Zielona Góra, pl. Pocztowy 9, Minibrowar Haust

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #16
    Będąc tam w czerwcu jeszcze nie posiadali takowego.
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • AndrewZG
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.08
      • 261

      #17
      Szkła firmowego cały czas niestety brak, chociaż wiem z najlepszego źródła, że prace nad nim cały czas trwają. Jako specjalne powinno się już pojawić klasztorne (mocne typu belgijskiego). Muszę podejśc w weekend i sprawdzić.

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #18
        W końcu udało mi się dotrzeć do tego jednego ze starszych polskich browarów restauracyjnych. To czym Haust mi zaimponował to bogaty wybór rodzajów piwa. W trakcie mojej wizyty spróbowałem aż sześciu rodzajów warzonego na miejscu piwa! Jak na Polskę to imponująca liczba. A więc po kolei:

        Pils - dość klarowne o ziołowo kwiatowym aromacie. Smak przyjemny ziołowo-chmielowy podkreślony delikatnym nagazowaniem. Piwowar zarzekał się, że warka która zdobyła złoto na tegorocznym żywieckiem KPR była jeszcze lepsza.

        Pszenica - odpowiednio mętne, zapach goździkowo-bananowy, wręcz wzrocowy. W smaku zdecydowanie gorzej. Brak tu treści, piwo jest płaskie i w dodatku lekko kwaskowe i z dziwnym posmakiem niesłodkiej landrynki.

        Red Haust - klarowne o barwie ciemnej miedzi. Zapach intensywny, chmielowy, typowy dla ejlów. W smaku jest podobnie: wyrazista goryczka i chmielowość z ciekawym, jakby podpalanym akcentem. Nagazowanie słabe. Takich właśnie świetnych ejli brakuje mi w ofercie polskich minibrowarów.

        Ciemny Bock - oferowany też jako ciemne. Rasowy, przekraczający trochę 16% ekstraktu koźlak. Klarowny o mahoniowej barwie. Zapach karmelowo-orzechowy dopełniony alkoholową mocą. Smak głęboki, pozbawiony słodyczy, w dodatku z wyczuwalną chmielowością. To piwo leżakuje zazwyczaj ok. 80 dni. Słowa uznania należą się za fakt, że dostępne jest w ciągłej sprzedaży.

        Miodowe - bardzo klarowne o słomkowej barwie. W zapachu intensywny miód ale jakiś taki cierpki. O dziwo w smaku piwo nie jest ani słodkie ani nawet miodowe. Po prostu jasne o miodowym zapachu.

        Dzięki uprzejmości piwowara udało mi się też spróbować leżakującego 2,5 miesiąca klasztorniaka (w stylu dubbel). Piwo ma 16,8% ekstraktu. Barwa ciemnobursztynowa, klarowna. Nawet zaraz po nalaniu z tanku przy temperaturze 3-4 stopni piwo miało drobną, trwałą pianę i charakteryzowało się intensywnym zapachem ciemnych owoców i karmelu. Po ogrzaniu w smaku wyczuwalna była owocowość i delikatnie przeważająca słodowość. Piwo docelowo ma pojawić się w okolicach połowy listopada, po zakończeniu tanku z miodowym.

        Wszystkie piwa miały drobną, średnioobfitą pianę i tylko w przypadku koźlaka nie doczekała ona do dna szklanki.

        Ceny piw to 8 pln/0,5 l oraz 5,5 pln/0,3 l. Wyjątkiem jest jasne (7 pln duże, 5 pln małe) oraz witnicki porter (10 pln duże, 7 pln małe). Tego ostatniego ze względu na miejsce pochodzenia nie próbowałem.

        Częśc pubowa, gdzie degustowałem piwa jest bardzo klimatyczna. Ściany a nawet część sufitu pokryte są piwnymi 'waflami'. Naprawdę zazdroszczę miejscowym takiego lokalu!

        Pozdrawiam piwowara Jarka Sosnowskiego i dziękuje za możliwość zajrzenia za kulisy browaru oraz możliwość przedpremierowej degustacji klasztorniaka.

        Foty z Hausta dostępne w galerii: pierwsze, drugie, trzecie i czwarte.
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9801

          #19
          Mmmm... docent, narobiłeś smaku... A jak z jedzeniem?
          I drugie pytanie: czy w Hauście akceptowany jest proceder nalewania w butelki "gościa"?

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
            Mmmm... docent, narobiłeś smaku... A jak z jedzeniem?
            I drugie pytanie: czy w Hauście akceptowany jest proceder nalewania w butelki "gościa"?
            Ad.1 Nie spożywałem, zbyt duży wybór piwa by zapychać żołądek jedzeniem
            Ad.2 Myślę, że nie byłoby problemu. Haust nie dysponuje instalacją do butelkowania więc to tylko kwestia zagadania z obsługą by polała z kranu (można też dopytać telefonicznie).
            Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2009-10-12, 14:21.
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13963

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
              Mmmm... docent, narobiłeś smaku... A jak z jedzeniem?
              I drugie pytanie: czy w Hauście akceptowany jest proceder nalewania w butelki "gościa"?
              Nie ma z tym problemu. 2 razy brałem zapas do hotelu. Raz w peta, a raz w szkło.

              A jedzenie jest bardzo smaczne i dość obfite.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-10-12, 14:28.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9801

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                Nie ma z tym problemu. 2 razy brałem zapas do hotelu. Raz w peta, a raz w szkło.

                A jedzenie jest bardzo smaczne i dość obfite.
                Przy okazji, lekki OT, w temacie aproposu... Coś polecasz na miejscu? Bez szaleństw, ale i bez biegających "czarnych z sześcioma nogami"...

                (Pamiętasz z "Czterech pancernych i psa"?
                "Co to jest: czarne, ma sześć nóg, szybko biega i bardzo wredne?"
                Odpowiedź Tomka Czereśniaka: "SS-mann na koniu" )

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5618

                  #23
                  Proszę o nieodbieganie od tematu. Na pytania dotyczące noclegu w ZG są odpowiedniejsze działy.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • AndrewZG
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.08
                    • 261

                    #24
                    Haust

                    Witam.
                    Temat dawno nieodświerzany, więc jako częsty bywalec Hausta napiszę parę słów, tym razem krytycznych.
                    1. To co mnie najbardziej irytuje to brak piany w podawanym piwie. Ostatnio degustowałem 5 różnych gatunków i dostawałem w każdym przypadku "herbatę", ewentualnie z białą poświatą na wierzchu. Rozumiem, że niektóre rodzaje piwa dają gorszą pianę przy nalewaniu, ale RED, Ciemny Bock, czy pszenica do tej pory miały obfitą pianę - teraz praktycznie zero.
                    Wygląda na to, że olbrzymiej większości pijących nie sprawia to problemu, ale mi zdecydowanie tak. Nie wiem gdzie tkwi przyczyna, może ktoś coś napisze? Czy chodzi o względy oszczędnościowe, bo piana to jednak jakaś ilość piwa, czy trunki się zepsuły i nie dają takiej piany, czy sprzęt nalewający niedomaga, czy może szkło myte w detergentach i słabo wypłukane?
                    W każdym razie ode mnie ŻÓŁTA KARTKA !!!
                    2. Szkła firmowego cały czas brak - dalszy komentarz zbędny.
                    3. Długo wyczekiwane przeze mnie klasztorne nie spełniło moich nadziei, niby trappistowate miało być, ale wyszła słodycz z alkoholem...
                    4. Nie ma niestety ulgi cenowej dla kupujących piwo "na wynos" w większych butelkach (swoich czy firmowych). Przecież odpadają koszty zajmowanego miejsca, obsługi, mycia, sprzątania itd.

                    Pozdrawiam - może ktoś napisze swoje wrażenia z Hausta, a może włączy się do dyskusji ktoś z szefostwa minibrowaru?

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
                      4. Nie ma niestety ulgi cenowej dla kupujących piwo "na wynos" w większych butelkach (swoich czy firmowych). Przecież odpadają koszty zajmowanego miejsca, obsługi, mycia, sprzątania itd.
                      A dlaczego miałaby być jakaś ulga? Browar ma za zadanie piwo sprzedać i mieć z tego określony zysk, a nie pozbywać się go byle szybciej i taniej.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

                        #26
                        Ale faktem jest też, że w dużej części browarów poza naszymi granicami piwo na wynos kosztuje taniej od tego na miejscu.
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                        Comment

                        • AndrewZG
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.08
                          • 261

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                          A dlaczego miałaby być jakaś ulga? Browar ma za zadanie piwo sprzedać i mieć z tego określony zysk, a nie pozbywać się go byle szybciej i taniej.
                          Zakładam po prostu, że browar (szczególnie teraz - zimą) nie wykorzystuje maksymalnie swojej wydajności (nawet wiem o tym z pewnością). Mógłby więc chcąc zwiększyć swoje obroty i zysk zastosować jakąś formę promocji na piwo "na wynos". Sytuacja taka jest praktykowana w wielu przybytkach w Niemczech - napisał to już zresztą mój poprzednik. Przecież koszty browaru przy piwie sprzedanym "na wynos" i piwie pitym na miejscu są jednak inne.

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            #28
                            Część postów została wydzielona do nowego tematu: Jak poprawnie nalać piwo z pianą - poradnik dla barmanów.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12780

                              #29
                              Z mojej zeszłotygodniowej wizyty pamiętam:
                              Red Haust (ale), Bock, Weizen, Porter i Mocne Jasne. O ile wiem możliwość kupienia piwa na wynos /butelki/. Przyjemnie.

                              Comment

                              • bobza
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2009.01
                                • 222

                                #30
                                Na weekend dostępne były
                                Weizen, Red Haust, Bock, Jasne Pełne, Brawn Ale wszystko po 8 zł.
                                Pokal z logo 15 zł, kaucja za butelka 10 zł ale mi nalali do własnej więc nie ma problemu
                                http://www.alebrowar.pl/

                                http://www.facebook.com/AleBrowar

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Grenada, L'anse Aux Epines, West Indies Beer Company
                                  pebejot
                                  Grenada to kolejny wyspiarski kraj na Karaibach z browarem restauracyjnym.
                                  Na samym południowym skrawku wyspy działa browar West Indies Beer Company.
                                  Obiekt znajduje się przy drodze prowadzącej na plażę Lance Aux Epines Beach w odległości 2,5 km od międzynarodowego lotniska i 7...
                                  2023-04-19, 10:27
                                • bastion
                                  Słowacja, Hniezdne 420, Nestville Taberna.
                                  bastion
                                  Tak atrakcyjne miasteczko jakim jest Stara Lubovna którego dominantą jest urokliwe zamczysko, wręcz prosiło się o browarek. Tłumy turystów zaglądające w to miejsce zyskały miejsce gdzie można ciekawie spędzić czas. Kompleks Nestville co prawda umiejscowiony jest we wsi Hniezdne, ale to...
                                  2022-09-07, 21:13
                                • bastion
                                  Słowacja, Detva, Partizanska 82, Podpoliansky Pivovar Dobronay.
                                  bastion
                                  Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
                                  2022-02-11, 21:53
                                • bastion
                                  Ukraina, Tarnopol, Oleny Kulczyckoj 2a, Le Rock Kraft Pub.
                                  bastion
                                  Tarnopol to bardzo kosmopolityczne miasto. Wyższe uczelnie które tutaj funkcjonują, powodują że w knajpkach przeważa zdecydowanie młodzież. Le Rock jest tego jakby utożsamieniem. Różne języki, różne kolory skóry, misz - masz kulturowy. To miejsce gdzie odbywają się koncerty, stworzone...
                                  2021-07-09, 20:17
                                • bastion
                                  Ukraina, Kijów, Revuckovo 15a, Bar Kult.
                                  bastion
                                  Duży barak stłamszony wręcz przez okalające go wielkie blokowiska, był celem mojej wizyty po kijowskich mikrusach. Okolica taka sobie, a żar lał się z nieba niemiłosiernie.
                                  Wręcz wymarzony czas na przepłukanie gardła czymś chłodnym z pianką.

                                  Wnętrze zastawione jest...
                                  2023-07-09, 16:39
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...