Bydgoszcz, Poznańska 8, Regionalna Warzelnia Piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kujawiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.08
    • 12

    #46
    Moim zdaniem zaznaczam ,że to moj prywatny osąd to z wszystkich piw serwowanych w warzelni najlepsze sa bawarskie kiełbaski z kapustą.Reszta wraz z mocno zagłośną muzyką do poprawki.chyba trzeba bedzie sie jeszcze przyłożyć do piwa a szczególnie do PILSA bo jest mocno wodnisty w smaku,a pszenica troszkę za zimna jak na moj gust.

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #47
      Po artykule kopyra nie miałem dobrych przeczuć co do jakości piwa serwowanego w tym nowym minibrowarze. Piwowar jest podobnież osobą bez większego doświadczenia. Uwarzoną więc przez niego pszenicę można traktować jako sukces gdyż generalnie mieściła w kanonie stylu. Szkoda, że nie była piwem smacznym

      Rozczarowałem się straszliwie pilsem uwarzonym przez Andrzeja Gałasiewicza. To chyba jest osiągnięcie zrobić w minibrowarze piwo idealnie smakujące jak koncerniak. No bo chyba nie podczepiono beczki jakiegoś Kujawiaka Wiem, że Andrzeja stać na coś lepszego bo piłem jego pilsa zaraz po otwarciu łódzkiego de Brasil.

      Najlepszym z dostępnych piw okazał się (tak jak i w przypadku wspomnianego de Brasil) koźlak, również uwarzony przez Andrzeja. Mam nadzieję, że sytuacja z jakością piw nie będzie odzwierciedleniem sytuacji z de Brasil.

      Najlepsze w tym kontekście okazały się plenery nad rzeczką Młynówką. To jeden z najciekawiej usytuowanych krajowych minibrowarów. Jak popracują nad jakością piwa to z chęcia będę tu wracał.

      Foty z odwiedzin minibrowaru dostępne na minibrowary.wordpress.com
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • MarkOzz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 209

        #48
        Lokal z ogromnym potencjałem. Lokalizacja świetna a widok od strony wyspy po prostu oszałamiający. Muzyka niegłośna - leciał lekki samplowany jazz a'la ninja tune. Spróbowałem dania indyjskiego - smaczne. Następnym razem spróbuje coś z menu dedykowanego do piwa.
        Na własną prośbę zostałem oprowadzony po części browarnianej - dziękuję miłej obsłudze. Jest możliwość spisania na odwrocie wafla uwag dla piwowara, co uczyniłem .
        Jeżeli chodzi o piwo, to warki, które teraz serwują (rozruchowe) moim zdaniem nie powinny być szczegółowo analizowane sensorycznie, gdyż sporo w nich niedociągnięć (np. mało chmielu w koźlaku i pilsie + nuty górnofermentacyjne, brak kwaskowatości w weizenie, itd.) . Życzę piwowarowi i całej załodze warzelniczej szybkiego nabrania doświadczenia - niech każda kolejna warka będzie smaczniejsza.
        Przydało by się też więcej szkła dedykowanego (przynajmniej dla weizena).
        Na pewno niejednokrotnie będę wracał! Gratulacje pomysłu

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #49
          Fotki i pierwsze oceny piw znajdziecie również tutaj: http://piwnyturysta.wordpress.com/20...warzelni-piwa/
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Krzysztofbydg
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.05
            • 1

            #50
            Wizyta w warzelni

            Byłem w piątek 6 maja o godz 18.00
            Ku mojemu zaskoczeniu w warzelni piwa nie było piwa ?!
            Nie wiem, jak to rozumieć, na trzy oferowane gatunki był tylko jeden!!!
            Wnioski wyciągnijcie sami.

            Comment

            • Promil03
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.10
              • 2833

              #51
              Dla mnie porażka na całej linii. Nic nie usprawiedliwia osób decyzyjnych w browarze. Pewnie nie mają jeszcze rozeznania co do zejścia poszczególnych warek, ale co to klienta obchodzi.
              Może zabraknąć jakiegoś piwa warzonego okazjonalnie, ale żeby nie było podstawowych piw z menu. Kaplica.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #52
                Dziś został pils, brak pszenicy i koźlaka. Zamiast nich nowość - ciemne (jeszcze bez nazwy).
                Tak na prawdę to powinno się nazywać półciemne. Piwa nie zachwycają, można wypić bez obrzydzenia, ale nie zachęcają do szybkiej ponownej wizyty. Trochę dziwne, że browar ma miejsce na filtrator a nie ma go na drugi fermentor, co jak czytałem jest wąskim gardłem RWP Na plus natomiast jest jedzenie, może nieco w fikuśnej formie, ale za to dają bardzo duże porcje. Głodnym się nie wyjdzie. Próbowana gęś oraz schabowy.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                  Trochę dziwne, że browar ma miejsce na filtrator a nie ma go na drugi fermentor, co jak czytałem jest wąskim gardłem RWP
                  Filtrator? Jaki filtrator?
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #54
                    Obydwa dziś serwowane piwa były bardzo klarowne, w stopniu niespotykanym do tej pory w polskich browarach restauracyjnych. Nie sądzę żeby udało uzyskać się taki efekt bez jakiegoś rodzaju filtratora - typu np. na ziemię okrzemkową, nie z oplotu
                    Last edited by Pendragon; 2011-05-09, 18:19.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • Rycho_128
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.03
                      • 1054

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Próbowana gęś oraz schabowy.
                      Może nie o piwie na początek, ale o schabowym - zadecydowało, że był ze szpinakiem, który jak najbardziej toleruję... Tak dużego kawał(k)a mięsa z kością chyba nigdy w życiu nie jadłem. W porównaniu z gdańską Brovarnią na przykład to porcje ze trzy razy większe lekko licząc. To na plus. Pendragonowi i Tomkowi35 gęś (filet ze szmurowaną kapustą) też odpowiadała. Piwa - no cóż, może pokuszę się o ocenę, jak zostaną wprowadzone do systemu. Było dostępne jasne (tzw. wenecki pils) i ciemne, faktycznie, jak mówił Pendragon - bez nazwy. Piwa faktycznie chyba filtrowane - nie wiem po co. Tak na szybko - piwa w sumie dobre, ale bez charakteru, łagodne w smaku, dla mnie za mało goryczkowe. Ciemne nieco lepsze. Ale jak na początek - no, niech będzie. Dużym plusem jest fajne położenie opisywanego przybytku uciech piwno-gastronomicznych i w sumie fajny wystrój wnętrza. Gwoli kronikarskiego obowiązku - byliśmy tam wczoraj. A, i ceny - dość wysokie, ale nie powalają. Piwo 8 jasne, 9 ciemne. Jedzenie w granicach plus minus trzech dych.
                      Last edited by Rycho_128; 2011-05-10, 16:21.
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #56
                        To ja dodam, że mimo próby porozmawiania z piwowarem-właścicielem, to nie miał ona dla nas jakoś czasu (przez godzinę pobytu), więc parametry piw nadal pozostają wielką tajemnicą.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          więc parametry piw nadal pozostają wielką tajemnicą.
                          ... bo to taki polski standard, że obsługa niewiele na ten temat wie, oczywiście są chlubne wyjątki, ale niestety nie w bydgoskiej Warzelni. Tzn. może nie do końca tak, skądinąd miła pani kelnerka wiedziała (o ile to zgodne z prawdą) ile piwa mają alkoholu - jasne 6%, ciemne - 5. Przez grzeczność nie dopytywałem o ekstrakt, bo wszystko wskazywało na to, że tu żadnej odpowiedzi by już nie było.
                          Last edited by Rycho_128; 2011-05-10, 20:37.
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #58
                            Pragnę zwrócić uwagę na fragment wpisu na blogu kopyra:
                            "W dodatku właściciele w rozmowie nie wykluczyli możliwości przeznaczenia 1 lub 2 kranów pod rotacyjne piwo z innych zaprzyjaźnionych browarów".
                            Oraz na poprzedzający wpis:
                            "Następnie piwo będzie rozlewane do kegów, które będą składowane w pomieszczeniu fermentowni. Stamtąd wężami piwnymi trafią do baru, wyposażonego w 7 nalewaków."

                            Jestem niemal pewien, że w poniedziałek podano nam jakiegoś jasnego koncerniaka, prawdopodobnie Kujawiaka, a za ciemne robił być może amberowski Koźlak... Oczywiście jako własne piwa. Gdyby powiedziano, że własne piwa właśnie się skończyły, ale w zamian mogą nam zaproponować 'coś z zewnątrz", to nie byłoby afery.

                            Gratuluję właścicielom operatywności... Takie numery na wejściu? Oczekuję wyjaśnień od właściciela. Coś ucichł po początkowej aktywności...
                            Last edited by Pendragon; 2011-05-10, 21:07.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #59
                              I teraz pytanie do osób które już tam były wcześniej - czy piwa (nie licząc pszenicy oczywiście) były niefiltrowane?

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

                                #60
                                Koźlak i Pils były zlekka mętnawe. Zreszta fotke tych piw znajdziesz na moim blogu.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X