Oborniki Śląskie, Skłodowskiej-Curie 2, Stara Rozlewnia

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • olie
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2011.06
    • 777

Oborniki Śląskie, Skłodowskiej-Curie 2, Stara Rozlewnia

Pub połączony z pizzerią. 6 nalewaków. Za kwestie piwne odpowiedzialny jest kopyr, dlatego nie powinna dziwić ilościowa dominacja piw kolaborantów i samej Widawy. Na pozostałych kranach rotują polskie rzemieślnicze (Pracownia Piwa, Pinta) i czeskie (Primátor). W poniedziałki nieczynne, w pozostałe dni otwarte od 15.00.

pn-cz: 12-22, pt-sb: 12-24, nd: 12-21
    facebook
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-02-26, 17:13.
  • grew
    • 2009.05
    • 766

Zmienili godziny otwarcia - od 12-tej wtorek-niedziela. W poniedziałek nadal nieczynne. Z ciekawostek dodam, że kegi z piwami są przechowywane w chłodni.

Comment

• aryst
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 4

wiele braków...

Witam

1. Marketing
      Mieszkam w Obornikach Ślaskich, a o lokalu dowiedziałem się 2 miesiące po jego otwarciu, od osoby, która w Obornikach nigdy nie była i znalazła informacje o nim całkowicie przypadkiem szukając w internecie gdzie kupić pinte
      Jadąc ulicą, czy idąc chodnikiem praktycznie nie jesteś w stanie zauważyć, że w tym ciemny rogu za sklepem jest jakiś lokal?!
      2. Wystrój
      Dramat. Jak usłyszałem, że otwarty został u nas pub z piwami rzemieślniczymi, to nie mogłem uwierzyć. Udaliśmy się z żoną następnego dnia Gdy weszliśmy zastanawiałem się czy nie pomyliliśmy się i nie weszliśmy do jakiejś restauracji. Klimat? bez wyrazu, chłodno. Stoły i krzesła polecam sprzedać do jakiejś lepszej restauracji, tam będę pasować, a nei do PUBu czy pizzeri. No właśnie, co to właściwie jest? pub z dobrym piwem czy pizzeria? bo jeśli pizzeria to najgorsza w Obornikach. Pizzerie w Obornikach mamy 3 (jeśli jakąś pomijam to sorry) ze wszystkich pizze jadłem i niestety Wasza zostaje daleeeko w tyle. Jeśli to jednak PUB to najdziwniejszy w jakim byłem.

Byliśmy w czwartek i...byliśmy w cały lokalu sami. Strasznie przygnębiająco wygląda ten lokal pusty, ale zastanawiam się nawet czy gdyby go zapełnić to byłoby lepiej? Biorąc pod uwagę ten wystrój, wątpię. aha no i muzyka...dobra, tego lepiej w ogóle nie poruszać...

3. Wizja vs rzeczywistość
      jak usłyszałem o tym lokalu to zacząłem się obawiać, że za często tam będę bywał po pierwszej wizycie...więcej nie zajrzałem.
      samo piwo klimatu nie zrobi.

Napisałem powyższe z nadzieją, że nie tylko ja chciałbym kameralny pub, z dobrym piwem, w małej miejscowości. Może nie jestem jedynym narzekającym i właściel się jeszcze obudzi. Czego jemu i sobie życzę
      Ostatnia zmiana dokonana przez aryst; 2013-12-05, 19:09.

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

samo piwo klimatu nie zrobi.
        No samo nie zrobi, ale tak na oko to gdzieś 80% całości. Zaledwie.

Napisałeś kilka akapitów o lokalu, jego lokalizacji, menu, wystroju itd., generalnie o wszystkim tylko nie o piwie, które chyba ma być jego motywem przewodnim. Graty.

Comment

• VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
          No samo nie zrobi, ale tak na oko to gdzieś 80% całości. Zaledwie.

Napisałeś kilka akapitów o lokalu, jego lokalizacji, menu, wystroju itd., generalnie o wszystkim tylko nie o piwie, które chyba ma być jego motywem przewodnim. Graty.
          A ja to rozumiem. Dla mnie też liczy się oczywiście piwo ale wolę pójść do lokalu w którym dobrze się czuję i ze słabym piwem niż do lokalu z dobrym piwem w którym czuję się źle.
          Właśnie w przypadku lokalu piwo to daleko nie wszystko, i dużo mniej niż 80%.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Może i mniej jak 80%. Ale chyba nie aż tak mało by o nim w ogóle nie wspomnieć w recenzji piwiarni. Na forum browar.biz

Może to jakaś nowa moda, ze teraz w recenzji filmu pisze się o obsłudze w kinowej kasie, jakości siedzeń, smakowitości popcornu, czystości toalety a sam film kwituje "leciał w tle". No ja mam nieco bardziej staroświeckie podejście.

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Jak lokal jest do luftu to nie ma po co tam chodzić, już lepiej siedzieć w domu.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

Jakie krzesła powinny być do knajpy?
                Preferuję takie jakie są w niemieckich piwiarniach przybrowarnianych, czyli wysokie krzesła, wysokie stoły, tak, że się siedzi normalnie. Normalnie się siedzi, normalnie pije i normalnie można zjeść.
                A nie jak w większości u nas, krzesła i stoliki jak dla jakiś pokurczów. Żeby chwycić kufel trzeba się schylać. Kanapy w knajpie to już wogóle tragedia.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• aryst
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.07
                  • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                  Może i mniej jak 80%. Ale chyba nie aż tak mało by o nim w ogóle nie wspomnieć w recenzji piwiarni. Na forum browar.biz

Może to jakaś nowa moda, ze teraz w recenzji filmu pisze się o obsłudze w kinowej kasie, jakości siedzeń, smakowitości popcornu, czystości toalety a sam film kwituje "leciał w tle". No ja mam nieco bardziej staroświeckie podejście.
                  porównanie z kinem idealne, tylko Twoja dedukcja nietrafiona.
                  Film mogę obejrzeć w domu, albo w kinie i jak kino jest do dupy, bo np. ma zasyfione i niewygodne fotele to raczej do niego nie wrócę i ten sam film mogę obejrzeć w domu, na dvd.

Te same piwa, które są w tym lokalu mogę kupic w sklepie obok i wypić w domu, więc ocenianie samego piwa dla mnie sensu akurat nie ma. Są zrestą poświęcone temu osobne tematy.
                  P.S.
                  a co do tych % to myslę ze to kwestia indywidualna, dla mnie piwo stanowi jakieś 20% klimatu
                  Ostatnia zmiana dokonana przez aryst; 2013-12-05, 21:25.

Comment

• VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Jakie krzesła powinny być do knajpy?
                    Preferuję takie jakie są w niemieckich piwiarniach przybrowarnianych, czyli wysokie krzesła, wysokie stoły, tak, że się siedzi normalnie. Normalnie się siedzi, normalnie pije i normalnie można zjeść.
                    A nie jak w większości u nas, krzesła i stoliki jak dla jakiś pokurczów. Żeby chwycić kufel trzeba się schylać. Kanapy w knajpie to już wogóle tragedia.
                    Jak nigdy popieram
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      ....
                      Adwokat Diabła
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• rohozecky
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2008.11
                        • 1841

Cóż, można powiedzieć że pijalne piwo stanowi warunek konieczny, lecz nie wystarczający.
                        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Te same piwa, które są w tym lokalu mogę kupic w sklepie obok i wypić w domu, więc ocenianie samego piwa dla mnie sensu akurat nie ma. Są zrestą poświęcone temu osobne tematy.
                          Możesz w Obornikach Śląskich kupować piwo rzemieślnicze z beczki? W którym miejscu?

No jasne, ze ocena piwa w knajpie nie ma znaczenia, przecież kto by chodził na piwo do pijalni piwa.. Tam się chodzi dla ładnych krzeseł i widoków z okna.

a co do tych % to myslę ze to kwestia indywidualna, dla mnie piwo stanowi jakieś 20% klimatu
                          CZyli piwem może być ciepłe Tyskie, byle wystrój i "klimat" był spoko?

Comment

• jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                            Adwokat Diabła
                            Al Pacino to mój ulubiony aktor
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• grew
                              • 2009.05
                              • 766

Broniłbym ten lokal z jednej przyczyny: właściciel nie chciał postawić wszystkiego na jedną (piwną) kartę, dlatego otworzył pizzerię z dobrym piwem. Może to kwestia małego potencjału Obornik - nie wiem.
                              We Wrocławiu też jest kilka tego typu lokali (choćby Szynkarnia, czy Pod Latarniami) - z tą różnicą, że przynajmniej w tym pierwszym nikt na jedzenie nie narzeka, a raczej chwalą. Drugi dopiero co się otworzył, więc mało kto był

Comment