzeczywiście możesz być szczęśliwa mając w mieście Częstochovię
Właścicielom udało się stworzyć doprawdy klimatyczne miejsce, pewno z dobrą muzyką na żywo od czasu do czasu i z zupełnie przyzwoitym piwem na codzień.
Jasne w stylu pilzneńskim lepsze niż średnia polskich browarów restauracyjnych, pszeniczne średnie.
Ale to początki, a sądząc po zaangażowaniu początkującego przecież piwowara, będzie tylko lepiej.
Nieopodal miejskie lodowisko, więc wyobrażam sobie bajeczną kombinację: łyżwy- piwo po łyżwach. Wyobrażam też sobie, że po zaadoptowaniu najwyższego piętra na miejsca hotelowe, Częstochovia będzie kiedyś celem pielgrzymek (turystyka piwna).O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Nie sądzę, by rozwój turystyki piwnej zależał od miejsc hotelowych w browarach restauracyjnych. W tym kierunku bardziej zależałoby mi na dogodnym kolejowym rozkładzie jazdy, który w przypadku połączenia Częstochowa-Warszawa jest bardzo niedogodny (o czym już pisałem wcześniej w tym temacie).Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docentW tym kierunku bardziej zależałoby mi na dogodnym kolejowym rozkładzie jazdy, który w przypadku połączenia Częstochowa-Warszawa jest bardzo niedogodny (o czym już pisałem wcześniej w tym temacie).Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-11-22, 20:13.
-
Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2009-11-22, 20:19.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem