Warszawa, Szeroki Dunaj 11, Restauracja Maryensztadt Craft Beer&Food [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

    #1

    Warszawa, Szeroki Dunaj 11, Restauracja Maryensztadt Craft Beer&Food [zamknięte]

    Lokal firmowy browaru znajduje się miejscu dawnej restauracji "Rycerskiej".
    Dwie przestronne sale, jedna z barem, jest obok baru wyjście na ogródek, który w obecnej porze był nieczynny ale można było wyjść na fajeczka.
    Wystrój to nowoczesność połączona z zabytkową architekturą wnętrz kamienicy, łącznie z rysowanymi motywami na ścianach.
    Spory bar, kran obfity, lodówki z piwami Maryensztadtu. Na kranach tylko kilka pozycji browaru gdyż akurat w dniu kiedy byliśmy było kranoprzejęcie zorganizowane przez Browar Profesja, chyba z 5 czy beczkowych piw browaru było.
    obsługa miła, sympatyczna, zna się na piwie.

    Jako, ze byliśmy po obiedzie nie planowaliśmy nic jeść ale jak w menu zobaczyliśmy pozycje menu 4-6-9 daniowe w cenie 49-78-126 postanowliśmy zrobić sobie ucztę i zamówić jedno 4-daniowe.
    ............................
    Na jedzeni chodzić tam już nie będę, to porcje chyba dla krasnoludków z profesji. przykładowe jedno danie to dwa kanałki jagnięciny wielkości 5 zł, 5 fasolek, małych i to wszystko.....
    Takie jedzenie jest dobre dla restauracji w stylu "Amaro-bon ton" ale nie jako jedzenie do piwa w firmowym lokalu browaru.
    Na fotkach dwa przykładowe dania z komórki więc takie sobie, zdjęcia samego lokalu potem

    Aha, do każdego dania piwo o poj 150 ml dodatkowo gratis.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2025-03-01, 17:18.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1314

    #2
    beciku, zamiast zniechęty słownej
    wystarczyłyby te dwa zdjęcia
    przyjrzałeś się kolorom?
    trudno na to patrzeć
    co dopiero jeść
    veni, emi, bibi

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      jadłem tylko te zestawy, jest w karcie jeszcze kilka innych pozycji....może są lepsze i bardziej sycące
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9802

        #4
        Jeśli liczysz, że któraś z pozycji menu 9-daniowego będzie sycąca, to znajdujesz się w głębokim mylnym błędzie...
        Przecież to taki nowomodny lans, żeby spróbować po kawałeczku dziewięciu dań, a nie najeść się 400-gramowym schabowym z kością .
        Pytanie jak najbardziej słuszne, czy takie pitu-pitu to odpowiedni profil dla firmowego lokalu browaru. Ale - może to się sprawdzi, Warszawa to miasto dziwne...

        Comment

        • abelincoln
          Porucznik Browarny Tester
          🥛🥛🥛
          • 2010.01
          • 307

          #5
          Wstąpiłem na jedno małe przed wizytą w Muzeum Warszawy. Znaczy się, miało być duże, ale że duże to 0,4, to prawie jakbym pił małe. W każdym bądź razie, lokal urządzony w takim nowoczesnym, sterylnym stylu, że niezbyt chce się tam dłużej siedzieć. W pomieszczeniu przy barze mocno smażony zaduch - tak że po 15 minutach czułem się jakbym był w kiepskim przydrożnym barze (albo w Hoppiness z opowieści współforumowiczów ).

          Nie widzę powodów by tam wracać, szczególnie że tutejsze menu, patrząc na wcześniejszych wpisach, nie jest zbyt kompatybilne z moimi potrzebami smakowymi.

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9802

            #6
            W tym miejscu byłem chyba tylko raz, wieki temu. Dlatego teraz trafienie tam było nieoczywiste, zwłaszcza, że z zewnątrz po zmroku lokal wygląda bardzo niepozornie.
            W poniedziałek późnym popołudniem - pusto... Można obejrzeć wnętrze. Na plus, niewidoczna, ale ważna - muzyka. Niezbyt głośna i przyzwoita. Trochę dla mnie zbyt jasno i zbyt przestrzennie.
            Po jakimś czasie pojawiło się troje gości, którym miły pan kelner tłumaczył, że tutaj raczej nie napiją się "piwa typu tyskie". Chyba skutecznie, bo zostali i coś zamówili.
            Później jeszcze doszlusowała grupa (chyba ponad dziesięć osób), na którą czekał przygotowany stół niedaleko baru, i która miała pogadankę nt. warzenia piwa, stylów, etc.
            Grupa ta miała również "w pakiecie" kolację, więc po jakimś czasie cały lokal, wraz z nielicznymi gośćmi, owionął zapach smażeniny (ryby? krewety?) .
            My zdecydowaliśmy się jedynie zamówić zestaw pięciu przekąsek piwnych za PLN 49.
            W zestawie były homeopatyczne dawki śledzia, sera, słoniny, grzybków i jakiejś wędliny, a ponad 90% zestawu stanowiło bułowate pieczywo.
            Napchaliśmy się bułami, jak onegdaj kaczki w Ogrodzie Saskim i zapiliśmy (generalnie smacznym, choć nieco za zimnym) piwem.
            Reasumując: starówka, kelner i piwo OK , wystrój tak se, zapachy i tzw. relacja jakości do ceny przekąski - do zdecydowanej poprawy .

            Comment

            • Maremali
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1955

              #7
              Wczoraj Browar Maryensztadt obchodził swoje II urodziny. Mogłoby się wydawać, że w natłoku imprez w stylu n-te urodziny, premiera czy krano-przejęcie to nic szczególnego, ale w tym przypadku imprezie przyświecał szczytny cel a mianowicie dochód z serwowanych kolacji był przeznaczony na pomoc chorym dzieciakom. Poniżej fotki śmiałków, którzy udowodnili, że równie dobrze co na piwie znają się na gotowaniu. Gratulacje dla pomysłodawczyni imprezki i mam nadzieję, że będzie to cykliczna imprezka.
              Attached Files
              http://maremali.web-album.org/

              Comment

              • grzeber
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 2899

                #8
                Fajny pomysł z tymi urodzinami, szkoda tylko, że słabo nagłośniony.
                pozdrawiam
                www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19297

                  #9
                  W końcu tu dotarłem. W środku za bardzo daje kuchnią, ale jeśli idzie się na piwo a nie na panel sensoryczny to jest OK. Jest ogrodek od strony "Wąskiego".
                  Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2018-09-03, 17:04.

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9224

                    #10
                    We wrześniu 2022 roku lokal zamknął swoje podwoje
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Javox
                      Maryensztadt, The Roots - Double West Coast IPA
                      Javox
                      Double West Coast IPA z alko 7.5%
                      Chmiele: Citra, Azacca, Idaho 7, Książęcy.

                      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - trochę było.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - zamglony, blady pomarańczowy, jaśniejszy.
                      Aromat - mix... cytrusy około pomaranczowe...
                      2024-10-31, 21:03
                    • darekd
                      Maryensztadt, Fraszka
                      darekd
                      Pils, ale ekstrakt już ponad stylem 13%. Alk. 4,8%
                      Niepasteryzowane, niefiltrowane, ale z rocznym terminem...

                      Aromat - lekka szorstkość polskich odmian chmielu, potem delikatne owoce, łagodny słód z chlebowym muśnięciem
                      Piana - wysoka, szybko się dziurawi i nie jest...
                      2023-09-12, 00:13
                    • darekd
                      Maryensztadt, Eisbock
                      darekd
                      Koźlak lodowy, czyli wymrażane piwo., 10,1% alk.

                      Aromat - dziwna nuta anyżowo- lukrecjowa, w tle śliwkowe, może nieco truskawkowe powidła
                      Piana - umiarkowana, trwalsza, z kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
                      Barwa - przy nalewaniu prawie czarna, pod światło bardzo ciemny...
                      2022-03-13, 01:00
                    • kaczka116
                      Maryensztadt, Maryensztadt Klasycznie - Witbier
                      kaczka116
                      Piwo gotowe do oceny
                      2020-08-15, 19:09
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...