Będąc tam w czerwcu jeszcze nie posiadali takowego.
Zielona Góra, pl. Pocztowy 9, Minibrowar Haust
Collapse
X
-
-
W końcu udało mi się dotrzeć do tego jednego ze starszych polskich browarów restauracyjnych. To czym Haust mi zaimponował to bogaty wybór rodzajów piwa. W trakcie mojej wizyty spróbowałem aż sześciu rodzajów warzonego na miejscu piwa! Jak na Polskę to imponująca liczba. A więc po kolei:
Pils - dość klarowne o ziołowo kwiatowym aromacie. Smak przyjemny ziołowo-chmielowy podkreślony delikatnym nagazowaniem. Piwowar zarzekał się, że warka która zdobyła złoto na tegorocznym żywieckiem KPR była jeszcze lepsza.
Pszenica - odpowiednio mętne, zapach goździkowo-bananowy, wręcz wzrocowy. W smaku zdecydowanie gorzej. Brak tu treści, piwo jest płaskie i w dodatku lekko kwaskowe i z dziwnym posmakiem niesłodkiej landrynki.
Red Haust - klarowne o barwie ciemnej miedzi. Zapach intensywny, chmielowy, typowy dla ejlów. W smaku jest podobnie: wyrazista goryczka i chmielowość z ciekawym, jakby podpalanym akcentem. Nagazowanie słabe. Takich właśnie świetnych ejli brakuje mi w ofercie polskich minibrowarów.
Ciemny Bock - oferowany też jako ciemne. Rasowy, przekraczający trochę 16% ekstraktu koźlak. Klarowny o mahoniowej barwie. Zapach karmelowo-orzechowy dopełniony alkoholową mocą. Smak głęboki, pozbawiony słodyczy, w dodatku z wyczuwalną chmielowością. To piwo leżakuje zazwyczaj ok. 80 dni. Słowa uznania należą się za fakt, że dostępne jest w ciągłej sprzedaży.
Miodowe - bardzo klarowne o słomkowej barwie. W zapachu intensywny miód ale jakiś taki cierpki. O dziwo w smaku piwo nie jest ani słodkie ani nawet miodowe. Po prostu jasne o miodowym zapachu.
Dzięki uprzejmości piwowara udało mi się też spróbować leżakującego 2,5 miesiąca klasztorniaka (w stylu dubbel). Piwo ma 16,8% ekstraktu. Barwa ciemnobursztynowa, klarowna. Nawet zaraz po nalaniu z tanku przy temperaturze 3-4 stopni piwo miało drobną, trwałą pianę i charakteryzowało się intensywnym zapachem ciemnych owoców i karmelu. Po ogrzaniu w smaku wyczuwalna była owocowość i delikatnie przeważająca słodowość. Piwo docelowo ma pojawić się w okolicach połowy listopada, po zakończeniu tanku z miodowym.
Wszystkie piwa miały drobną, średnioobfitą pianę i tylko w przypadku koźlaka nie doczekała ona do dna szklanki.
Ceny piw to 8 pln/0,5 l oraz 5,5 pln/0,3 l. Wyjątkiem jest jasne (7 pln duże, 5 pln małe) oraz witnicki porter (10 pln duże, 7 pln małe). Tego ostatniego ze względu na miejsce pochodzenia nie próbowałem.
Częśc pubowa, gdzie degustowałem piwa jest bardzo klimatyczna. Ściany a nawet część sufitu pokryte są piwnymi 'waflami'. Naprawdę zazdroszczę miejscowym takiego lokalu!
Pozdrawiam piwowara Jarka Sosnowskiego i dziękuje za możliwość zajrzenia za kulisy browaru oraz możliwość przedpremierowej degustacji klasztorniaka.
Foty z Hausta dostępne w galerii: pierwsze, drugie, trzecie i czwarte.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziMmmm... docent, narobiłeś smaku... A jak z jedzeniem?
I drugie pytanie: czy w Hauście akceptowany jest proceder nalewania w butelki "gościa"?
Ad.2 Myślę, że nie byłoby problemu. Haust nie dysponuje instalacją do butelkowania więc to tylko kwestia zagadania z obsługą by polała z kranu (można też dopytać telefonicznie).Last edited by docent; 2009-10-12, 14:21.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziMmmm... docent, narobiłeś smaku... A jak z jedzeniem?
I drugie pytanie: czy w Hauście akceptowany jest proceder nalewania w butelki "gościa"?
A jedzenie jest bardzo smaczne i dość obfite.Last edited by Pendragon; 2009-10-12, 14:28.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNie ma z tym problemu. 2 razy brałem zapas do hotelu. Raz w peta, a raz w szkło.
A jedzenie jest bardzo smaczne i dość obfite.
(Pamiętasz z "Czterech pancernych i psa"?
"Co to jest: czarne, ma sześć nóg, szybko biega i bardzo wredne?"
Odpowiedź Tomka Czereśniaka: "SS-mann na koniu" )
Comment
-
-
Proszę o nieodbieganie od tematu. Na pytania dotyczące noclegu w ZG są odpowiedniejsze działy.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Haust
Witam.
Temat dawno nieodświerzany, więc jako częsty bywalec Hausta napiszę parę słów, tym razem krytycznych.
1. To co mnie najbardziej irytuje to brak piany w podawanym piwie. Ostatnio degustowałem 5 różnych gatunków i dostawałem w każdym przypadku "herbatę", ewentualnie z białą poświatą na wierzchu. Rozumiem, że niektóre rodzaje piwa dają gorszą pianę przy nalewaniu, ale RED, Ciemny Bock, czy pszenica do tej pory miały obfitą pianę - teraz praktycznie zero.
Wygląda na to, że olbrzymiej większości pijących nie sprawia to problemu, ale mi zdecydowanie tak. Nie wiem gdzie tkwi przyczyna, może ktoś coś napisze? Czy chodzi o względy oszczędnościowe, bo piana to jednak jakaś ilość piwa, czy trunki się zepsuły i nie dają takiej piany, czy sprzęt nalewający niedomaga, czy może szkło myte w detergentach i słabo wypłukane?
W każdym razie ode mnie ŻÓŁTA KARTKA !!!
2. Szkła firmowego cały czas brak - dalszy komentarz zbędny.
3. Długo wyczekiwane przeze mnie klasztorne nie spełniło moich nadziei, niby trappistowate miało być, ale wyszła słodycz z alkoholem...
4. Nie ma niestety ulgi cenowej dla kupujących piwo "na wynos" w większych butelkach (swoich czy firmowych). Przecież odpadają koszty zajmowanego miejsca, obsługi, mycia, sprzątania itd.
Pozdrawiam - może ktoś napisze swoje wrażenia z Hausta, a może włączy się do dyskusji ktoś z szefostwa minibrowaru?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi4. Nie ma niestety ulgi cenowej dla kupujących piwo "na wynos" w większych butelkach (swoich czy firmowych). Przecież odpadają koszty zajmowanego miejsca, obsługi, mycia, sprzątania itd.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ale faktem jest też, że w dużej części browarów poza naszymi granicami piwo na wynos kosztuje taniej od tego na miejscu."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziA dlaczego miałaby być jakaś ulga? Browar ma za zadanie piwo sprzedać i mieć z tego określony zysk, a nie pozbywać się go byle szybciej i taniej.
Comment
-
-
Część postów została wydzielona do nowego tematu: Jak poprawnie nalać piwo z pianą - poradnik dla barmanów.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Na weekend dostępne były
Weizen, Red Haust, Bock, Jasne Pełne, Brawn Ale wszystko po 8 zł.
Pokal z logo 15 zł, kaucja za butelka 10 zł ale mi nalali do własnej więc nie ma problemu
Comment
-
Comment