Warszawa, Jagiellońska 22, Po Drugiej Stronie Lustra [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Antylop
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1415

    #331
    Dziś z nalewaka

    Dziś z nalewaka:
    - Artezan - Pacific pale ale
    - Artezan - Brown porter
    - Ale Browar - Rowing Jack
    - Pinta - Stare ale jare
    - Widawa - Borsuk
    - Jan Olbracht - Śmietanka toruńska
    - Jan Olbracht - Piernikowe
    - Ciechan - Miodowe
    - Krajan - Niefiltrowane

    Shark (12 zł) zostanie ponownie podpięty jutro.
    Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

    Comment

    • VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

      #332
      No to zestaw OK.
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #333
        Bardzo ciekawy post PDSLu ukazał się dzisiaj na FB. Cytuję:
        Dyskusja o gustach nie ma sensu Napisz jakie piwo ci odpowiada, ja je sprowadzę i jeśli beczka skończy się w 4-5 dni to pewnie zostanie na stałe. Musimy oferować to co się sprzedaje naprawdę a nie wirtualnie (nie tylko beczka w dzień premiery), bo widocznie tego oczekują nasi klienci. Ciechan Miodowy z beczki schodzi w dwa dni, Korzenne przez weekend, ale beczka ma 50l. Artezan ma dostępne aktualnie dwa piwa i oba mamy (Pacific - beczka na dzien-dwa, porter - na cztery). Pinta też jest pomimo tego, że piwo z Pinty dostępne w Warszawie jest sprzedawane drożej w 30l zwrotnej beczce niż w 0,5l bezzwrotnej butelce. Niestety beczkę Stare Ale Jare z Pinty męczymy już ponad tydzień Rowing Jack z Alebrowaru schodził bardzo ładnie, beczka na dzień-dwa, Black Hope także - ale mamy problemy z dostawami i na razie nie będzie u nas Alebrowaru
        Czyli na razie koniec z AleBrowarem w PDSL co widać po zapowiedziach co ma być na kranach: Kormorany, Ciechany, Litwa. PDSL ma już prawie 2 tys fanów na FB ale gust większości jest jaki jest. Zdarzyło mi się już stać blisko baru w weekendy i widzę, że ok. 60% klientów kupuje butelkę. Reszta z beki bierze słodycze albo co tańsze...No ale cieszy, że niektóre piwa ładnie schodzą (Pacific czy RJ).
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

          #334
          Multipuby w Warszawie skończą się zanim się zaczęły. Zawsze mnie zastanawia jak to robią w Krakowie, Wrocławiu czy Poznaniu - czy tam jakiś odmienny Homo Sapiens mieszka?
          W Wawie każdy by chciał tylko to co standardowe.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

          Comment

          • Piecia
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.02
            • 3312

            #335
            A więc idzie to w bardzo niepokojącym kierunku... Oby nie było tak jak w białostockim Multibrowarze, gdzie na 30 dostępnych nalewaków ciężko o cokolwiek do picia (z rzadka bywa Porter z Witnicy), króluje "wszystko" w piwie z Kormorana i Magnusy smakowe.... A coś ambitniejszego? Nie ma i nie będzie, bo nasi klienci są zadowoleni-schodzą takie napoje szybko i mniej kosztują w hurcie, więc po co brać droższe?

            Oby PDSL nie szło w takim kierunku i oby Ale Browar szybko powrócił!

            Szkoda, że wypadł mi wyjazd, i do fiesty muszę czekać do 3 kwietnia
            Koniec i bomba,
            Kto nie pije ten trąba !!!
            __________________________
            piję bo lubię!

            Comment

            • VanPurRz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 4229

              #336
              Dzieje się też efekt o którym pisałem - te piwa mogą być po prostu za drogie z jednej strony, z drugiej polscy właściciele są nastawieni na maksymalizację zysku w jak najkrótszym czasie. Oba te efekty powodują, że lepiej sprzedawać jakieś miodowe czy inne korzenne które kosztuje dużo taniej u producenta (czyli ma się większą marże w lokalu) niż budować coś długofalowo i nastawiać się na umiarkowane zyski przez lata.
              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #337
                Nie ma co dramatyzować. Wiosną pojawią się przecież dwa nowe multitapy w wawie. Tyle że na niższe ceny jeśli chodzi o beczkę "rzemieślniczego" wg mnie nie ma co liczyć w całym mieście. Środowe Fiesty czy Artezan po ósemce to rzeczy trudne do przebicia. Rozmawiałem ostatnio z Michałem w kwestii dobrego taniego lagera do podpięcia. Może będzie szansa na Manufakturowego Pilsa o ile go kegują...
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • bayern71
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.06
                  • 1004

                  #338
                  Mnie bardziej martwi fakt, że się klientela polaryzuje. Cześć poluje na okazje cenowe lub słodkości a druga (jak to mówią u mnie na trybunie futbolowej "kumaci") na liderów rynku (Pacific, RJ czy też BH). Będzie brak zainteresowania "zwykłymi" piwami z browarów rzemieślniczych lub kontraktowych (takimi jak Stare Ale Jare). Co pewnie spowoduje ograniczenie różnorodności oferty z tych ostatnich.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez bayern71; 2013-03-06, 14:44.

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #339
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71
                    Mnie bardziej martwi fakt, że się klientela polaryzuje. Cześć poluje na okazje cenowe lub słodkości a druga (jak to mówią u mnie na trybunie futbolowej "kumaci") na liderów rynku (Pacific, RJ czy też BH). Będzie brak zainteresowania "zwykłymi" piwami z browarów rzemieślniczych lub kontraktowych (takimi jak Stare Ale Jare). Co pewnie spowoduje ograniczenie różnorodności oferty z tych ostatnich.
                    Jak widzisz wyznacznik w PDSLu jest jeden: czas zejścia beczki.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • Antylop
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.10
                      • 1415

                      #340
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                      Nie ma co dramatyzować. Wiosną pojawią się przecież dwa nowe multitapy w wawie. Tyle że na niższe ceny jeśli chodzi o beczkę "rzemieślniczego" wg mnie nie ma co liczyć w całym mieście. Środowe Fiesty czy Artezan po ósemce to rzeczy trudne do przebicia. Rozmawiałem ostatnio z Michałem w kwestii dobrego taniego lagera do podpięcia. Może będzie szansa na Manufakturowego Pilsa o ile go kegują...
                      Uważasz, że Manufakturowy Pils to dobry lager? Wg mnie powinni propagować np. Widawę i jej Premium lagera.
                      Ps. Nastawienie się na szybki zysk jest "passe" ale cóż poradzić...
                      Zastanawiam się nad otwarciem (z kumplem) pubu nastawionego na DOBRE piwo + 2 nalewaki ze słodyczami Zobaczymy co z tego wyjdzie.
                      Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

                      Comment

                      • docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

                        #341
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antylop
                        Uważasz, że Manufakturowy Pils to dobry lager? Wg mnie powinni propagować np. Widawę i jej Premium lagera.
                        Tak, dobry, tani, lager. Tak jak napisałem w swoim poście.
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                        Comment

                        • pizmak666
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.12
                          • 1907

                          #342
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                          Multipuby w Warszawie skończą się zanim się zaczęły. Zawsze mnie zastanawia jak to robią w Krakowie, Wrocławiu czy Poznaniu - czy tam jakiś odmienny Homo Sapiens mieszka?
                          W Wawie każdy by chciał tylko to co standardowe.
                          W Krakowie większość też wpada na wiśnię , śliwkę i inne ulepki.Takie oto piwa nikogo nie dziwią obok polskich browarów rzemnieślniczych i innych zagranicznych cudaków. Coś za coś.
                          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                          "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                          Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                          Comment

                          • Antylop
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.10
                            • 1415

                            #343
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                            Tak, dobry, tani, lager. Tak jak napisałem w swoim poście.
                            Może i tani ale czy dobry to polemizowałbym. Są gusta i guściki
                            Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

                            Comment

                            • legart
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2012.06
                              • 914

                              #344
                              Ja tam nikomu zabraniam pić ulepków, chodzi o to żebym ja miał także kilka dobrze nachmielonych piw do wyboru.

                              Przez ostanie kilka lat prawie nie wychodziłem na "miasto" na piwo bo nie miałem praktycznie wyboru. Dzięki Czeskiej Baszcie i PDSL znowu zaczęlo mi smakować piwo beczkowe. Mam nadzieję że zalew "słodyczy" znowu mnie zmusi do domowej degustacji. Ale w sumie jestem optymistą i myślę że jakaś równowaga (może z lekkim wskazaniem na rzemiosło) zostanie zachowana w warszawskich multitapach (obecnym i przyszłych).
                              Ostatnia zmiana dokonana przez legart; 2013-03-06, 15:46.

                              Comment

                              • dezir
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.03
                                • 31

                                #345
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                                Wiosną pojawią się przecież dwa nowe multitapy w wawie.

                                O proszę, nie miałem pojęcia, że coś nowego się szykuje. Można jakieś szczegóły ?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Ahumba
                                  Sopot, przy dworcu PKP, Avangarda
                                  Ahumba
                                  Wciągu lokali przy dworcu w miejscu, gdzie 2-3 lata temu była Pinta Sopot otwarty jest pub Avangarda. 4 nalewaki rotacyjne i trochę piw butelkowych. Przy wejściu wygląda jakby to był pub browaru Cieszyn. Dzisiaj lanego Cieszyna nie było. Zamiast tego można było napić się Pan i Pani, Rowing...
                                  2025-02-06, 21:51
                                • Javox
                                  Peerless, Jack Frost Blond
                                  Javox
                                  Blond Ale z alko 4.3%

                                  Chmiele: Cascade, Citra.

                                  Piana - więcej na początku potem cienka, pełna warstewka.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Barwa - opalizujący, jasny bursztyn.
                                  Gaz - lekki (pompa).
                                  Aromat - jasne owoce ejlowe.
                                  Smak - lekko słodkawe,...
                                  2024-03-28, 14:12
                                • rohozecky
                                  Jagiellońska 56, Restauracja Plac Hallera
                                  rohozecky
                                  Sensownie i bez zadęcia prowadzona restauracja, przyzwoita kuchnia, ceny średniowarszawskie. Do picia z beczki Amber Złote Lwy po 13 zł, a także Koźlak bodajże po 16 zł. Miejsce warte odwiedzenia, na przykład po wizycie w zoo
                                  2022-06-22, 19:19
                                • darekd
                                  Gryf, [Spirifer] Jack Daniels BA
                                  darekd
                                  Ekstr. 21%
                                  Alk. 8,1%

                                  Egzemplarz archiwalny, data - czerwiec 2020

                                  Aromat - palony słód z cierpkimi owocami, trochę czekolada, minimalna kawa
                                  Piana - wyższa, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka, minimalnie zostaje na szkle
                                  Barwa - smolisto-czarna,...
                                  2021-11-07, 22:20
                                • dyczkin
                                  AleBrowar, Rowing Jack
                                  dyczkin
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2017-03-22, 09:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...