Lublin, Grodzka 28, Česká pivnica

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hippie_killer
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.12
    • 11

więc nie powinno być też słowackich piw, co? moim zdaniem im szersza oferta, tym lepiej. ale fakt, żywiec daje dupy po calaku, więc niedługo kp będzie rządzić w okolicy.

Comment

• Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hippie_killer Wyświetlenie odpowiedzi
      więc nie powinno być też słowackich piw, co? moim zdaniem im szersza oferta, tym lepiej. ale fakt, żywiec daje dupy po calaku, więc niedługo kp będzie rządzić w okolicy.
      Tak, ale słowackie zaczynają przeważać, a jednak są znacznie gorsze... Dołączam się do tych głosów, które domagają się większej ilości piw z mniejszych browarów czeskich. Broumow, Nosovice (z przyjemnością wypiłbym Opata Bitter lub Radhosta).

Comment

• kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
        Tak, ale słowackie zaczynają przeważać, a jednak są znacznie gorsze... Dołączam się do tych głosów, które domagają się większej ilości piw z mniejszych browarów czeskich. Broumow, Nosovice (z przyjemnością wypiłbym Opata Bitter lub Radhosta).
        Nosovice małe to raczej nigdy nie były.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Jurandofil
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼
          • 2007.10
          • 977

Spory szacun dla tego miejsca!!!

Odwiedziłem dziś Lublin, między innymi w celu złożenia wizyty v Ceske Pivnice. Z beczki aktualnie Staropramen (przez kelnerkę nazywany "Staroprament" , choć może się przesłyszałem), Kelt, Saris i jeszcze jedno słowackie (przepraszam, wyleciało mi z głowy które). Niestety cena przywoływana przez Docenta (7zł za 0,5l) nie chce spaść

Szybka, konkretna obsługa kelnerska (jak na polski poziom) zadowoliła mnie. Jednakże przy sąsiednim stoliku licznie obsadzonym przez kilka pokoleń jakiejś rodziny marudzono, że trzeba długo czekać.

Martwi mnie bardzo chaos językowy w tej restauracji. Prawdopodobnie nie jest on zauważalny przez Polaka, który nie był u żadnego z naszych południowych sąsiadów, ale poplątanie polskiego z czeskim w nazwie knajpy, moim zdaniem, nie prezentuje się dobrze.
          "Ceska pivnica" - piszą ze znakami typu "hacek" czy "dlouhe a" w wyrazie ceska, ale piwnica jest już polska tylko z w wymienionym na v. Chyba lepiej by wyglądało: Ceska pivnice albo Czeska piwiarnia (pivnice to nie jest piwnica tylko piwiarnia)!
          W jidelnim listku vyprazany syr (smaczny, polecam ten o nazwie Vyprazany syr Krecika i Myszki - jest w środku z pepperoni, ale najbardziej nawiązuje do tego standardowego w czechach czy na Słowacji; jakby kiełbasę pepperoni zamienili na szynkę to już by było 100% zgodności ), ale w Czechach mamy nie vyprazany tylko smazeny syr.
          Pewnie ktoś napisze, że się czepiam, ale temat tych nazw szczególnie zwrócił moją uwagę w restauracji.

Uwaga! Jednakże bez względu na opisane wyżej wątpliwości językowe, takie miejsca trzeba otwierać i prowadzić. Dziękuję właścicielom restauracji za dzisiejszy obiad w klimacie naszych południowych sąsiadów
          Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
          Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• docent
            • 2002.10
            • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurandofil Wyświetlenie odpowiedzi
            Niestety cena przywoływana przez Docenta (7zł za 0,5l) nie chce spaść
            No to ja się zdziwiłem że od czasu mojej ostatniej wizyty ceny tu nie wzrosły

Z menu wyleciał mój faworyt czyli niepasteryzowany ciemny Bernard i szczerze mówiąc miałem kłopot żeby znaleźć tu jakieś ciekawe piwo. Dominują czesko-słowackie koncernówki i po wypiciu mocno przeciętnego Staropramena Granat opuściłem ten lokal...
            Chciałoby się, żeby w karcie było coraz więcej coraz bardziej zróżnicowanych piw, jest niestety odwrotnie...
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
              No to ja się zdziwiłem że od czasu mojej ostatniej wizyty ceny tu nie wzrosły

Z menu wyleciał mój faworyt czyli niepasteryzowany ciemny Bernard i szczerze mówiąc miałem kłopot żeby znaleźć tu jakieś ciekawe piwo. Dominują czesko-słowackie koncernówki i po wypiciu mocno przeciętnego Staropramena Granat opuściłem ten lokal...
              Chciałoby się, żeby w karcie było coraz więcej coraz bardziej zróżnicowanych piw, jest niestety odwrotnie...
              Nic nie wskazuje na to, że będzie lepiej. Kelnerka stwierdziła ostatnio, że Bernard już nie wróci, bo nie "schodził". Jeśli zaważą gusta większości klienteli, to znikną także Krusovice, Może też ciemny Saris. A wyedy nie będzie po co przychodzić.

Comment

• Pawelord2
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.05
                • 133

ktoś ma jakiś pomysł na bazie jakich piw robią tam rezane?

Byłem ostatnio na szybkim piwku, jak na warunki Lublina to z piwem nie jest źle (co nie znaczy że nie może być lepiej ;]) no i ładne kelnerki, może jeszcze kiedyś zajrzę.

Comment

• bartus24
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.08
                  • 38

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nic nie wskazuje na to, że będzie lepiej. Kelnerka stwierdziła ostatnio, że Bernard już nie wróci, bo nie "schodził". Jeśli zaważą gusta większości klienteli, to znikną także Krusovice, Może też ciemny Saris. A wyedy nie będzie po co przychodzić.
                  Cieszmy sie, ze narazie jest i ze mozna pojsc i w milej atmosferze spedzic czas ... przy piwku
                  Guinness ...

Comment

• docent
                    • 2002.10
                    • 5205

Ta knajpa nie jest godna nosić nazwy "Czeska". Zero ciekawych czeskich piw, z lanych można spróbować Zlatego Bażanta albo ciemnego Sarisa. W dodatku butelkowe pszenice wyleciały z menu...
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• Gopher
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 450

To prawda lokal schodzi na psy. Obecnie w karcie jest więcej piw koncerniaków polskich niż czeskich czy słowackich. A te co są od południowych sąsiadów to standarty dostępne w każdym sklepie.
                      Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• krupek79
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.09
                        • 4

potwierdzam po bardzo udanym początku lokal zaczyna dołować. Wybór piw mizerny, kelnerki niemiłe a co gorsza zabierają kufel przed wypiciem ostatniego łyczka. Wielka szkoda, bo takiego miejsca u nas brakowało.
                        W sobotę przyjeżdża do mnie kumpel ze stolycy nie orientujecie się gdzie jeszcze w Lublinie można pokosztować czeskiego ewentualnie słowackiego browarka?
                        p.s. oczywiście chodzi mi o knajpy

Comment

• Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5618

Proponuję skorzystać z wyszukiwarki, ewentualnie zadać pytanie w poddziale: poszukuję miejsca. W tym zgodnie z zasadami opisujemy konkretne lokale oddzielnie.
                          Last edited by Maggyk; 2008-09-19, 10:45.
                          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                          Piwo domowe -
                          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• docent
                            • 2002.10
                            • 5205

Asortyment uległ poszerzeniu. Powróciły piwa pszeniczne, w karcie jest ciemny niepasteryzowany Bernard i piwa ze Svijan. Wszystkie wymienione w bardzo atrakcyjnej cenie (uwaga!) 14 pln za butelkę. Byłem tak zdegustowany tym faktem, że nawet nie dokonałem zakupu butelkowego Skalaka z Rohozca za złotych osiem, który wydaje się jedynym racjonalnym wyborem w tym miejscu.

Comment

• Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4485

Ciekaw jestem, kto wymyślił tę cenę. Lokal nigdy nie był tani, ale bez przesady...

Comment

• perłyfan
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.02
                                • 1244

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                                Asortyment uległ poszerzeniu. Powróciły piwa pszeniczne, w karcie jest ciemny niepasteryzowany Bernard i piwa ze Svijan. Wszystkie wymienione w bardzo atrakcyjnej cenie (uwaga!) 14 pln za butelkę. Byłem tak zdegustowany tym faktem, że nawet nie dokonałem zakupu butelkowego Skalaka z Rohozca za złotych osiem, który wydaje się jedynym racjonalnym wyborem w tym miejscu.
                                Byłem dziś. Bardzo przyjemny lokal. Ceny butelek złagodniały - niepasteryzowane i pszeniczne po 10 zł , cała reszta 8 zł. Wybór jest około 15 piw. Z beczki jasny Kelt, Staropramen i ciemniak Saris. Sarisa spróbowałem - pyszny !
                                JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

Przetwarzanie...
                                X