Siedlce, Armii Krajowej 5, Brofaktura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #16
    To już ostatni odwiedzony w czasie tego tournee browar restauracyjny.
    Dobra lokalizacja, naprzeciwko zakładu karnego , w centrum miasta.
    Odrestaurowany ceglany budynek, dzielony z supermarketem (chyba ten sam właściciel).
    Od strony skwerku sympatyczny ogródek. W środku schody, schody... plus winda dla potrzebujących.
    Po wdrapaniu się na piętro oczom ukazuje się spore, przestronne, wysokie wnętrze, nad częścią dość kameralna antresolka.
    Wykończenie w stylu ceglano-postindustrialno-surowym, mnie takie klimaty w browarach zdecydowanie odpowiadają.
    Zwracam uwagę na elegancki kibelek, wersja męska wyposażona jest w haj-endową odmianę tzw. rynny (KWTW ).
    W sobotnie popołudnie lokal powoli się zapełnia, zwłaszcza w części, pozwalającej obserwować działania kucharzy (częściowo otwarta kuchnia).
    Ludzie schodzą się na wspólne przeżywanie transmisji meczu w piłkę spoconą Polska-Gruzja, trochę mnie zastanawia, po kiego grzyba taszczą do browaru małe dzieci...?
    No, chyba, że to kolejna odsłona kampanii społecznej pt. "Zdążyłam zostać matką, teraz mogę napić się piwa" .
    Karta dań dość krótka, w pozytywnym sensie. Nie dopatrzyłem się zupy czosnkowej, ale tatar z łososia był naprawdę OK, lekki i orzeźwiający, w sam raz na upał.
    Osiem (!!!) rodzajów piwa, wziąłem wszystkie na wynos, od miłej, młodej, damskiej obsługi kelnerskiej dostałem też kilka wafelków .

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #17
      Nie wiem czemu Cię tak oburza towarzystwo dzieci w lokalach z alkoholem. W krajach śródziemnomorskich, ale i na wschodzie (niekoniecznie dzikim) obiad spożywa się z rodziną i uczestnicy popijają co im wolno. W naszym kraju jest to faux pas.
      Last edited by e-prezes; 2015-06-15, 13:12.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9793

        #18
        Nie oburza mnie. Po prostu mam wrażenie szerzącej się mody pt. "Mam dziecko i nie zawaham się go użyć" .
        To fajnie, że w większości miejsc nie ma problemu, aby przyjść z dzieckiem. Chyba jednak wiele osób nie kojarzy, że za funkcjonowanie tychże dzieci odpowiadają ich opiekunowie.
        I że oczywistością oczywistością są skaczące i piszczące dzieci na placu zabaw czy na basenie, ale np. w restauracji już niekoniecznie, i nie wszystkim musi się to podobać.
        Żeby było jasne - ABSOLUTNIE nie chodzi mi o aspekt typu "dziecko patrzy na spożywanie alkoholu", to jest dla mnie - zwyrodnialca - zupełnie normalne... .

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #19
          Jeszcze jak drą się to pół biedy, ale kiedyś byłem świadkiem jak w restauracji mamusia wyjęła cyca i przy stole zaczęła karmić. I to stolik obok
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • perłyfan
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1244

            #20
            i co z tego ? Nie lubisz cycków ?
            Last edited by perłyfan; 2015-06-15, 14:58.
            JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9793

              #21
              Kontekst. W temacie cycków (i nie tylko w tym) znaczenie ma kontekst .

              Uważam, że na spotkania "Klubu Zupa-Kupa" właściwym miejscem jest osiedlowa piaskownica, a nie restauracja.
              Pokolenie młodych, dziarskich i asertywnych mam czasami zdaje się o tym nie wiedzieć...

              W ubiegłym roku, stojąc w megakolejce do kibelka w schronie w D5SP byłem świadkiem, gdy jedna z mam przewijała niemowlaka, trzymając go jedną ręka wysoko w powietrzu, a drugą odpinając pampersa. Dodam, że o ile widziałem, nie chodziło o siku...

              Zaraz nas ktoś op... za OT .

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19269

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie oburza mnie. Po prostu mam wrażenie szerzącej się mody pt. "Mam dziecko i nie zawaham się go użyć" .
                To fajnie, że w większości miejsc nie ma problemu, aby przyjść z dzieckiem. Chyba jednak wiele osób nie kojarzy, że za funkcjonowanie tychże dzieci odpowiadają ich opiekunowie.
                I że oczywistością oczywistością są skaczące i piszczące dzieci na placu zabaw czy na basenie, ale np. w restauracji już niekoniecznie, i nie wszystkim musi się to podobać.
                Żeby było jasne - ABSOLUTNIE nie chodzi mi o aspekt typu "dziecko patrzy na spożywanie alkoholu", to jest dla mnie - zwyrodnialca - zupełnie normalne... .
                Aaa, to teraz łapię. Kwestia kultury jest niezależna od wieku. Albo się ją nabyło, albo nie.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19269

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Od 8-go leją nowe piwo GNIEWOSZ SIEDLECKI (Grodziskie).
                  Było go pół tanka i nie przypadł klientom do gustu, więc nieprędko wróci. Dojrzewa w tanku witbier. APA, którą właśnie polewają jest przyjemnie smaczna. Sesyjna.
                  Na zewnątrz jest ogródek, gdzie mogą być i często są inne piwa niż na górze. Na dole otwarta tylko w weekendy klubowa sala zaprasza ciekawym wystrojem i klimatem.
                  Z piw wczoraj było akurat marcowe, którego nie było na górze. Dostępne były także pils, pszeniczne i APA oraz stout.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19269

                    #24
                    Aktualny stan piwopoju siedleckiego:

                    W nalewaku:
                    ☛ piwo KUPIECKIE (Pils)
                    ☛ piwo ROSKOSZNE (Hefeweizen)
                    ☛ piwo BLACK JACK (Dry Stout)
                    ☛ piwo CARTE BLANCHE (Witbier)

                    Na wynos:
                    ☛ piwo KUPIECKIE (Pils)
                    ☛ piwo ROSKOSZNE (Hefeweizen)
                    ☛ piwo BLACK JACK (Dry Stout)
                    ☛ piwo CARTE BLANCHE (Witbier)
                    ☛ piwo SZUMNE (Dunkel)
                    ☛ piwo MARCOWE (Marzen)

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19269

                      #25
                      Ciekawe jest to, że browar przestał warzyć kolejne style piw. Od jesieni pojawiło się właściwie tylko konkursowe Hałabała oraz powrócił koźlak w nowej odsłonie z nazwą wybraną przez konsumentów - Kozackie. Zapewne ma to związek z tym, że już mają taki zbyt, że nie muszą wymyślać piw, by do siebie przyciągnać ludzi.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19269

                        #26
                        Jednak będą się pojawiać nowe piwa i już niedługo american wheat z mniszkiem lekarskim chmielony simcoe.
                        Dodatkowo w sklepach sieci Topaz pojawiły się piwa browaru w szklanych butelkach 500 ml w cenie 5.70 i 5.90 zł.

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6057

                          #27
                          Z nowości ma być jeszcze brown porter.
                          Porter
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

                            #28
                            Wczoraj na kranie były pils, pszeniczne (bardzo dobre), aipa (równie pyszna) i stout. Pils był się skończył, ale w tankach jeszcze był.
                            Ciut jednak za mocno klima chłodziła salę.

                            Comment

                            • Brat_Piwny
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.01
                              • 685

                              #29
                              Odwiedziłem w miniony piątek (18 sierpnia). Na kranach były dostępne: Pils (Kupieckie), Witbier (Carte Blanche), Mleczyk (This is ... Mleczyk! czyli American Wheat) oraz nowość Oktawia (Polish Pale Ale). Bardzo przyjemnym elementem wizyty była rozmowa z piwowarem p. Bartłomiejem, który oprowadził po swoim królestwie, a także przekazał zestaw dostępnych aktualnie etykiet.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19269

                                #30
                                Nadal dostępne pils "Kupieckie", dunkel "Szumne", witbier "Carte Blanche" oraz polskie pale ale "Izabella". W butelce także ppa "Oktawia" i american wheat z mleczem "This is... mlecyk".

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X