Lublin, Grodzka 15, Browar-Restauracja Grodzka 15 [zamknięte]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dariofu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 2

Zgadza się, piłem wczoraj weizena i jestem zdegustowany mocno..(zero smaku, piwo dostałem tylko lekko schłodzone i miałem wrażenie, że stało gdzieś sobie w tym kuflu z pół dnia. w porównaniu z pierwszą degustacją (pierwsza warka pszenicy) - ta wypada bardzo bardzo słabo...jak tak dlaej pójdzie to stracą wielu klientów.
    co do pilsa - nadal całkiem niezły.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

proponuję aby piwa z lokalu opisywać w dziale piwo konkretnie, a nie w temacie dotyczącym lokalu
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sandacz
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.01
        • 345

Na chwilę obecną dostępne Pszeniczne i Dunkel - Pilsa brak. I po konsumpcji tych dwóch nawet nie miałem ochoty się dowiadywać, kiedy Pils powróci do sprzedaży...
        Będę tam zachodził może raz na miesiąc, by sprawdzić, czy coś się poprawiło, ale nie obiecuję takiej dużej częstotliwości wizyt...
        I jeszcze lenie otworzyli dzisiaj o 11.27 zamiast o 11. (o tej godzinie złożyłem zamówienie, a dla mnie, upierdliweggo klienta, możliwość zamówienia piwa jest momentem otwarcia).

Comment

• ArtK31
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 708

Lokal odwiedzony podczas mojej wizyty w Lublinie w dniu 10.08.2009.
          Wystrój lokalu nowoczesny, bardzo przestronnie, czysto.
          W dniu mojej wizyty dostępne były lane:dunkel i pszenica, pils był dostępny w butelce.
          Jeśli chodzi o piwa:
          -pszenica bardzo mi smakowała (reszta w ocenie piwa konkretnie),
          -dunkel, coż ...o piwe l dobrze albo wcale
          Rozmowa z obecnym w lokalu piwowarem bardzo sympatyczna.

Comment

• kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

W browarze zostało uwarzone nowe piwo "Alt" ale niestety nie wiem kiedy będzie dostępne.
            Last edited by kishar; 2009-10-08, 21:55.

Comment

• docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

Póki co wysłali newslettera, że dziś odbędzie się premiera piwa miodowego. Nie robią na mnie wrażenia te specjały...
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• sandacz
                • 2007.01
                • 345

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                Póki co wysłali newslettera, że dziś odbędzie się premiera piwa miodowego. Nie robią na mnie wrażenia te specjały...
                Ja też 100 razy bardziej wolałbym np. portera niż "piwo miodowe". Bardzo lubię miód, ale w piwie to tylko jako ciekawostka. Nawet jeśli będzie to coś na miarę Ciechana Miodowego, czyli jak dla mnie smaczne, to nie będę tego brał podczas każdej wizyty. Ale wiadomo: na miodowe jest na pewno większy popyt niż na jakieś "wymyślne" gatunki. A jeśli nowe piwo będzie co najmniej poprawne, to wróżę mu komercyjny sukces, głównie za sprawą trafienia w gusta tych, którym nie smakuje piwo jako takie, bo "za gorzkie" (głównie kobiety, choć nie tylko).
                A najpóźniej na zimę, mam nadzieję, i porter się pojawi...

Comment

• e-prezes
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

Byłem z ray w piątek, miejsc wolnych na dole brak, ale to mnie nie zraziło usiedliśmy w całkiem bez ładu i składu zaaranżowanej salce na lewo od wejścia na poziomie 0. Zignorowaliśmy długie oczekiwanie i poplamione nakrycia - co tam. Ceny też nas nie zmroziły Niemniej piwa były poniżej przeciętnej, ciut powyżej stałej C.K. Browaru i Spiża. Niemniej do Bierhalle czy Browarmi przepaść, o Szczyrzycu czy Piwowarii nie wspominając (konkretniej w innym wątku). Szkoda, że nie można było zamówić mniejszych sampli niż 0,3 litra - nie musielibyśmy się z niektórymi piwami męczyć.

Comment

• docent
                    • 2002.10
                    • 5205

Czytając mało pochlebne recenzje piwa z lubelskiego minibrowaru postanowiłem poczekać kilka miesięcy, aż browar dobrze się rozrusza i będzie warzył dość równe piwa. Chwila ta nadeszła w ubiegłą niedzielę.

Ostatni raz byłem na lubelskiej starówce w marcu tego roku i obecny widok odremontowanej kamienicy robi wrażenie, szczególnie gdy porówna się go do sąsiadujących budynków. Po wejściu do kamienicy zaskoczenie - sala z warzelnią usytuowana jest na poziomie -1, natomiast sala, gdzie można podziwiać tanki leżakowe, jest aż na -2 poziomie. Jednak prawdziwie zdziwienie przyszło, gdy zobaczyłem, że dach w sali 'warzelnianiej' jest na w pół przeszklony i będąc poniżej poziomu ulicy sala wypełniona jest przyjemnym, dziennym światłem. Bardzo mi się spodobal ten patent.

Wystrój i klimat lokalu (a przynajmniej dwóch najniższych poziomów) bardzo przypadł mi do gustu. Oprócz sali gdzie można zasiąść w bezpośrednim sąsiedztwie warzelni, na tym samym poziomie jest sala ze wspaniałymi ceglanymi sklepieniami kojarzącymi mi się z wnętrzami browaru tumskiego z Płocka czy też browaru radomskiego. Poziom niżej jest wspomniana już sala, w której za szkłem stoją fermentory i tanki leżakowe. Ciekawym wizualnie rozwiązaniem było zamontowanie szklanych świetlików w podłodze, dzięki którym będąc w sali 'warzelnianej' widziało się co dzieje się piętro niżej. Niestety szyby są już popękane i niewiele widać. Na poziome zerowym jest wspomniana już przez e-prezesa salka a w miesiącach letnich wychodzi się stąd na taras. Na poziomie +1 i +2 są sale restauracyjna i bankietowa.

Piw w karcie były cztery rodzaje: Pils, Dunkel, Pszeniczne i Miodowe.

Pils - Pełne w smaku, goryczka dość wyrazista, wyczuwalna lekka owocowość. Wysycenie idealnie muska kubki smakowe. Dla mnie najlepsze piwo lubelskiego minibrowaru.
                    Dunkel - Bardzo mętne o ciemnobursztynowym kolorze. W smaku wyważone, czuć 'gęstość' i treściwość wynikającą z obecności drożdży. Według mnie dobre polotmave. Od piwowara uzyskałem informację, że posiada 13,4 % ekstraktu.
                    Pszenica - niestety jest mało orzeźwiające wskutek niewysokiego wysycenia, jest jakby przyciężkie. Nie jest to zła pszenica ale brakuje mi w niej głębi. Obecna lekka cierpkość.
                    Miodowe - dobrze zbalansowane, słodycz jest tu złamana wyraźną chmielowością. Bardzo lekkie, wręcz cienkie w smaku.

Wszystkie piwa charakteryzowały się dość skromną pianą, pod tym względem najlepszy był pils.

Dzięki uprzejmości piwowara zostałem poczęstowany próbką nowego piwa, Alta. Jego premiera zapowiadana jest na Halloween. Najsilniejszą stroną tego alta (pewnie na zasadzie kontrastu) była obfita, drobna i trwała piana. Może to jednak kwestia braku umiejętności nalania przez obsługę odpowiedniej piany? Nie jest fanem tego gatunku ale moim zdaniem ten lubelski to dobry, rasowy alt.

Browar ma możliwość serwowania 8 gatunków jednocześnie i w sezonie jesienno-zimowym ma pojawić się coś odpowiednego na tę porę roku.

Ceny chyba nie uległy zmianie i są następujące: Pils 7/5, Dunkel 8/6, Pszenica 9/6. Miodowego i Alta piłem próbki więc nie wiem jaka cena.

Browar posiada dwa wzory grubych, lakierowanych podkładek i cztery wzory szkła firmowego (kufle 1 l i 0,5 l, szklanka 0,5 oraz pokal 0,3).

Foto dostępne w Galerii: pierwsze, drugie, trzecie, czwarte, piąte, szóste oraz siódme.

PS. Podziękowania dla piwowara za możliwość degustacji Alta.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Gopher
                      • 2007.10
                      • 450

Obecnie wszystkie piwa dostępne są w 0,5 butelce z normalnym kapslem i dedykowanymi etykietami. Cena jest o 1zł niższa niż w lokalu.
                      Attached Files
                      Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• bogdan001
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.11
                        • 27

Odwiedziłem lokal po raz drugi.Pierwsza wizyta miała miejsce latem ubiegłego roku, byłem zdegustowany obsługą jak i dostępnością piw. Było tylko pszeniczne (bez smaku) i Pils. Druga wizyta; Zaskoczył mnie asortyment 6 gatunków. Kożlak-pyszny,Miodowe-delikatny posmak miodu-pychota).Obsługa bardzo sympatyczna. A do tego możliwość zakupu piwa w butelkach 0,5l(wszystkie rodzaje).Jednak można . Klientów(godz19-20) dość dużo.Polecam.

Comment

• Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4472

Tak, też zauważyłem poprawę i w jakości piw, i w jakości obsługi. Kożlak zdecydowanie najlepszy, alt "eksperymentalny", ale nie taki zły, jak mogłoby się wydawać przy pierwszej degustacji. Miodowe - ciekawostka, nie do picia za każdym razem, ale niezłe. No i mozłiwość zakupu piw w butelce. Za to brawo.

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gopher Wyświetlenie odpowiedzi
                            Obecnie wszystkie piwa dostępne są w 0,5 butelce z normalnym kapslem i dedykowanymi etykietami. Cena jest o 1zł niższa niż w lokalu.
                            Co to jest?? Piwo z Biedronki?? Etykieta wygląda koszmarnie, ale to ufajdanie klejem to po prostu dramat.
                            Chwali się, że wprowadzono piwo w butelce (byle nie świadczyło to o słabym zejściu) no i to, ze piwo na wynos wyceniono taniej.
                            blog.kopyra.com

Comment

• perłyfan
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1244

Fajnie, że wreszcie mozna kupić butelki 0,5 litra. To chyba pierwszy browar restauracyjny sprzedający pojemność mniejszą niż litr (tylko Kalisz przez chwilę miał chyba 0,7 ).
                              Cieszę mnie też głosy o poprawie jakości piwa. Czas chyba wybrać się na zwiady ...
                              Last edited by perłyfan; 2010-01-20, 10:00.
                              JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• becik
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika perłyfan Wyświetlenie odpowiedzi
                                Fajnie, że wreszcie mozna kupić butelki 0,5 litra. To chyba pierwszy browar restauracyjny sprzedający pojemność mniejszą niż litr (tylko Kalisz przez chwilę miał chyba 0,7 ).
                                Cieszę mnie też głosy o poprawie jakości piwa. Czas chyba wybrać się na zwiady ...
                                No daj spokój, Marysia sprzedaje w butelkach 0,5l, Browarmia 0,7l, Czenstochovia chyba tez 0,5l, Kalisz napewno 0,7....
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X