Z silną ekipą browarbizu dotarliśmy do Sobótki 29.04.2018 na rowerach. Przepiękna pogoda spowodowała, że przy Domu Turysty pod Wieżycą okazały ogródek był pełen, a i w środku pusto nie było. W kolejce do baru trzeba było swoje odstać, na szczęście już mając szkło można było piwo zamawiać na zewnątrz na stoisku naprzeciw browarku (ale tylko jasne). Dokładnie 3 dni wcześniej był jego start, premierowymi piwami były:
- Jasne 12°Blg https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125529
- Ciemne 13°Blg https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125530
Jak nas poinformował zapracowany z powodu tłumu klientów właściciel, leżakowało także trzecie piwo - Bursztynowe 14°, które miało wejść na kran od czerwca (czyli pewnie już jest). I tak prawdopodobnie zostanie - będą generalnie trzy klasyczne piwa, może w przyszłości w miarę wolnego miejsca (zima) będzie uwarzone coś innego.
Udało się także zajrzeć na chwilę do wnętrza browaru.
Warzelnia ma wybicie 500 l, fermentacja i leżakowanie odbywa się w sześciu tankofermentorach o pojemności 10 hl każdy rozmieszczonych po 3 w dwóch sąsiednich pomieszczeniach. W jednym z nich jest także zbiornik wody lodowej. Sprzęt pochodzi z Chin i umieszczony jest w niedużym (co raczej wyklucza powiększenie browaru) parterowym pawiloniku tuż przy letnim ogródku. Całość budyneczku pokrywa świetne graffiti z krasnalami nalewającymi i pijącymi piwo z wielkich drewnianych beczek w starych piwnicach jakiegoś browaru. Krasnale "rządzą" (ale tym razem w starym borze) również na przylegającym po prawej drugim pawilonie gdzie znajduje się wejście do parku linowego.
Miejsce jest piękne i sprzyja piwkowaniu na świeżym powietrzu. Siedzi się tu przy ławach w cieniu zieleni starych drzew, nie dziwi więc frekwencja i sądzę, że może zdarzyć się sytuacja gdy piwa z Wieżycy może nie wystarczyć. Ale to dobrze dla właściciela jeśli schodzi, w razie czego na dwóch kranach były również czeskie Polička i Klášter.
To dopiero początek więc nie ma na razie firmowego szkła ani podkładek. Wszystkie piwa są lane do szkła które akurat jest pod ręką. Stojąc przed barem usłyszeliśmy od pani barmanki - "czy mogę państwu nalać do kufli bo szklanek zabrakło?" Taaak! krzyknęliśmy zgodnym chórem.
Fotki w galerii:
- Jasne 12°Blg https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125529
- Ciemne 13°Blg https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125530
Jak nas poinformował zapracowany z powodu tłumu klientów właściciel, leżakowało także trzecie piwo - Bursztynowe 14°, które miało wejść na kran od czerwca (czyli pewnie już jest). I tak prawdopodobnie zostanie - będą generalnie trzy klasyczne piwa, może w przyszłości w miarę wolnego miejsca (zima) będzie uwarzone coś innego.
Udało się także zajrzeć na chwilę do wnętrza browaru.
Warzelnia ma wybicie 500 l, fermentacja i leżakowanie odbywa się w sześciu tankofermentorach o pojemności 10 hl każdy rozmieszczonych po 3 w dwóch sąsiednich pomieszczeniach. W jednym z nich jest także zbiornik wody lodowej. Sprzęt pochodzi z Chin i umieszczony jest w niedużym (co raczej wyklucza powiększenie browaru) parterowym pawiloniku tuż przy letnim ogródku. Całość budyneczku pokrywa świetne graffiti z krasnalami nalewającymi i pijącymi piwo z wielkich drewnianych beczek w starych piwnicach jakiegoś browaru. Krasnale "rządzą" (ale tym razem w starym borze) również na przylegającym po prawej drugim pawilonie gdzie znajduje się wejście do parku linowego.
Miejsce jest piękne i sprzyja piwkowaniu na świeżym powietrzu. Siedzi się tu przy ławach w cieniu zieleni starych drzew, nie dziwi więc frekwencja i sądzę, że może zdarzyć się sytuacja gdy piwa z Wieżycy może nie wystarczyć. Ale to dobrze dla właściciela jeśli schodzi, w razie czego na dwóch kranach były również czeskie Polička i Klášter.
To dopiero początek więc nie ma na razie firmowego szkła ani podkładek. Wszystkie piwa są lane do szkła które akurat jest pod ręką. Stojąc przed barem usłyszeliśmy od pani barmanki - "czy mogę państwu nalać do kufli bo szklanek zabrakło?" Taaak! krzyknęliśmy zgodnym chórem.
Fotki w galerii:
Comment