Wrocław, Rynek - Ratusz 9, Spiż

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Z przykroscią muszę się dołączyć do żalunków pod adresem Spiża. W zeszłym tygodniu będąc przez czas jakiś we Wrocławiu postanowiłem podejść na piwko lub dwa. Z nadzieją, ze może pszeniczne będzie pijalne. Ponieważ lato i w ogóle, postanowiliśmy siedzieć w ogródku. No i niestety nie było miło - towarzystwo raczej średnie, ale co tam, to akurat nie jest wina knajpy, że niektórzy ją traktują snobistycznie, co przyciąga wiadomy element. Rzeczą, która jednak mi nie leżała zupełnie była obecność żebraków i żuli zbierających na browara. Obsługa nic nie robiła w temacie wyproszenia nieproszonych gości. "Goście" zaś symulując pomoc obsłudze (odnoszenie szklanek, zbieranie papierków) dopraszali się (sam nie wiem czego napiwków, datków) od gości. Sprawiało to wrażenie, jakby ci ludzie żyli z obsługą w jakiejś swoistej symbiozie. Cóż nie zachęca to do konsumpcji piwa w tym miejscu. Radziłbym właścicielom zatrudnienie jakiegoś jurnego chłopaka jako ochraniarza, który odstraszałby podobnych "klientów". Obsługa fatalna - za karę siedzą za barem, i jeszcze jakiś frajer przychodzi i im truje, że chce piwo, a w dodatku nie ma drobnych. Ja rozumiem, że może zabraknąć drobnych, ale do ciężkiej cholery obowiązkiem obsługi jest rozmienić pieniądze, a nie rozkładać ręcę, że "nie wydam, bo nie mam drobnych.
    A piwa bez zapłacenia też nie wydam". Nalewanie piwa, zwłaszcza pszenicznego to jakaś chyba specjalność zakładu. Ja rozumiem, ze piwo się pieni - poczekam. Niestety sposób nalewania piwa wyglądał następująco - gościu nalewa pełną szklankę, z czego 2/3 to piana, następnie odlewa pianę do osobnej szklanki i dolewa, odlewa do następnej itd. Aha zapomniałem, odstawione szklanki ze zlewkami, po opadnięciu piany są dolewane do normalnych kufli. W sumie ponieważ piwo, które dostałem było w miarę zimne, nie odczułem jakichś specjalnych mankamentów tego sposobu nalewania, więc nie robiłem dymu. Mógłbym to wybaczyć, ale tego, że piwo smakowało jak woda z czyszczenia instalacji wybaczyć nie mogę. Tragiczne, co gorsza nie pierwszy to już raz. Można wręcz powiedzieć, ze Spiż robi wrogą robotę w temacie propagowania piwa pszenicznego.
    Na koniec łyżka miodu do tej beczki dziegciu - ciemne było naprawdę dobre, żadnych problemów z nalewaniem, piana świetna, smak taki jak trzeba. Tak powinno smakować Palone, gdyby Okocim chciał, żeby nazwa miała coś wspólnego z piwem.
    Reasumując - u Spiża omijać ogródek, nie zamawiać pszenicznego, chyba, że ktoś obok zamówi i stwierdzi, ze dobre.
    blog.kopyra.com

Comment

• ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

Odnośnie nalewania - to koszmar i skandal !
      Też to obserwuję tu w Tychach ( rzadkość - niekoniecznie przy spiżowym ).
      Zwracam uwagę i leją warstwowo, a ja czekam ( jestem cierpliwy ).
      Póżniej lepiej smakuje...

Comment

• Piotras
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.08
        • 307

Spiż dodał do oferty Tyskiego(6 zł) I Tysquella Urquella (8zł) Widocznie ludzie pytają więc wprowadzili. Moja koleżanka też kiedyś poprosiła mnie, kierującego się w strone baru -o "leszka zielonego" a nie jakieś ciemne...

Comment

• babalumek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1207

Byłem tam ostatnio ze współlokatorami bo nieobyte to i mało lokali zna Krótko: jasne pełne w miare niezłe, daje radę, ciemne smakuje jak Karmi kawowe, nieco dalej mu do Czeskich ciemnych piw, a szkoda, ale jednak dobre. Pszeniczne było wodniste, i już 100 razy bardziej czuję ten charakterystyczny posmak pijąc np. Obołonia niż Spiża. Kolor i pianka we wszystkich piwach super.
          MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• Shlangbaum
            • 2005.03
            • 5828

Zawiodłem się tak jak kiedyś na C.K. a potem na Browarmii. Lokal z głośną muzyką i niemiłą obsługą (jak w C.K.) oraz z kompletnym brakiem klimatu (jak Browarmia). Piwo przeciętne. Dla mnie jest to kiepski lokal. Będę omijał.

P.S.
            Kto pozwolił gotyckie podziemia wytynkować i pomalować na różowo

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• JAckson
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 6123

Faktem jest, że to miejsce staje się coraz gorsze.
              Głośna muzyka i coraz gorsze piwo.

Miodowe z Katowic które pojawiło się niedawno też do mnie nie przemawia.

Lokal utracił klimat
              MM961
              4:-)

Comment

• kubciu
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.02
                • 438

Wczoraj w drodze z Poznania miałem okazję zawitać do tego przybytku.
                Pierwsze wrażenie pozytywne,wystrój w miarę mi się podobał,ale z tym różem na ścianach rzeczywiście przesadzili, no i zdecydowanie nie mogłem usłyszeć własnych myśli z racji panującego wewnątrz gwaru.
                Co do piwa, to udało mi się zasmakować trzech rodzjów: jasnego,miodowego oraz pszenicznego, z czego najlepsze (moim skromnym zdaniem) było miodowe.

Comment

• Jaroslav
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  🍼
                  • 2005.10
                  • 967

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                  Miodowe z Katowic które pojawiło się niedawno też do mnie nie przemawia.
                  Nie wiem jak było wcześniej, ale wg informacji
                  zaczerpniętych w browarze obecnie miodowe
                  warzą w Katowicach i Wrocławiu.

Comment

• JAckson
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

Wczoraj miałem okazję posiedzieć chwilę w ogródku Spiża (nie dlatego, że na rynku wrocławskim akurat przebywały kandydatki do tytułu miss świata).

Kupowałem 0,5 mocnego dla kuzyna i 0,33 pszenicy dla żony. Jakież było moje zdziwienie gdy pani barmanka po tym, jak skończyła się beczka z pszenicą w jej nalewaku podeszłą do kolegi i zaczęła przelewać ze stojącej tam szklanki piwo do szklanki 0,33. Obserwowałem sobie zmagania owej kobity: po pierwszym przelaniu pianę zlała do innej szklanki. By dopełnić 0,33 nalała jeszcze trochę z innej szklanki i z taką oblaną szklaneczka wali do mnie
                    Ja rezolutnie zapytałem czy to piwo dla mnie na co pani rzeczowo, że tak. Ja oczywiście podziękowałem i poprosiłem o piwo z nalewaka za co zostałem wzrokowo skarcony przez wszystkich pracowników. Szczęśliwie jednak doprosiłem się o piwo z browaru restauracyjnego nalewane z kega ale przynejmniej bez szklanek pośredniczących.

W ofercie poza dziadowską obsługą i mizernym piwem koszulki z logo Spiża po 25 zeta w różnych kolorach oraz śliniakofartuszki po 18(chyba) zeta. Pojawiły się firmowe podstawki.
                    Last edited by JAckson; 2006-09-18, 08:44.
                    MM961
                    4:-)

Comment

• strzelczyk76
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.11
                      • 823

Normalka - będąc w maju, widziałem taką akcję, siędząc przy barze - co już sprowadzało na mnie wrogie spojrzenia obsługi. Barmank zlała piwo jasne z czterech, może pięciu kufli, już bardzo zwietrzałych - do jednego - a potem kelner zaniósł to do stolika nic nie podejrzewającemu klientowi

Po prostu nie mają tam joelki - która w Katowicach ostro tresuje obsługę - problem tylko w tym, że obsługa (barmani) często się zmieniają. Z tego co mi joelka mówiła - gdyby Bogdan Spiż coś takiego zobaczył - to byłaby masakra!!!
                      NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5617

Temat płacy a obsługi zasilił dział Polityka.
                        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                        Piwo domowe -
                        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• kędzior
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2002.11
                          • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Zawiodłem się tak jak kiedyś na C.K. a potem na Browarmii. Lokal z głośną muzyką i niemiłą obsługą (jak w C.K.) oraz z kompletnym brakiem klimatu (jak Browarmia). Piwo przeciętne. Dla mnie jest to kiepski lokal. Będę omijał.

P.S.
                          Kto pozwolił gotyckie podziemia wytynkować i pomalować na różowo
                          Gotyckie?.- he he

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

Byłem wczoraj na małym jasnym. Obsługa fatalna, jakby obrażona na klienta. Sposób nalewania piwa poniżej krytyki. Słabo nagazowane, piana nietrwała.

P.S. Mam pytanie, czy można uzyskać w domowych warunkach takie zmętnienie i od czego ono zależy. Czy im się to piwo nie klaruje samoistnie?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• Shlangbaum
                              • 2005.03
                              • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kędzior
                              Gotyckie?.- he he
                              A co w tym śmiesznego, że wrocławski ratusz jest wybudowany w stylu gotyckim

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                A co w tym śmiesznego, że wrocławski ratusz jest wybudowany w stylu gotyckim
                                Nie W STYLU gotyckim, tylko budowę jego rozpoczęto w XIII wieku... zatem piwnice powinny być gotyckie, reszta dobudowywana była do XVI wieku (nie chce mi się teraz szukać, z pamięci piszę) Generalnie jednak jest w nim duzo z renesansu.

W stylu gotyckim jest neogotyk, czyli wiek XIX, tak sobie piszę, bo na pewno wiesz, tylko się nieprecyzyjnie wyraziłeś
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X