Warszawa, Książęca 23, Les Amis [zamknięte]

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fuliano
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1835

Warszawa, Książęca 23, Les Amis [zamknięte]

Browar restauracyjny znajdujący się przy pl. Trzech Krzyży.
    Sama restauracja to nowoczesny, przeszklony piętrowy lokal. Na dole chyba jedna duża sala wraz z barem.
    Wchodząc po schodach na piętro na wprost znajdziemy przeszklone pomieszczenie gdzie znajduje się cała instalacja browaru. Tymczasowo jeszcze osłonięte złotą folią do czasu aż wypolerują w środku na błysk. Po obu stronach znajdują się dwie salki.
    Piwa w browarze polewają jakoś od dwóch tygodni.
    Bardzo miłą obsługa. Rozmawiając o piwach i samym browarze przechodziłem po kolei od kelnerki poprzez menadżera aż po szefa kuchni, który jest równocześnie piwowarem.
    Z każdą z tych osób odwiedziłem "złoty pokój".
    Instalacja pochodzi od Shulza. Jak mi się uda to podepnę jakieś foty
    Co do piw w sprzedaży na start to posiadają lagera, pszeniczne i amber ale.
    W drugim podejściu uwarzyli lagera, pszenice i ipkę. Przesympatyczne piwowar poświęcił mi trochę czasu i przy piwkach z tanków opowiedział całą historię i problemy z jakimi się borykał przy starcie. Pierwsze piwa uwarzone jeszcze przez przedstawiciela dostawcy sprzętu. Drugie już samodzielnie z drobną pomocą telefoniczną z Shulza.
    Piwa podawane są wdwóch pojemnościach 0,2 i 05. Małe kosztuje 10 zł. Do końca luego jest promocja. Do tarte flambee (taka a`la pizza na podpłomyku), barszo fajna sprawa tylko za 1 zł.
    Co do birofilii to nie ma nic, obsługa nawet nie zrozumiała o co pytam.
    Ja wziąłęm trzy razy po 0,2 i kieliszki były sygnowane logo browaru/restauracji, no chyba, że ktoś serwetki zbiera to piwa mi zaserwowano na takich z logo jak na kieliszkach. Szkieł jednak nie mają póki co na sprzedaż. Rozmawiając z piwowarem o tym, stwierdził, że jeszcze za wcześnie, może coś później. O butelkowaniu też jeszcze nie myślą. Generalnie osób za dużo nie było, podpłomyk bardzo smaczny (szybciutko podany), atmosfera miła, obsługa sympatyczna.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2025-02-15, 09:03.
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4507

Czyli sprzedaż piwa zaczęli już w tym roku? Czy jeszcze w 2019?

Comment

• fuliano
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1835

W tym, do 2 tygodni temu.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

Browar:

Francuska sieciówka podobna do "Les 3 Brasseurs", która swoje knajpy ma rozsiane po całym świecie (część z browarami).
        Restauracja z kuchnią alzacką, ceny dań średnio ok 35 zł, zupa cebulowa doskonała, jadłem jeszcze flambee. Kuchnia smaczna ale to nie mój smak.
        Obsługa miła, sympatyczna, pomocna - super.
        Tak jak Fuliano napisał, dostępne 3 piwa, których na razie brak w menu ale były bardzo smaczne (amber ale i lager, pszenica dobra). Widać, ze lokal się rozkręca ale lokalizacja mimo bliskości atrakacji nie jest do końca trafiona. Wejście do knajpy przez porternię jakiejś firmy, w środku pustki.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• fuliano
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1835

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
          Wejście do knajpy przez porternię jakiejś firmy, w środku pustki.
          He he a nie koniecznie, bo obok jest i bezpośrednie wejście, choć na tym szkle słabo widoczne

Comment

• fuliano
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1835

i fotki

Comment

• Cooper
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2002.11
              • 6059

W sumie z fotek wychodziło by że, niejako, mają firmowe szkło w postaci pokali.
              Niejako bo to bardziej szkło knajpiane niż browarowe. Pewnie mieli je już zanim ruszyło warzenie na miejscu choć nie znam historii tego lokalu.
              Birofilia w stylu podstawki z Kameralnej. Nic nie ma na niej o browarze a tylko o samej knajpie ale przez rok warzyli tam więc z braku jakichkolwiek innych birofiliów tą podstawkę zaliczono do browarowych. Tu może być podobnie ale czas pokaże.
              Małe nadzieje (ale na prawdę niewielkie) że będzie to pierwszy warszawski brewpub z normalnymi birofiliami, szczególnie etykietami. W sensie nie jakieś czarnobiałe badziewie z drukarki a normalne etykiety jak w innych lokalach tego typu.
              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Pancernik
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9800

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano
                Małe kosztuje 10 zł.
                Rozumiem lokalizację, ale piwo 0,2 za dychę to jednak sporawo... Wychodzi PLN 25 za 0,5 .
                Wiem, wiem, zawsze można wziąć Żywca non-alko za PLN 14 za pół litra (jest w karcie, a ich piw nie ma ).
                Pewnie zajrzę, choćby na chwaloną przez becika zupę cebulową, bo flambee (Flammkuchen w Badenii-Wirtembergii) to nie moja bajka.
                Nie spodziewam się jednak, żebym jakoś szczególnie często tam gościł, zwłaszcza, że to bardziej chyba lekko dętawa restauracja z osprzętem browarniczym niż "rasowy" browar...

Comment

• Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4507

Rzeczywiście z cenami lekko szarżują, małe nadal po 10 zł, 0, 5 litra po 16 zł. Miejsce, mimo że obok głównego traktu, to nie zachwyca lokalizacją. No dobrze, ale w końcu nie przyszliśmy tu podziwiać miejskich widoków.
                  Piwnej atmosfery tu tez nie ma, wystrój, można powiedzieć, standardowy. Obsługa uprzejma, na temat żarcia nie wypowiadam się, bo brałem tylko sałatkę, w której wszystko było w porządku. Nie jest to raczej lokal na dłuższe, piwne posiedzenia.

Comment

• Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4507

Zapomniałem dodać, że kiedy zadeklarowałem, że chcę spróbować ich piw, razem z pierwszym dużym dostałem gratis próbki dwóch pozostałych do degustacji. Niby nic, ale darmowe, małe próbki powinny być normą tak gdzie warzy się własne piwo.
                    Za to plusik dla firmy.

Comment

• Ahumba
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9132

Browar zamknięty w 2021 roku
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• beerek62
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2010.04
                        • 1051

Jakby ktoś miał na zbyciu szkło z tego browaru to jestem chętny. Kontakt na priv lub na maila beerek@onet.pl

Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
                        Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

Comment