Zamość, Sienkiewicza 22, Browar Zamość

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Zamość, Sienkiewicza 22, Browar Zamość

    Temat zakładam jako prowokację. Już dawno powinien tu taki powstać...
    Strona browaru: www.staraelektrownia.pl
    Last edited by Pendragon; 2012-02-16, 22:24.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    Nawet prowokacyjnie wiadomo jakie piwa będą dostępne

    Comment

    • sandacz
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.01
      • 345

      #3
      Trzy gatunki własnego piwa leją ponoć od 17.02 (info na FB).

      Comment

      • sandacz
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.01
        • 345

        #4
        Wrażenia całkiem pozytywne
        Po wejściu do lokalu wita nas przeszklona leżakownia. Dwie główne sale znajdują się poziom wyżej. Na jednej jest dość skromnych rozmiarów warzelnia, długi bar, stoliki i kanapy, na drugiej tylko stoliki i scena. Jeszcze wyżej coś w rodzaju galerii. Wnętrza raczej ciemne, urozmaicone kolorowymi żyrandolami na sali barowej. W telewizorze podłączonym do głośników na sali leci coś a la Viva, na szczęście niezbyt głośno. Ogólnie lokal nowoczesny, sprawiający wrażenie, że najlepsza atmosfera będzie tutaj przy dużej ilości ludzi.
        W menu tradycyjna mieszanka stylów - każdy znajdzie coś dla siebie, od żeberek po staropolsku po pizzę, a przy tym wszystko przejrzyste i człowiek nie dostaje zawrotu głowy przed wyborem. Ceny całkiem przystępne. Jedzenie podane w solidnych porcjach i bardzo smaczne. Wspomnę np. o duecie kremów: pomidorowy i z groszku zielonego w jednej misce, pół na pół, przedzielone czekoladową kreską, z grzankami. Świetny pomysł i znakomicie przyprawione danie. Poza tym stek z rekina z kupą dodatków po bardzo przystępnej cenie.
        Pozytywne wrażenia piwne opiszę w Piwo-konkretnie. Ceny: jasne 7 zł za 0,5, ciemne i pszeniczne 7,5. Dostępne też pojemności 0,3 i 1 l. Podane w szkle z firmowym logo (ja akurat piłem ze szklanki, ale ponoć mają też kufle - nie widziałem ich, bo to dla mnie naczynie nienadające się do picia piwa) i takiż wafel. Na jego drugiej stronie krótki zarys historii browarnictwa zamojskiego.
        Last edited by sandacz; 2012-03-01, 09:03.

        Comment

        • beaviso
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 215

          #5
          Świetna informacja! W kwietniu, podczas urlopu, na pewno odwiedzę ten lokal i podzielę się wrażeniami. Wcześniej nie, bo do Zamościa mam jedyne 620 km Miła niespodzianka na tej piwnej pustyni, gdzie w lokalach królują koncerny (i od biedy, niestety cienka, Perełka), a poza nimi gust (i kieszeń) niewybrednych konsumentów od lat podbija masowo przemycane Chmilnyje Micne w litrowych PET-ach.

          M.

          Comment

          • sandacz
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.01
            • 345

            #6
            A cóż to, nie ma browarbizowiczów w Zamościu i okolicach? Wnioskuję, nie ma, bo nie uwierzę, że są, a jeszcze nie odwiedzili. Mogli co prawda być i nie podzielić się wrażeniami, jakiekolwiek by one nie były - ale to też trudno mi pojąć.
            Ja na pewno napiszę, co w browarze słychać po drugiej wizycie, w kwietniu. Choć do Zamościa mam ponad stówę.

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9793

              #7
              Ja mam jakieś 270 km, ale mam chytry plan nieco "zaokrąglonego" przejazdu na przełomie marca i kwietnia do Ustrzyk Dolnych - chcę "zawinąć" do Lublina i Zamościa, wiadomo, po co... .

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                chcę "zawinąć" do Lublina i Zamościa, wiadomo, po co... .
                No wiadomo, w Lublinie Perła musi taniej stać

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz Wyświetlenie odpowiedzi
                  A cóż to, nie ma browarbizowiczów w Zamościu i okolicach?
                  No nie wiem? Ale jeśli zapytasz czy są na browarbizie zamościanie, to powiem są!

                  Z rozmowy z przemiłą panią piwowar wywnioskowałem, że chciałaby wprowadzić inne piwa niż "święta trójca" ale... Koźlak, raczej na okres zimowy. Natomiast w najbliższym czasie miałoby to być marcowe. Kiedy? Nie wiadomo? Szef pewnie wie.

                  Ciekawostką jest to, że druga warka Zamojskiego Jasnego jest mocniej chmielona i niestety klienci mówią, że za gorzka. Dla mnie jest to piwo na poziomie IBU <20, niemal bez goryczki, aż ciekawi mnie jakie było to pierwsze?

                  Z sześciu tankofermentorów aktualnie pod parą są dwa. Czyli szału nie ma, 2/3 mocy stoi odłogiem.

                  Kuchnia w porządku. Można zjeść od 13 zł (schabowy) do kilkudziesięciu. Codziennie do 17tej jest zestaw dnia, zupa plus drugie za 15 zł. Bardzo mi to pasi bo to takie polskie polendne menu.

                  Piwo dobre, może nawet bardzo dobre ale zartomatuję przy kolejnej wizycie.

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #10
                    Ciekawostką jest to, że druga warka Zamojskiego Jasnego jest mocniej chmielona i niestety klienci mówią, że za gorzka. Dla mnie jest to piwo na poziomie IBU <20, niemal bez goryczki, aż ciekawi mnie jakie było to pierwsze?
                    Kurde takie newsy zawsze mnie smucą. W sumie to trochę kuriozalna sprawa, klienci chcą piwa jasnego ale absolutnie nie tolerują najmneijszej goryczy...nic dziwnego dlaczego piwo z sokiem i miodem tu u nas szał.

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ciekawostką jest to, że druga warka Zamojskiego Jasnego jest mocniej chmielona i niestety klienci mówią, że za gorzka. Dla mnie jest to piwo na poziomie IBU <20, niemal bez goryczki, aż ciekawi mnie jakie było to pierwsze?
                      To żart jakiś? W Bielsku-Białej w Miejskim też klienci narzekali na goryczkę, ale tam było spokojnie powyżej trzydziestki IBU.
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #12
                        Jasne jest naprawdę dobrym piwem tyle, że nie pilsem (co bardzo wyraźnie podkreśliła pani piwowar). Mi najbardziej przypomina Monachijskie Dagome warzone w Czenstochovii.

                        Nie ma tego złego... W rozmowie nie padł TEN typowy, polski, jak świerzop i dzięcielina styl piwa

                        Comment

                        • sandacz
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.01
                          • 345

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ciekawostką jest to, że druga warka Zamojskiego Jasnego jest mocniej chmielona i niestety klienci mówią, że za gorzka.
                          Dzięki leona za tę wiadomość. Chociaż raczej powinienem być na ciebie zły, bo teraz oto chcąc zdążyć przed końcem obecnej warki i nastaniem trzeciej, prawdopodobnie mniej chmielonej, trzeba by się wybrać w najbliższym czasie, nie dopiero w kwietniu. A z tym może być problem, jeśli się wydaje pieniądze jeszcze niezarobione...

                          W moim pierwszym poście tutaj zapomniałem wspomnieć o jednej rzeczy, która bardzo mi się podoba. W menu nie ma żadnych przedmów, słów wstępnych i wprowadzeń; nie ma opisów poszczególnych piw, z których wynika, że wszystkie są takie same; nie ma bajek o długich wieczorach piwowara przy namyśle nad recepturami oraz o tym, że piwo trafia do rozlewu tylko wtedy, gdy jest godne ust klientów. Jest na odwrocie wafla skromnie opisana (bo może skromna?...) historia piwowarstwa zamojskiego, podsumowana jakże sympatycznym - szczególnie dla zamościan zapewne - zdaniem "Piwowarstwo wróciło do Zamościa".

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #14
                            Cytat z artykułu o browarze Zamość: "Naszym piwowarem jest Monika Książek, która filozofię warzenia piwa zagłębiała w Wiedniu". A tymczasem...foto
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, pewnie pierwsze warki robił piwowar z firmy Salm.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X