Kostomłoty, Rynek 23, Bar As

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Kostomłoty, Rynek 23, Bar As

Wybrałem się byłem wczoraj rowerkiem w przerażającym upale, musialem wrócić na wieczór do pracy.

Kostomłoty: wieś gminna, 35 km na NE od Świdnicy. Jedna z najstarszych wsi targowych na Śląsku, z charakterystycznym owalnicowym rynkiem. Swego czasu posiadały prawa miejskie (od połowy XIII w.)
    Do obejrzenia: gotycki kościół św. Gotarda, ładnie odnowiony, otoczony murem obronnym ze strzelnicami szczelinowymi.
    Na głównym placu pręgierz z XVI w.
    Wieś częściowo zniszczona, m.in. zabudowa placu współczesna (ośrodek kultury z jakąś dziwaczną plastką na elewacji, pawilony handlowe).
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

TYLKO JEDNA KNAJPA :O
    Przemyślnie ukryta na zapleczu pawilonów, zjeździłem cała wieś, zanim ją znalazłem, i to tylko dlatego, że mignęły mi parasole między chałupami.

Bar "As".

Wejście po kilku stopniach, przez dość wysoki taras z "ogródkiem" - dwa parasole "Piasta", mocno spłowiałe, dwa krzesła, stolik. W środku trzy pomieszczenia - pierwsze jasne, ok. 25 m2, kilka stolików. Drugie, nieco mniejsze, ciemne (brak okien) za to atrakcja - telewizor. Bar w trzecim pomieszczeniu, skierowany w stronę drugiego, dość dziwacznie - jak ktoś jest pierwszy raz, podchodzi z boku, dopiero tam go kierują we właściwą stronę).
    Wystrój częściowo w boazerii drewnianej a la "GS 1985", nad boazerią pstrokata tapeta. Bar cały w ciemnym drewnie. Kibel na zewnątrz, standartu nie rozpoznałem.
    Klientela typowo wiejska - paru totalnie nawalonych gości, parę sztuk napakowanej młodzieży oczekującej na okazję do rozróby.
    Piwo "Piast" (2.50/0.5, 1.80/0.3), parę piw butelkowych (zestaw standardowy), wino "Ostrowin".

Comment

Related Topics

Collapse

• Pancernik
      Nowa Wieś Legnicka, Nowa Wieś Legnicka 55B, Jaworzyński Browar Rzemieślniczy "Jauer"
      Pancernik
      Nowa miejscówka, bardzo blisko trasy. Czyli położenie oczywiste, ale niekoniecznie, bo do Jawora (Jauera, jak mawiają stylizujący się na autochtonów potomkowie przesiedleńców zabużańskich ) jeszcze kawałek. Ta wieś, to nie wieś, lecz opłotki Legnicy. Podejrzewam, że browar jest w tym...
      2024-06-03, 11:48
    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 00:37
    • heckler
      Czechy, Podmoky, Podmoky 49, Pivovar Smíšek
      heckler
      Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata. Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
      2023-07-27, 09:32
    • bastion
      Słowacja, Podkylava 75, Pivovar Elias. ( Bez wyszynku)
      bastion
      Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
      W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
      Akurat miałem to szczęście...
      2023-07-31, 20:14
    • heckler
      Czechy, Rokytňany, Rokytňany-Horní 507 23, Pivovar Anna Kráva
      heckler
      Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne .
      Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...
      2023-07-25, 15:44
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...