No niby i dobre ale nie najlepsze, no takie sobie. Ponarzekaj powymyślaj jeszcze trochę, i za chwile będziesz miał do wyboru: koncentrat chmieli zamorskich w cenie 30 PLN za 0,33l albo rozwodniony koncentrat izoglukozy z domieszką alfa-kwasów. Ups wszak to prawie obraz naszego przemysłu piwnego.No bo kto warzy u nas zwykłe smaczne jasne pełne w ludzkiej cenie, tak jak u braci Czechów na przykład?
Janów Lubelski, Piwiarnia przy Browarze [zamknięte]
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzitak jak u braci Czechów na przykład?
Comment
-
-
No moim skromnym zdaniem Zawiercie takowe warzy. Jak na warunki polskie oczywiście.
Natomiast odnośnie Janowa to oczywiste, że nie była to klasa światowa, ale jeśli idzie o stosunek ceny do walorów smakowych, był bezkonkurencyjny. W zasadzie to wszyscy znajomi, którzy mieli przyjemność degustować to piwo w knajpce przy browarze, nie mogą odżałować zaprzestania produkcji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedziNatomiast odnośnie Janowa to oczywiste, że nie była to klasa światowa, ale jeśli idzie o stosunek ceny do walorów smakowych, był bezkonkurencyjny. W zasadzie to wszyscy znajomi, którzy mieli przyjemność degustować to piwo w knajpce przy browarze, nie mogą odżałować zaprzestania produkcji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziNo niby i dobre ale nie najlepsze, no takie sobie. Ponarzekaj powymyślaj jeszcze trochę, i za chwile będziesz miał do wyboru: koncentrat chmieli zamorskich w cenie 30 PLN za 0,33l albo rozwodniony koncentrat izoglukozy z domieszką alfa-kwasów. Ups wszak to prawie obraz naszego przemysłu piwnego.No bo kto warzy u nas zwykłe smaczne jasne pełne w ludzkiej cenie, tak jak u braci Czechów na przykład?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziBajki prawicie
Był jasny (11,7) i mocny (14). Ten drugi dopiero w końcówce warzenia był podły.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziBajki prawicie
Był jasny (11,7) i mocny (14). Ten drugi dopiero w końcówce warzenia był podły.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedziA w beczki lali jasnego.
Jasne z butelki również było niezłe, jak tylko było dostępne w Lublinie chętnie kupowałem.
Dwie beczki Janowa ze szwagrem skombinowaliśmy na wesele jego i mojej siostry. Raz w życiu nie miałem problemu czego się napić na takiej imprezie...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziW Janowie nie warzono jasnego pełnego. Ciekawe, mam nadzieje że zarówno Docent jak i Ty ze zwykłej niewiedzy wypisujecie takie rzeczy.
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
Będziemy się teraz o parametry kłócić?
Przy okazji grzebania na forum przypomniałem sobie, że mocne też piłem ale wrażeń nie pamiętam, musiały być kiepskie skoro do niego nie wracałem.
Comment
-
-
Czytanie ze zrozumieniem,ironia. Te pojęcia panom są obce? Chciałbym zwrócić uwagę że ja odpowiadałem na post Żaleną, w którym stwierdzał że Janów nie był piwem jasnym pełnym tak do końca. Przetłumaczę więc co miałem na myśli. Zdanie "w Janowie nie warzono jasnego pełnego" było ironiczne co podkreśla zresztą pierwsze słowo następnego zdania "ciekawe" więc wcale nie twierdzę że Janów warzył ciemne piwo. Kłócić się o parametry nie mam zamiaru, bo te także w Janowie ulegają wahaniom, co nie zmienia faktu że sztandarowym piwem Janowa było jasne pełne. Łza mi się w oku kręci ze go już na rynku nie ma, bo dla mnie(co nie znaczy że dla innych) był najsmaczniejszym jasnym pełnym i do tego w przystępnej(nawet jak się na śląsku pojawił) cenie.Tak z innej beczki to wypraszam sobie aby użytkownik e-prezes zwracał się do mnie per "ty" to że na post pełen chamskich wyzwisk w wątku dotyczącym browaru Jagiełło spuściłem zasłonę milczenia nie znaczy że chcę cokolwiek mieć wspólnego z tym osobnikiem.
Comment
-
-
Nie przypominam sobie, by zwracanie się na forum per Pan było zwyczajową formą. Ale może siedzę na tym forum za długo. Toteż mogę ją stosować w korespondencji prywatnej. Nie widzę powodów by piętnować głupoty, niezależnie kto je wypowiada.
A już odnosząc się się do tego wątku to odkąd pamiętam Janów warzył 14-stkę jako podstawowe piwo. Może w końcowym okresie (albo zanim zacząłem się interesować tym browarem) warzył lżejsze. Termin "jasne pełne" w naszych realiach tak się zdewaluował, że używanie przez jakiś browar tego terminu nie jest jednoznaczne z określonym balingiem. W przypadku Janowa mogła to być i ~12 i 14.
Comment
-
Comment