Jedzenie w polskich piwiarniach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    Jedzenie w polskich piwiarniach

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
    Ciekawy, klimatyczny wystrój. W środku tygodnia jednak pustawo (wtorek) i sennie, nawet dla osoby w tak średnim wieku , jak ja. Fajna lodówka z piwem.
    Zero żarcia, bo zafoliowanych kabanosów na szynkwasie do kategorii jedzenia trudno zaliczyć. To przyczynek do dyskusji o knajpach, bo ja, piwnie biesiadując, lubię cokolwiek przegryźć.
    Nie musi od razu być golonka czy żeberka, ale chleba ze smalcem PDSL też już nie prowadzi . Zajrzę następnym razem, jak wiosna będzie bliżej .
    No to jedziemy z offtopem. PDSL należy do lokali w których uwaga właściciela i obsługi powinna być skupiona tylko i wyłącznie na piwie. A to oczywiście z racji ilości nalewaków. Odpowiednie, chłodne miejsce na beczki, rotacyjne ich podpinanie zgodnie z terminami przydatności, czyszczenie przewodów i zlewanie piw, terminowe zaopatrzenie - to pochłania czas i uwagę.
    Porządne ciepłe jedzenie może być w lokalu z dwoma, góra trzema nalewakami ale nie kiedy w grę wchodzi ich więcej. Żaden z krajowych "multitapów" nie prowadzi ciepłej kuchni o ile dobrze kojarzę.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

    #2
    Ale Pancernikowi chodziło o...chleb ze smalcem Przecież mogłyby być jakieś gotowe kanapki. Nie musi być "na ciepło".
    Z resztą Twojej wypowiedzi się oczywiście zgadzam.
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
      ...
      Porządne ciepłe jedzenie może być w lokalu z dwoma, góra trzema nalewakami ale nie kiedy w grę wchodzi ich więcej. Żaden z krajowych "multitapów" nie prowadzi ciepłej kuchni o ile dobrze kojarzę.
      Dobrze, że multitap ująłeś w cudzysłów. Multi poniżej dziesięciu kranów? Eeeee...

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Wystarczy zacząć nalewać po czesku, a czas na przygotowanie jedzenia się znajdzie. A tak na serio, może jakaś garmażerka typu tarta ze szpinakiem - podgrzać, podać i po sprawie?

        Comment

        • kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          A tak na serio, może jakaś garmażerka typu tarta ze szpinakiem - podgrzać, podać i po sprawie?
          Obawiam się, że różne bzdurne wymogi sanepidopodobne skutecznie to utrudniają, jeśli wręcz nie uniemożliwiają.

          Comment

          • VanPurRz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 4229

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
            Obawiam się, że różne bzdurne wymogi sanepidopodobne skutecznie to utrudniają, jeśli wręcz nie uniemożliwiają.
            Dokładnie tak niestety jest. Dlatego pisałem o kanapkach które można zamówić u kogoś, mieć zafoliowane.
            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
              No to jedziemy z offtopem. PDSL należy do lokali w których uwaga właściciela i obsługi powinna być skupiona tylko i wyłącznie na piwie. A to oczywiście z racji ilości nalewaków. Odpowiednie, chłodne miejsce na beczki, rotacyjne ich podpinanie zgodnie z terminami przydatności, czyszczenie przewodów i zlewanie piw, terminowe zaopatrzenie - to pochłania czas i uwagę.
              Porządne ciepłe jedzenie może być w lokalu z dwoma, góra trzema nalewakami ale nie kiedy w grę wchodzi ich więcej. Żaden z krajowych "multitapów" nie prowadzi ciepłej kuchni o ile dobrze kojarzę.
              Omerta miała w ofercie coś w formie grzanek. Zwykle to wystarczy by zaspokoić pierwszy głód.

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                Piwnica Zamkowa ma obłędny wybór, Strefa Piwa wszystko co czeskie. W obu miejscach jest więcej kranów niż w PDSLu. Spokojnie da się coś wprowadzić tylko koncepcja musi być organiczna z właścicielami/obsługą.

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9790

                  #9
                  Miałem przekąsić coś opodal przed wizytą w PDSL.
                  Ale akurat w robocie miałem wyjątkowo "wypasiony" dzień i sobie odpuściłem.
                  Nie oczekiwałem w PDSL niczego w stylu "haute cousine" , ale właśnie jakiejś piwnej przekąski.
                  Zafoliowane snacki typu kabanosy jakoś mi średnio podchodzą, i tyle. A po pierwszym/drugim piwie z reguły włącza mi się lekkie "parcie na michę", to drugie tyle.

                  Comment

                  • Po_Drugiej_Stronie_Lustra
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.10
                    • 52

                    #10
                    Jedzenie w PDSL

                    Kończąc temat: w naszym lokalu będzie duży wybór piwa i tylko "jednorazowe" przekąski (z folii) - to taki całościowy pomysł na knajpę. Moim zdaniem społeczeństwo "grubnie" To naprawdę bez sensu jeść jeszcze więcej niż jemy, średnio, aktualnie, tylko dlatego, że wypiło się, kaloryczne w końcu, piwo. Jestem przeciw.. Jeśli natomiast jest to jakiś prawdziwy potencjał to na pewno już niedługo taka knajpa się pojawi, żeby zaspokoić zapotrzebowanie. Akurat w gastronomii mamy możliwość zakosztować w miarę wolnego rynku. Jeśli się nie pojawi.. - coż, są to rozważania wirtualnych "erotomanów - gawędziarzy"

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      #11
                      Popieram ten punkt widzenia. Alkoanoreksja to moje credo
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                        Popieram ten punkt widzenia. Alkoanoreksja to moje credo
                        Oczywiście stosujesz dietę naprzemienną. Lager na przemian z ejlem

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                          Porządne ciepłe jedzenie może być w lokalu z dwoma, góra trzema nalewakami ale nie kiedy w grę wchodzi ich więcej.
                          Jakoś za granicą to działa, byłem w lokalach w których mają zacne piwa (powyżej 10 nalewaków) i zacną kuchnię. Tak samo trzeba zadbać o piwo jak u nas i jakoś da się pogodzić jedno z drugim.

                          Żaden z krajowych "multitapów" nie prowadzi ciepłej kuchni o ile dobrze kojarzę.
                          Piwnica Zamkowa, Multibrowar. Jeśli liczyć tosty, to i Piwoteka
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9790

                            #14
                            Doobraa..., przytaskam se kanapki .

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5617

                              #15
                              Wątek wydzielono. Można gadać
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X