Browar restauracyjny Staromiejski Piwowar znajduje się przy ul. Dworcowej 9 w Legnicy, tuż obok dworca kolejowego. Lokal funkcjonuje bodajże od czerwca br. W karcie pięć piw: pils (Mała Moskwa), polskie ale (Staromiejski Ale), pszenica (Żniwiarz), APA (Zemsta Kaczawy), FES (Kolejarz). Wczoraj nie mieli jednak pilsa i american pale ale, była natomiast z poza karty amerykańska pszenica. Jest możliwość zamówienia deski degustacyjnej , każde z piw po 125 ml. Pojedynczo piwa lane są dwóch objętościach 0,4L i 1L. W mojej ocenie najlepsza była pszenica (Żniwiarz). Żółto-pomarańczowa z solidnym osadem drożdżowym, lekko kwaskowata, z bananem i gożdzikiem. Całkiem smaczna. Niezłe było również poskie ale. Amerykańska pszenica z kolei nieciekawa, natomiast najgorzej wypadł stout. Jak na FES i deklarowane 16,5 BLG był pusty, wodnisty i mało palony. Wszystkie z piw które były na kranie, można było kupić również na wynos w butelkach. Wafli firmowych nie mają, butelki kapslowane „golasami”. Co do jedzenia to nie będę się wypowiadał, ponieważ nie zamawiałem. Lokal nie ma ogródka, ale oprócz sali restauracyjnej jest również pub, z wejściem od ul. Pocztowej. Tam jednak nie byłem.
Wystrój lokalu jakoś nie powala, na ścianach jest trochę czarno-białych zdjęć dawnej Legnicy, duży schemat pokazujący proces warzenia piwa. Na plus nienachalna, klimatyczna muzyka w tle (The Doors). Młoda, uśmiechnięta i sprawna obsługa lokalu. Ogólnie przyjemne miejsce z potencjałem na przyszłość.
Wystrój lokalu jakoś nie powala, na ścianach jest trochę czarno-białych zdjęć dawnej Legnicy, duży schemat pokazujący proces warzenia piwa. Na plus nienachalna, klimatyczna muzyka w tle (The Doors). Młoda, uśmiechnięta i sprawna obsługa lokalu. Ogólnie przyjemne miejsce z potencjałem na przyszłość.
Comment