Moim zdaniem zaznaczam ,że to moj prywatny osąd to z wszystkich piw serwowanych w warzelni najlepsze sa bawarskie kiełbaski z kapustą.Reszta wraz z mocno zagłośną muzyką do poprawki.chyba trzeba bedzie sie jeszcze przyłożyć do piwa a szczególnie do PILSA bo jest mocno wodnisty w smaku,a pszenica troszkę za zimna jak na moj gust.
Bydgoszcz, Poznańska 8, Regionalna Warzelnia Piwa
Collapse
X
-
Po artykule kopyra nie miałem dobrych przeczuć co do jakości piwa serwowanego w tym nowym minibrowarze. Piwowar jest podobnież osobą bez większego doświadczenia. Uwarzoną więc przez niego pszenicę można traktować jako sukces gdyż generalnie mieściła w kanonie stylu. Szkoda, że nie była piwem smacznym
Rozczarowałem się straszliwie pilsem uwarzonym przez Andrzeja Gałasiewicza. To chyba jest osiągnięcie zrobić w minibrowarze piwo idealnie smakujące jak koncerniak. No bo chyba nie podczepiono beczki jakiegoś KujawiakaWiem, że Andrzeja stać na coś lepszego bo piłem jego pilsa zaraz po otwarciu łódzkiego de Brasil.
Najlepszym z dostępnych piw okazał się (tak jak i w przypadku wspomnianego de Brasil) koźlak, również uwarzony przez Andrzeja. Mam nadzieję, że sytuacja z jakością piw nie będzie odzwierciedleniem sytuacji z de Brasil.
Najlepsze w tym kontekście okazały się plenery nad rzeczką Młynówką. To jeden z najciekawiej usytuowanych krajowych minibrowarów. Jak popracują nad jakością piwa to z chęcia będę tu wracał.
Foty z odwiedzin minibrowaru dostępne na minibrowary.wordpress.comPiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Lokal z ogromnym potencjałem. Lokalizacja świetna a widok od strony wyspy po prostu oszałamiający. Muzyka niegłośna - leciał lekki samplowany jazz a'la ninja tune. Spróbowałem dania indyjskiego - smaczne. Następnym razem spróbuje coś z menu dedykowanego do piwa.
Na własną prośbę zostałem oprowadzony po części browarnianej - dziękuję miłej obsłudze. Jest możliwość spisania na odwrocie wafla uwag dla piwowara, co uczyniłem.
Jeżeli chodzi o piwo, to warki, które teraz serwują (rozruchowe) moim zdaniem nie powinny być szczegółowo analizowane sensorycznie, gdyż sporo w nich niedociągnięć (np. mało chmielu w koźlaku i pilsie + nuty górnofermentacyjne, brak kwaskowatości w weizenie, itd.) . Życzę piwowarowi i całej załodze warzelniczej szybkiego nabrania doświadczenia - niech każda kolejna warka będzie smaczniejsza.
Przydało by się też więcej szkła dedykowanego (przynajmniej dla weizena).
Na pewno niejednokrotnie będę wracał! Gratulacje pomysłuComment
-
Fotki i pierwsze oceny piw znajdziecie również tutaj: http://piwnyturysta.wordpress.com/20...warzelni-piwa/Comment
-
Wizyta w warzelni
Byłem w piątek 6 maja o godz 18.00
Ku mojemu zaskoczeniu w warzelni piwa nie było piwa ?!
Nie wiem, jak to rozumieć, na trzy oferowane gatunki był tylko jeden!!!
Wnioski wyciągnijcie sami.Comment
-
Dla mnie porażka na całej linii. Nic nie usprawiedliwia osób decyzyjnych w browarze. Pewnie nie mają jeszcze rozeznania co do zejścia poszczególnych warek, ale co to klienta obchodzi.
Może zabraknąć jakiegoś piwa warzonego okazjonalnie, ale żeby nie było podstawowych piw z menu. Kaplica.Comment
-
Dziś został pils, brak pszenicy i koźlaka. Zamiast nich nowość - ciemne (jeszcze bez nazwy).
Tak na prawdę to powinno się nazywać półciemne. Piwa nie zachwycają, można wypić bez obrzydzenia, ale nie zachęcają do szybkiej ponownej wizyty. Trochę dziwne, że browar ma miejsce na filtrator a nie ma go na drugi fermentor, co jak czytałem jest wąskim gardłem RWPNa plus natomiast jest jedzenie, może nieco w fikuśnej formie, ale za to dają bardzo duże porcje. Głodnym się nie wyjdzie. Próbowana gęś oraz schabowy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
Obydwa dziś serwowane piwa były bardzo klarowne, w stopniu niespotykanym do tej pory w polskich browarach restauracyjnych. Nie sądzę żeby udało uzyskać się taki efekt bez jakiegoś rodzaju filtratora - typu np. na ziemię okrzemkową, nie z oplotuOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-05-09, 18:19.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Może nie o piwie na początek, ale o schabowym - zadecydowało, że był ze szpinakiem, który jak najbardziej toleruję... Tak dużego kawał(k)a mięsa z kością chyba nigdy w życiu nie jadłem. W porównaniu z gdańską Brovarnią na przykład to porcje ze trzy razy większe lekko licząc. To na plus. Pendragonowi i Tomkowi35 gęś (filet ze szmurowaną kapustą) też odpowiadała. Piwa - no cóż, może pokuszę się o ocenę, jak zostaną wprowadzone do systemu. Było dostępne jasne (tzw. wenecki pils) i ciemne, faktycznie, jak mówił Pendragon - bez nazwy. Piwa faktycznie chyba filtrowane - nie wiem po co. Tak na szybko - piwa w sumie dobre, ale bez charakteru, łagodne w smaku, dla mnie za mało goryczkowe. Ciemne nieco lepsze. Ale jak na początek - no, niech będzie. Dużym plusem jest fajne położenie opisywanego przybytku uciech piwno-gastronomicznych i w sumie fajny wystrój wnętrza. Gwoli kronikarskiego obowiązku - byliśmy tam wczoraj. A, i ceny - dość wysokie, ale nie powalają. Piwo 8 jasne, 9 ciemne. Jedzenie w granicach plus minus trzech dych.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2011-05-10, 16:21.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
To ja dodam, że mimo próby porozmawiania z piwowarem-właścicielem, to nie miał ona dla nas jakoś czasu (przez godzinę pobytu), więc parametry piw nadal pozostają wielką tajemnicą.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
... bo to taki polski standard, że obsługa niewiele na ten temat wie, oczywiście są chlubne wyjątki, ale niestety nie w bydgoskiej Warzelni. Tzn. może nie do końca tak, skądinąd miła pani kelnerka wiedziała (o ile to zgodne z prawdą) ile piwa mają alkoholu - jasne 6%, ciemne - 5. Przez grzeczność nie dopytywałem o ekstrakt, bo wszystko wskazywało na to, że tu żadnej odpowiedzi by już nie było.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2011-05-10, 20:37.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Pragnę zwrócić uwagę na fragment wpisu na blogu kopyra:
"W dodatku właściciele w rozmowie nie wykluczyli możliwości przeznaczenia 1 lub 2 kranów pod rotacyjne piwo z innych zaprzyjaźnionych browarów".
Oraz na poprzedzający wpis:
"Następnie piwo będzie rozlewane do kegów, które będą składowane w pomieszczeniu fermentowni. Stamtąd wężami piwnymi trafią do baru, wyposażonego w 7 nalewaków."
Jestem niemal pewien, że w poniedziałek podano nam jakiegoś jasnego koncerniaka, prawdopodobnie Kujawiaka, a za ciemne robił być może amberowski Koźlak... Oczywiście jako własne piwa. Gdyby powiedziano, że własne piwa właśnie się skończyły, ale w zamian mogą nam zaproponować 'coś z zewnątrz", to nie byłoby afery.
Gratuluję właścicielom operatywności... Takie numery na wejściu? Oczekuję wyjaśnień od właściciela. Coś ucichł po początkowej aktywności...Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-05-10, 21:07.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
I teraz pytanie do osób które już tam były wcześniej - czy piwa (nie licząc pszenicy oczywiście) były niefiltrowane?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Koźlak i Pils były zlekka mętnawe. Zreszta fotke tych piw znajdziesz na moim blogu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Przydrożny bar niedaleko Poznania, w którym można napić się piw z pobliskiego browaru rzemieślniczego w Szreniawie.
Browar Szreniawa ma co prawda swój własny wyszynk, ale działa tylko sezonowo w soboty i niedziele w godzinach 12:00 - 18:00, dlatego na ichnie piwo zawsze można wpaść...-
Channel: Wielkopolskie
2022-06-19, 18:09 -
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.
https://brauerei-eichhorn.de/
Alk. 5,3%
Aromat - na początek wędzony słód (moim zdaniem bukowy), a po przelaniu do butelki lekkie owocowe nuty słodowe. Choć ta wędzoność jest na pierwszym miejscu, to...-
Channel: Niemcy
2024-12-21, 22:53 -
-
Ciekawy browar rzemieślniczy zlokalizowany w jeszcze ciekawszym miejscu z dala od centrum miasta.
Browar znajduje się w industrialnej dzielnicy i ma własny wyszynk.
Z centrum można tu dojechać tramwajami 11 i 44, a następnie przejść kilkaset metrów przez nieciekawą dzielnicę....-
Channel: Rumunia
2024-08-28, 23:19 -
-
Kupiony jako używany z dwa lata temu. Wykorzystany tylko kilkukrotnie. W związku ze zminimalizowaniem warzenia stał się zbędny.
350 PLN za śrutownik w takim stanie wydaje mi się korzystną i niespotykaną w Internetach ceną.
Preferowany odbiór osobisty - poznańska WIlda, wysyłka...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment