Chrząstawa Mała, Wrocławska 97, Browar Widawa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Czyli taka trasa?
    Mapa Polski Targeo - najdokładniejsza mapa Polski z adresami punktowymi i wyznaczaniem trasy w korku

    Tam jest asfalt cały czas?
    Tam nie ma asfaltu. To jest droga leśna.
    MM961
    4:-)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
      Tam nie ma asfaltu. To jest droga leśna.
      Gdzie jest droga leśna? W Chrząstawie, Ligocie czy Zimnicy?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

        #33
        Koło Leśnego Młyna przed Chrząstawą w lesie
        MM961
        4:-)

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #34
          No to może tak?
          Mapa Polski Targeo - najdokładniejsza mapa Polski z adresami punktowymi i wyznaczaniem trasy w korku

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Ta ul. Wrocławska przed Chrząstawą jeszcze parę lat temu nie miała asfaltu, ale jeździły tam spokojnie samochody, bo to taka twarda szutrówka była. Może teraz już jest asfalt. Niestety nie wiem.
            MM961
            4:-)

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #36
              Popatrzyłem, pomyślałem i faktycznie ta ostatnia wersja może być przejezdna ale tak jak pisał JAckson.
              Last edited by fidoangel; 2012-05-03, 19:29.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • el_kurczako
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.01
                • 62

                #37
                To ja może bardziej na temat, dojazd jest naprawdę prosty ...

                1. "Augustiańskie" Niefiltrowane Piwo Pszeniczne [Hefeweizen]

                Ekstrakt 11,8% wag

                Alk. 4,9 % obj.

                Kolor: Bardzo ładny głęboki pomarańcz.

                Piana: Na początku obfita, bardzo szybko opada. Nie zostawia "firanek" na szkle.

                Szkło: Dedykowana szklanka, klasyczna dla pszenicy. Wielki plus :-)

                Zapach: Świetny, trochę bananowy, trochę goździków.

                Smak: Jestem bardzo zawiedziony piwo, jest bardzo z tej strony przeciętne jeżeli nie słabe. Cała piątka degustatorów zgodziła się, że po takim zapachu - kolorze można spodziewać się czegoś wyjątkowego. Zbyt duża goryczka, bardzo słaba kwaskowatość, lekki chleb.

                Nasycenie: Największy zawód piwo praktycznie nie było nagazowano, jak później się okazało pozostałe piwa wykazywały tą samą wadę.

                Cena: 0,5l/7,5 zł 0,3l 5,5 zł

                2. Piwo Jasne " Widawa - Premium Lager"

                Ekstrakt 11.6 % wag.

                Alk. 4,5 % obj.

                Kolor: Poprawny, piwo było mętne.

                Piana: Znikoma, praktycznie po chwili zanikała. Zero śladów na ściankach.

                Szkło: Jedyna mocna strona, dedykowany pukiel. Biorąc pod uwagę, że zbieram szkiełka główny powód dlaczego piwo dopiłem do połowy.

                Zapach: Totalna porażka, zero chmielu, warzywa i zapach proszku do prania. Od razu Mnie odrzuciło.

                Smak: Lekki posmak słodowy, stanowczo zbyt słaba goryczka praktycznie nie wyczuwalna, mocne nuty estrowe.

                Nasycenie: Brak, stąd problemy z pianą. Pani kelnerka nie mogła mi wytłumaczyć skąd taka sytuacja, jedyna informacja to taka, że to warka numer 1.

                3. Piwo Ciemne "Widawa - Czarny Kur"

                Ekstrakt 12,5 % wag

                Alk 5,0 % obj

                Kolor: Ciemny, piwo praktycznie nie przejrzyste.

                Piana: Mała beżowa, szybko opada.

                Szkło: Pukiel także dedykowany. To co Mnie ujęło tego dnia, to zwracanie uwagi na detale :-)

                Zapach: Praktycznie nie wyczuwalny, bardzo rześki, bardzo lekkie nuty kawowe praktycznie nie wyczuwalne.

                Smak: Piwo pozytywnie Mnie zaskoczyło, palone, z wyczuwalną kawą, lekkie. Lekki posmak maślany. Piwo naprawdę przyjemne, obok trójka Pań zachwycała się zacnym trunkiem zamawiając trzecie z rzędu. Wyrwana informacja (od kelnerki), że piwo jest pewnym eksperymentem. Moim zdaniem nawet udanym.

                Nasycenie: Bardzo słabe, ogólnie wada wszystkich piw warzonych w Browarze Widawa.

                Podsumowanie, ogólnie czuję pewien niedosyt, nie zadowolenie. Spodziewałem się czegoś więcej, w szczególności po Hefeweizen. Tym bardziej w odniesieniu, po lekturze jednego czy dwóch blogów piwnych. Odniosłem wrażenie, że:

                I. piłem inne piwa niż opisane wcześniej, przez bardziej doświadczonym degustatorów,
                II. Restauracja jest nastawiona, na nowych "zamożnych" mieszkańców okolic. Którzy niestety są pozbawieni gustu i stylu. Łagodnie ujmując kupią wszystko.
                III. Coś poszło nie tak, głównie z nasyceniem piw dostępnych bezpośrednio z kranu.

                Oczywiście zauważyłem pewne pozytywy. Z zewnątrz nie można by się zbyt wiele spodziewać. Za to już w środku, są dwie sale które mają świetny klimat. Jedna jest bardziej kameralna i cicha. W drugiej znajduje się cała instalacja, którą można podziwiać. Dodatkowo ściany zdobią repliki szyldów miejscowych browarów (czyt. wrocławskich).

                Początkowo byłem zniesmaczony brakiem wiedzy jednej z kelnerek. Jednak bardzo szybko, moje pochodzenie zostało zweryfikowane. Przejęła Nas bardzo sympatyczna kelnerka, która nie tylko posiadała wiedzę dot. aktualności na kranach. Ale potrafiła przybliżyć plany na przyszłość. Duży plus odniosłem wrażenie, że mam do czynienia z miejscem, które ma potencjał i chce się bardzo rozwijać.

                Na koniec chciałbym tylko dodać, że na pewno odwiedzę w bliżej nie określonym terminie Browar "Widawa". Z czystej ciekawości jaką drogę ów przybytek wybrał. Także innym forumowiczom polecam odwiedziny za jakiś czas, kiedy niedostatki piw warzonych zostaną uzupełnione.
                Na burzliwej: Tripel XXX
                Na cichej: Amber Ale,
                W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

                Comment

                • Shedao
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.09
                  • 915

                  #38
                  Byłem w Widawie i ja. Ładna, sielska okolica, akurat na majówkową wizytę.

                  Wewnętrzna część lokalu nie wywarła na mnie przesadnie dobrego wrażenia - fakt, przestronnie, ale przez to mało przytulnie, do tego brak muzyki, w związku z czym od razu zaatakował nas gwar rozmów i brzdąkających talerzy/sztućców, tak więc usadowiliśmy się na nowopowstałym ogródku. Na piwo trzeba było czekać dość długo, w ogóle kelnerka sprawiała wrażenie lekko nieogarniętej - mimo że nie zadawałem nawet żadnych sekciarskich pytań no chyba że za takie by uznać "ile kosztuje duże pszeniczne?"

                  Samo piwo już dużo lepiej - najbardziej przypadło mi do gustu ciemne, ale jasne i pszeniczne również trzymają poziom, i to w całkiem przyjaznych cenach.

                  Dla zainteresowanych, przy tej samej ulicy kawałek dalej jest pizzeria - tanio, dużo, dobrze. Jedliśmy tam obiad i bardzo nam się podobało.

                  Ogólnie może trochę zbytnio pomarudziłem, bo odczucia po wizycie mam pozytywne i zachęcam forumowiczów do odwiedzania tego przybytku.

                  el_kurczako - możesz powiedzieć coś więcej o ich planach na przyszłość? Wiem tylko o tej ciemnej pszenicy.

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #39
                    Jak na razie, w moim przekonaniu, jest to najlepszy polski restauracyjny browar.
                    Naprawdę, nie ma się do czego przyczepić. Piwo zacne, jedzenie doskonałe a wszystko to w scenerii XIX wiecznej karczmy, znajdującą się na dolnośląskiej prowincji.
                    Ps. Kolejny piwem leżakującym w tanku, jest piwo marcowe. Kolejne piwne niespodzianki już są planowane.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9787

                      #40
                      Pytanie może mało piwne, ale piszecie o kulinariach chrząstawskich .
                      Co tam jest do jedzenia? Jakieś zupy, na przykład...? Pytam, bo może nieco nadłożę drogi, jadąc w Sudety Wschodnie w lipcu i byłoby to idealne miejsce "na zupę" właśnie...
                      Trochę się boję , bo to chyba sobota będzie, żebym się nie zderzył z jakąś młodą parą i klamki (zamiast panny młodej ) nie pocałował...

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #41
                        Z zup:
                        Gulasz, rosół z ręcznie robionym makaronem, chłodnik, barszcz...
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • el_kurczako
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.01
                          • 62

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
                          el_kurczako - możesz powiedzieć coś więcej o ich planach na przyszłość? Wiem tylko o tej ciemnej pszenicy.
                          Pytałem się tylko o plany oraz jak może wyglądać harmonogram warzenia. Także dostałem info o ciemniejszym bracie pszenicy oraz marcowym.

                          Z tego co pamiętam to po pierwsze muszą sprawdzić jakie jest zapotrzebowanie i jak szybko piwo się rozejdzie. Pytałem także o możliwość kupienia w butelce. Jak na razie rozważają ponoć taką ewentualność.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak na razie, w moim przekonaniu, jest to najlepszy polski restauracyjny browar.
                          Naprawdę, nie ma się do czego przyczepić. Piwo zacne, jedzenie doskonałe a wszystko to w scenerii XIX wiecznej karczmy, znajdującą się na dolnośląskiej prowincji.
                          Ps. Kolejny piwem leżakującym w tanku, jest piwo marcowe. Kolejne piwne niespodzianki już są planowane.
                          Ja bym jednak nie wydawał takich opinii na podstawie jednorazowej degustacji
                          Browar na razie raczkuje. W wielu przypadkach plany warzenia dobrego piwa zderzają się z rzeczywistością biznesową. Mam nadzieje, że w tym BR będzie inaczej. Jednak tak jak pisałem piwo ciemne było smaczne, chociaż nie przepadam za takimi. Lager to dla Mnie porażka a pszenica średniak. Na pewno odwiedzę to miejsce, by sprawdzić jak sobie radzą i co nie co łyknąć

                          Przed Browarem wielki sprawdzian, powiedziałbym taki test gimnazjalny czyli FDP Powodzenia!
                          Na burzliwej: Tripel XXX
                          Na cichej: Amber Ale,
                          W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #43
                            Wypuszczą te marcowe na FDP, czy jednak jest zbyt młode?
                            Last edited by Pendragon; 2012-05-08, 12:22.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wypuszczą te marcowe na FDP, czy jednak jest zbyt młode?
                              Licz na ciemną pszenicę, jasne i ciemne.
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                Będzie tak, jak na liście piw. Czyli tak, jak napisał Abernacka
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X