Wrocław, Długosza 2, Browar Stu Mostów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12558

    Wrocław, Długosza 2, Browar Stu Mostów

    14 listopada ruszył pub umieszczony nad browarem.
    Póki co na kranach są piwa z browaru Schoenram i Camba Bavaria.

    Z góry można popatrzeć na instalacje browaru, który robi wrażenie
    i właśnie rozpoczyna warzenie

    Piwo rzemieślnicze warzone w oparciu o wyjątkowe receptury i tradycyjne techniki. Unikalne miejsce na mapie stolicy rzemieślniczego piwa.
  • Shedao
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.09
    • 915

    #2
    Ciekawy jestem co z tego będzie, jak na razie wygląda mi to na wielką wydmuszkę - na Facebooku od pół roku wrzucają marketingowy bełkot o smaku, tradycji, naturalności, jak to "tworzą historię", i w ogóle, jak to Browar Stu Mostów jest wspaniałym darem dla Wrocławia (cytat: "Poznacie miejsce, które na nowo przywróci czasy, w których Wrocław kojarzył się z najlepszymi browarami, zachwycającymi swoją lokalnością."). Ładnie sobie słodzą, mimo że jeszcze nic nie pokazali, poza wystawianiem się gdzie tylko się da ze swoim parasolem i Schoenramem/Cambą pod nim. Forumowym hejterom polecam też zapoznać się z kilkoma ich postami z okolic września, gdzie filozofowali nt. rzemieślniczego piwa i tego, jacy ludzie je piją - kupa śmiechu.

    Cieszy mnie każda nowa inicjatywa piwna we Wrocławiu, staram się zachowywać neutralność opinii do momentu spróbowania ich własnego piwa, aczkolwiek póki co, sami mnie do siebie nastawili krytycznie. Wspaniałość bądź jej brak Browaru Stu Mostów stwierdzimy my, konsumenci, a nie sam Browar.

    I będę się mocno śmiał, jeśli całe to halo skończy się na standardzie "jasne, ciemne, pszeniczne" plus może IPA bo Hameryka

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      Jeśli Camba lub ten drugi niemiecki browar robi już IPA, to pewnie własnego nie zrobią, bo po co?
      Na razie dorobili się alternatywnej nazwy - Browar Stu Postów...
      Last edited by Pendragon; 2014-11-20, 14:06.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • Shedao
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛🥛
        • 2007.09
        • 915

        #4
        Na Fejsbuniu podają, że 11 grudnia o godz. 19 będzie premiera pierwszych trzech piw. Co prawda nie powiedzieli jakich (nieistotny szczegół), ale za to dowiadujemy się że "Po raz pierwszy od 10 lat będzie można zwiedzać we Wrocławiu browar i pić uwarzone w nim piwo" oraz "Pub na Długosza nie ma dziś odpowiednika w Polsce. Jest rozpędzony, codziennie od 16-tej można tu nie tylko degustować, ale i zobaczyć najnowocześniejszy i najładniejszy rzemieślniczy browar w Polsce".

        Drżę z podekscytowania.

        Comment

        • Shedao
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🥛🥛🥛🥛
          • 2007.09
          • 915

          #5
          No i już wiadomo, pierwsze trzy piwa to AIPA, Roggenbier i Wheat Porter. Brzmi ciekawie, w weekend się wybiorę.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12558

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
            No i już wiadomo, pierwsze trzy piwa to AIPA, Roggenbier i Wheat Porter. Brzmi ciekawie, w weekend się wybiorę.
            No i jeszcze mocniejszy wit. Moim zdaniem premiery udane. Żyto-pszenica rasowa, a AIPA bardzo przyjemnie pijalna. W styczniu kolejne nowości. Poza tym na kranach ciekawostki z Niemiec i Belgii.

            Comment

            • Shedao
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛🥛
              • 2007.09
              • 915

              #7
              A 27.12 i 02.01 kolejne dwie premiery (ponownie "tajemnicze").

              Byłem w browarze jakiś czas temu i piłem trzy premierowe piwa, wszystkie trzy mi smakowały, co szczególnie zaskoczyło mnie w przypadku piwa AIPA, bo styl ten ostatnimi czasy mocno mi się przejadł. Wheat Porter to bardzo ciekawe smakowo połączenie.. Na temat samego pubu przy browarze ciężko mi się wypowiedzieć, bo niefortunnie trafiłem na jakieś warsztaty smakoszy... kawy chyba, nie wiem, w każdym razie spora część lokalu była wydzielona, więc ta "dla ludu" była mała, ciasna i zatłoczona. Ale zanosi się OK, muszę tam kiedyś wpaść w normalny dzień i pooglądać sobie wszystko na spokojnie.

              Ogólnie na chwilę obecną z mojej strony - ostrożny optymizm, jestem na tak. Gdyby nie ta marketingowa sieczka, pewnie byłbym jeszcze lepiej nastawiony, no ale to może im przejdzie.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12558

                #8
                Niefiltrowany pils na niemieckich chmielach bardzo przyjemny. To premiera z 27.12. To piwo ma się pojawiać często na kranach.

                Comment

                • purc
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.02
                  • 650

                  #9
                  Salamander AIPA z kega do peta w sklepie na Bałutach w Łodzi. Piwo wytrawne, mistrzowska piana, aromaty żywiczne, wysoka, ale nie zalegająca goryczka, lekka podbudowa słodowa. Siarki nie wyczułem / ktoś na Ratebeerze/. Ogólnie świetne. Obok Hoppy New Year najlepsza AIPA w tym roku /choć konkurencja nie była zbyt ostra/.
                  Last edited by purc; 2014-12-31, 01:42.

                  Comment

                  • Shedao
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.09
                    • 915

                    #10
                    Szóstą premierą było Pale Ale. Również bardzo smaczne. Lokal odwiedzony w godzinach mniejszego ruchu i stwierdzam, że jest to całkiem przyjemne miejsce na degustację. Obecnie na kranach 6 piw "firmowych" plus 3 bądź 4 "insze": jedna Camba, jeden Schoenram, Limburgse Witte i... nie wiem czy coś jeszcze, bo się koncentrowałem na "firmowych"

                    Z drugiej strony: https://www.youtube.com/watch?v=3coXcTAL0YY

                    Comment

                    • babalumek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1207

                      #11
                      Jaki przedział cenowy?
                      MRKS Kuźnia Jawor

                      WTS Sparta Wrocław

                      Comment

                      • Shedao
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.09
                        • 915

                        #12
                        "firmówki" wszystkie 11 zł duże/8 zł małe. Reszta raczej drożej, ew. w tej samej cenie.

                        Comment

                        • babalumek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1207

                          #13
                          Dzięki. Tanio nie jest, liczyłem że chociaż jakieś "jasne pełne" będzie w przyzwoitej cenie...
                          MRKS Kuźnia Jawor

                          WTS Sparta Wrocław

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            #14
                            Kraft w normalnej cenie?

                            Comment

                            • jacekwerner
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 2850

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na Fejsbuniu podają, że 11 grudnia o godz. 19 będzie premiera pierwszych trzech piw. Co prawda nie powiedzieli jakich (nieistotny szczegół), ale za to dowiadujemy się że "Po raz pierwszy od 10 lat będzie można zwiedzać we Wrocławiu browar i pić uwarzone w nim piwo" oraz "Pub na Długosza nie ma dziś odpowiednika w Polsce. Jest rozpędzony, codziennie od 16-tej można tu nie tylko degustować, ale i zobaczyć najnowocześniejszy i najładniejszy rzemieślniczy browar w Polsce".
                              Cóż - słowo stało się ciałem - nowoczesna instalacja, którą w całości można podziwiać z części konsumpcyjnej, smaczne piwa
                              i przekąski, jedynie godzina się zmieniła : od poniedziałku do piątku czynne już od 12.00 ( do 16.00 serwowany jest lunch ). Działa 10 kranów - 6 to piwa własne, pozostałe 4 w piątek zajęte były przez Cambę ( EiPiAi i Weizenbock ), Pils z Schonramera i Limburgse Witte. Jedynym mankamentem wydaje się niewielka ilość miejsc w lokalu, ale zimę mamy ciepłą, więc może niebawem ruszy ogródek .
                              Podziękowania dla Grzegorza i Mateusza za oprowadzenie po swoim królestwie.
                              PS. Czy ktoś wie jakie jest przeznaczenie szafki ( przeszklonej i podświetlonej, lecz na razie pustej ) zamontowanej nad miską ustępową
                              Ochotnicza Straż Piwna
                              BAZA = 7446

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X