Lublin, Grodzka 28, Česká pivnica
Collapse
X
-
Ta knajpa nie jest godna nosić nazwy "Czeska". Zero ciekawych czeskich piw, z lanych można spróbować Zlatego Bażanta albo ciemnego Sarisa. W dodatku butelkowe pszenice wyleciały z menu... -
Leave a comment:
-
ktoś ma jakiś pomysł na bazie jakich piw robią tam rezane?
Byłem ostatnio na szybkim piwku, jak na warunki Lublina to z piwem nie jest źle (co nie znaczy że nie może być lepiej ;]) no i ładne kelnerki, może jeszcze kiedyś zajrzę.Leave a comment:
-
No to ja się zdziwiłem że od czasu mojej ostatniej wizyty ceny tu nie wzrosły
Z menu wyleciał mój faworyt czyli niepasteryzowany ciemny Bernard i szczerze mówiąc miałem kłopot żeby znaleźć tu jakieś ciekawe piwo. Dominują czesko-słowackie koncernówki i po wypiciu mocno przeciętnego Staropramena Granat opuściłem ten lokal...
Chciałoby się, żeby w karcie było coraz więcej coraz bardziej zróżnicowanych piw, jest niestety odwrotnie...Leave a comment:
-
Z menu wyleciał mój faworyt czyli niepasteryzowany ciemny Bernard i szczerze mówiąc miałem kłopot żeby znaleźć tu jakieś ciekawe piwo. Dominują czesko-słowackie koncernówki i po wypiciu mocno przeciętnego Staropramena Granat opuściłem ten lokal...
Chciałoby się, żeby w karcie było coraz więcej coraz bardziej zróżnicowanych piw, jest niestety odwrotnie...Leave a comment:
-
Spory szacun dla tego miejsca!!!
Odwiedziłem dziś Lublin, między innymi w celu złożenia wizyty v Ceske Pivnice. Z beczki aktualnie Staropramen (przez kelnerkę nazywany "Staroprament", choć może się przesłyszałem), Kelt, Saris i jeszcze jedno słowackie (przepraszam, wyleciało mi z głowy które). Niestety cena przywoływana przez Docenta (7zł za 0,5l) nie chce spaść
Szybka, konkretna obsługa kelnerska (jak na polski poziom) zadowoliła mnie. Jednakże przy sąsiednim stoliku licznie obsadzonym przez kilka pokoleń jakiejś rodziny marudzono, że trzeba długo czekać.
Martwi mnie bardzo chaos językowy w tej restauracji. Prawdopodobnie nie jest on zauważalny przez Polaka, który nie był u żadnego z naszych południowych sąsiadów, ale poplątanie polskiego z czeskim w nazwie knajpy, moim zdaniem, nie prezentuje się dobrze.
"Ceska pivnica" - piszą ze znakami typu "hacek" czy "dlouhe a" w wyrazie ceska, ale piwnica jest już polska tylko z w wymienionym na v. Chyba lepiej by wyglądało: Ceska pivnice albo Czeska piwiarnia (pivnice to nie jest piwnica tylko piwiarnia)!
W jidelnim listku vyprazany syr (smaczny, polecam ten o nazwie Vyprazany syr Krecika i Myszki - jest w środku z pepperoni, ale najbardziej nawiązuje do tego standardowego w czechach czy na Słowacji; jakby kiełbasę pepperoni zamienili na szynkę to już by było 100% zgodności), ale w Czechach mamy nie vyprazany tylko smazeny syr.
Pewnie ktoś napisze, że się czepiam, ale temat tych nazw szczególnie zwrócił moją uwagę w restauracji.
Uwaga! Jednakże bez względu na opisane wyżej wątpliwości językowe, takie miejsca trzeba otwierać i prowadzić. Dziękuję właścicielom restauracji za dzisiejszy obiad w klimacie naszych południowych sąsiadówLeave a comment:
-
Nosovice małe to raczej nigdy nie były.Leave a comment:
-
Tak, ale słowackie zaczynają przeważać, a jednak są znacznie gorsze... Dołączam się do tych głosów, które domagają się większej ilości piw z mniejszych browarów czeskich. Broumow, Nosovice (z przyjemnością wypiłbym Opata Bitter lub Radhosta).Leave a comment:
-
więc nie powinno być też słowackich piw, co? moim zdaniem im szersza oferta, tym lepiej. ale fakt, żywiec daje dupy po calaku, więc niedługo kp będzie rządzić w okolicy.Leave a comment:
-
Raczej nie pochodzą z Czech czy Słowacji czyli nazwa lokalu się mija z celem, a pozatym nie są dobre i dostępne w 20 lokalach w okolicy i jeżeli ktoś się chce napić piwa z KP nie musi blokować stolika w Ceskich Pivnicach (a o stolik nie jest tam łatwo).Leave a comment:
-
Fotki menu nie robiłem. A w nim jest kilka rodzajów których niema na zdjęciuLeave a comment:
-
-
-
szczerze mówiąc, na lokal, który nie jest związany żadną umową, to butelkowego piwa mogliby mieć w cholere więcej.Leave a comment: