Wrocław, Wybrzeże Wyspiańskiego (budynek stołówki), Klub Studencki Dziekanat
Na Wybrzeżu Wyspiańskiego powstała nowa knajpa.Kolega pracujący na kuchni która znajduje sie niedaleko donosi iż leją tam Staropramena i Moravana (chyba tak sie to piwo nazywa).Za jakiś czas ide tam na zwiiad
Kurde niech ktoś wyjaśni jak tam się dostać już 2 osoby mi mówiły że owszem szyld jest ale nijak nie wiadomo jak tam wejść, często spotykany obrazek to studenci okrążający budynek w niesktutecznym poszukiwaniu knajpy. Może ktoś planuje tam knajpe zrobić dopiero w najbliższym czasie?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika babalumek
Kurde niech ktoś wyjaśni jak tam się dostać
Ze znalezieniem stołówki i wejścia nie powinno być problemu najmniejszego. Każdy napotkany w okolicy Grunwaldzkiego student wskaże drogę.
Wejście jest dokaładnie naprzeciwko Odry. Dwa metry od wejścia jest placówka PKO. Po pokonaniu dość szerokich drzwi od razu w lewo, jak do WC
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-03-10, 22:47.
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Dzięki za wyjaśnienie. Właśnie stołówka to wiem gdzie jest (sam mam "przyjemność" na polibudzie studiować), tylko z odnalezieniem wejścia do knajpy były kłopoty. Ale teraz mam nadzieję że będzie już bez problemu.
A więc przybyłem, zobaczyłem, wypiłem i wróce tam niedługo i jeszcze nie raz!! Rewelacja!! Ale po kolei. Na butelkowe piwa nawet nie patrzyłem, a z lanych to tak: Moravan Pils 3,5 zl, Moravan Strong 4 zl, Staropramen 4,5 zl. Ale uwaga - bodajże do 26 marca jest promocja - przy zakupie Moravana Strong, drugi Strong jest gratis!!!!!! Tak więc zrozumcie że jedyne piwo jakie piłem to właśnie Moravan Strong. Na resztę przyjdzie jeszcze czas. Piwo jest bardzo dobre - kolor odpowiednio ciemniejszy od pilsa a i smak charakterystyczny. No i daje w głowę, co mnie troche zdziwiło bo piwa w Czechach z reguły są lżejsze od naszych. Wystrój nowoczesny, w ogóle widać że knajpa działa od niedawna i priorytet to przyciągnąć wiernych klientów na przyszłość. Piwo i w ogóle wszystko podają do stolika kelnerki - studentki, wszystko pachnie nowością i w ogóle cały czas o nas dbają. Niestety nie ma w ofecie alkoholi mocniejszych (choć z drugiej strony do czegoś takiego to na PIWO się idzie), nie ma także miejsc na świeżym powietrzu - co w letnie dni będzie doskwierać, denerwujące są też lampy zamontowane metr nad stolikami które ostro dają światłem co nie pasuje do klimatu knajpy. Ale to wszystko mało ważne, naprawdę polecam idźcie jak najszybciej tym bardziej że jeszcze mało kto o tym miejscu wie i jest luzik, a przewiduję że w ciągu roku to tam tłumy będą......
Aha, jeszcze kilka dodatkowych informacji. Póki byłem jeszcze w miarę trzeźwy, to zamieniłem parę słów z kierownikiem baru na temat piwka i jest tak: Moravan w Czechach nazywa się bodajże Ostravan i razem ze Staropramenem tworzą jedną kompanię piwną (mniej więcej jak u nas Lech i Tyskie). Podobno jedno leją na Słowacji a drugie w Czechach (nie pamiętam które dokładnie gdzie, ale patrzę na to z przymrużeniem oka - u nas też niekoniecznie Tyskie leją w Tychach). Niestety właściciel podpisał z tą Czeską kompanią piwną umowę na wyłączność także na różnorodność liczyć nie należy - mojego ulubionego Krakonoszka nie będzie
Byłam dziś z Naczelnikiem na wstępnym rozeznaniu.
Knajpa bardzo fajna! Dużo miejsca (w tym na grupowe spotkania!), sofy, krzesła, duże stoły, małe stoły - do wyboru, do koloru. Muzyka - może nieco za głosna, ale da sie gadać i nie diskobandżo.
Jakie piwa są, to już przedmówcy napisali. Ja mam do dodania, że jest do jedzonka smażony ser, stoły można rezerwować (wzięłam nr telefonu), kible przestronne i pachnące nowością, a w lecie - UWAGA! - planowany jest ogródek piwny na tarasie! jesli o mni echodzi - juz mnie mają
No nareszcie się ktoś wybrał ze ścisłego "kierownictwa" strony browaru Bardzo mnie cieszy wiadomość o ogródku piwnym - nie ma to jak browarek w ciepły dzień na świeżym powietrzu....
Nawet inspekcja z G. Śląska już tam była (dzięki Naczelnik ) - i potwierdzam - knajpa fajna, strong był dobry, szkoda że tak mało czasu było - gdybym jeszcze ten smażony ser spróbował - poczułbym się jak w Czechach.
Lokal przestronny, to fakt, czuć tylko zapaszek jedzonka ze stołówki - także głodnym radzę najpierw się najeść, potem pić!
Gdybym częściej bywał na Politechnice - nawet bym się nie zastanawiał... i myślę że w pobliskiej Tawernie spadnie spożycie Żywca i Warki (bleee...)
Sprzedam w komplecie pokale RESTAURACYJNE EB i masę dodatkowych gratis z lat PRL.
Jestem mocno elastyczny, mogę zawieźć, mogę kupca przyjąć u siebie w domu.
Nie chciałbym sprzedawać pojedynczo, bo teraz taka kolekcja już nie do zdobycia.
Dzień dobry.
Porządkuję swoje zbiory pokali restauracyjnych i klubowych EB.
Wszyscy lubimy piwo, chodzimy po knajpkach..
Czy może ktoś z państwa może pomóc w identyfikacji miast z których pochodzą pokale?
Część wiem, ale chciałbym uzupełnić te dane.
Nie...
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Comment