Wrocław, Ruska 34, Zakład Usług Piwnych [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ursus72
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.10
    • 188

    Raging Bitch w ZUP

    Raging Bitch z browaru Flying Dog – PREMIERA w Zakładzie Usług Piwnych


    Środa za pasem, więc na naszym kranie ląduje kolejna nowość w ZUP. Tym razem zapraszamy na kultowe piwo z kultowego browaru

    Raging Bitch to Belgian – Style India Pale Ale z amerykańskiego browaru Flying Dog.

    Piwo zostało uwarzone na 20-ste urodziny browaru. Przy jego tworzeniu wykorzystano belgijskie drożdże El Diablo oraz spore ilości m.in chmielu Amarillo ale także Warrior i Columbus, które nadały niesamowity smak i aromat

    Piwo jest mocne, bo ma aż 8,3% alkoholu (ale temperatury na zewnątrz zachęcają już do wypicia czegos rozgrzewającego), chmielu też nie żałowano, bo mamy tu aż 60 IBU.

    Ciekawostka: Odjechana etykieta i nazwa piwa były tak bardzo kontrowersyjne w USA, że w jednym ze stanów (bodajże Michigan) zakazano sprzedaży piwa. Sprawa skończyła się w sądzie

    I pamiętajcie: Good People Drink Good Beer!

    Zapraszamy!!!
    Attached Files

    Comment

    • kurgan
      Gość
      • 2004.04
      • 315

      Jeśli dopcham sie 25tego to czego ciekawego będę mógł sie napić?mój debiut...

      Comment

      • von_scheisse
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.02
        • 488

        Nie ma w tym lokalu żadnego problemu z kupnem piwa butelkowego "na wynos", aby zdegustować je później w domu, prawda?
        Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
        http://www.chmielnik-jakubowy.pl
        https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

        Comment

        • DzastMe
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.08
          • 5

          Nie, ale inny asortyment na kranach, a inny w butelkach zwykle ;-)

          Comment

          • Rogerson
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.08
            • 421

            Od wczoraj dostępny na kranie Komes Porter

            Comment

            • Komar_Pafnucy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.08
              • 1114

              Pomimo pojawiania się nowych miejsc z dobrym piwem we Wrosławiu, to właśnie Zakład Usług Piwnych pozostaje moim numerem jeden w tym mieście. Wygrywa klimatem... no i te przypinki macie fajne.

              Multitap Crawl
              Multitap Crawl na Facebook

              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12565

                Na kranie m.in. nowy czeski browarek Clock - 10% i APA, Podgórz oraz bardzo smaczny żytni saison z Artezana.

                Comment

                • Vortex
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.12
                  • 153

                  Wchodząc do kamienicy z ulicy można odnieść wrażenie, że znajdziemy się w przestrzeni biurowej/urzędowej. Tymczasem schodząc w dół dostajemy się do lokalu o pozytywnym, zdecydowanie piwnym klimacie. ZUP w zasadzie odwiedzam zawsze będąc we Wrocku, wydaje mi się że wśród lokalnych kraftowych pubów jest on najbardziej zaawansowany, jeśli chodzi o dobór oferty piwnej. W zasadzie zawsze byłem mile zaskoczony, bo na kranie znajdywałem coś dobrego, czego wcześniej nie próbowałem. Na nalewakach jest oferta zarówno piw krajowych, zagranicznych, fajny asortyment butli.

                  Comment

                  • ZakladUslugPiwnych
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.09
                    • 2

                    PIOTREK Z BAGIEN - zapraszamy na premierę

                    Już jutro czyli w czwartek 24/09 o g.19:00 odbędzie się u nas premiera piwa "Piotrek z Bagien" (white IPA Equinox single hop z dodatkiem kolendry i mięty) - piwa uwarzonego przez Macieja Próchnickiego w ramach projektu „Kuźnia Piwowarów”.

                    W czasie premiery będzie można poznać Maćka osobiście, dowiedzieć się jak projekt „Kuźni” wygląda „od kuchni” oraz jak piwowar domowy zaczął warzyć piwo na sprzedaż.

                    Kilka słów wstępu na temat projektu i piwowara

                    Kuźnia piwowarów to konkurs piw domowych organizowany przez Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy razem z Tomkiem Kopyrą. W Kuźni 2015 wyłonionych zostało 6 zwycięzców z każdej kategorii (American Amber Ale, Belgian Pale Ale, Roggenbier, White IPA, Black IPA, Smoked Stout), którzy uczestniczyli / będą uczestniczyć w warzeniu piw według ich receptur w browarze. Później (jak już wszyscy uwarzą) spośród wszystkich już uwarzonych piw wyłaniane będzie najlepsze i zwycięzca tzw. "Piwowar Olbrachta 2015".

                    Maciek jest z wykształcenia i zawodu informatykiem. Jakiś czas temu dopadła do gorączka rewolucji piwnej, a rok temu postanowił spróbować swoich sił jako browarnik, żeby (jak sam mówi) „warzyć odjechanie piwa”. Od prawie roku warzy z przyjaciółmi w domowym browarze „Kocołupy”.
                    „Piotrek z Bagien – White IPA” jest połączeniem dwóch ulubionych stylów Maćka (Witbiera i India Pale Ale), piwo powstało z przerobienia receptury na klasyczne IPA, specjalnie na konkurs „Kuźnia”.

                    Z jakim efektem? Oczywiście z niecierpliwością (podobnie na pewno jak Maciek) czekamy na czwartkową degustację!

                    Serdecznie zapraszamy
                    Attached Files
                    Last edited by ZakladUslugPiwnych; 2015-09-23, 18:50.

                    Comment

                    • ZakladUslugPiwnych
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.09
                      • 2

                      WROCŁAWSKIE BITWY PIWOWARSKIE - Witbier & Red AIPA

                      To taki Grunwald, tylko bez krwi!

                      Wrocławska Inicjatywa Piwowarska oraz dolnośląski OT PSPD postanowiła wziąć się i przedsięwziąć: już w sobotę, 3 października dobędzie się pierwsza bitwa w ramach PiwoWarZone! Piwowarzy domowi będą mieli okazję sprawdzić swoje siły warząc popularne style tego trunku. Tyle piwa! Tyle dyskusji! Tyle emocji!

                      Na pierwszy ogień pójdą 2 kompletnie różne style piwa. Sebastian Baranowski oraz Krzysztof Linek stoczą pojedynek na Witbiery: jest to lekki styl piwa na zasypie pszenicznym, wywodzący się z Belgii. Przy warzeniu używana jest skórka gorzkiej pomarańczy oraz kolendra. Kolejnym stylem, przy warzeniu którego swoje siły porównają Patryk Jagielski oraz Wiktor Szychowiak, będzie Red IPA. Tego stylu nie trzeba przedstawić chyba nikomu: od początku rewolucji piwnej w Polsce zdanie „poproszę jakąś ipkę” jest chyba drugim najpopularniejszym słyszanym w multitapach (zaraz po „jakieś dobre”).

                      Na bitwę może przyjść i kibicować każdy. Jest to również doskonała okazja do wymiany doświadczeń z piwowarami domowymi oraz tymi zawodowymi. Zwykle większość z nich trudno spotkać poza browarami, więc serdecznie polecamy skorzystać z możliwości!

                      Przypominamy: nagrodą za zwycięstwo w finale jest warzenie piwa z browarem Profesja. Tak, tym od Beer Geek Choice!

                      Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do Zakładu Usług Piwnych. Do zobaczenia od 16!
                      Last edited by ZakladUslugPiwnych; 2015-09-30, 15:19.

                      Comment

                      • Shedao
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.09
                        • 915

                        Od dość długiego czasu jest to mój ulubiony pub we Wrocławiu, właściwie kiedy umawiam się z kimś to idziemy do ZUPu, który jeszcze czasem uzupełniamy pobliską Szynkarnią - i moje piwne apetyty są zaspokojone

                        ZUP to doskonały przykład, że nie liczy się ilość kranów, tylko inwencja człowieka decydującego co na nich jest. Na 12 ZUPowych kranach ZAWSZE znajduję coś dla siebie, w przeciwieństwie np. do Kontynuacji (25), gdzie już nie raz zdarzyło mi się wejść->popatrzeć na tablicę->wyjść z westchnieniem "ee, nic ciekawego"

                        Widać że tu się dba żeby oferta była zróżnicowana i interesująca, tuzin kranów w zupełności wystarcza żeby to zapewnić. No i ceny też są rozsądne.

                        Do tego klimat fajny, obsługa świetna - jeśli jesteście spoza Wrocławia a wpadacie tu na krótko i zastanawiacie się co odwiedzić, to ja radzę - ZUP!

                        Comment

                        • przekornick
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.07
                          • 13

                          BUM! Zamykamy!

                          Właśnie mija 5 lat odkąd wprowadziliśmy się na Ruską.
                          Umowa najmu się kończy, my jej nie przedłużamy, więc już dziś zapraszamy Was na pożegnalne party, które odbędzie się w nadchodzący weekend!

                          O tym, co będziemy degustować i przegryzać jeszcze napiszemy, a teraz najważniejsze: bardzo, bardzo, bardzo Wam dziękujemy!!!
                          Dziękujemy przede wszystkim naszym najlepszym pracownikom, którzy tworzyli z nami ZUPę przez ten czas oraz Wam: wszystkim bardziej i mniej stałym klientom za to, że byliście z nami.

                          Także, nie przedłużając: chwytajcie kalendarze w dłonie, zapisujcie datę 15-16.07 i przybywajcie na tak zwane "ostatnie piwo"
                          Źródło: https://www.facebook.com/events/227863580940575/

                          Comment

                          • grew
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.05
                            • 766

                            Będzie ZUP w nowej lokalizacji? Chyba interes dobrze się kręcił.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X