Ciechanów, centrum, blisko parku, Pijalnia Piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Ciechanów, centrum, blisko parku, Pijalnia Piwa

No cóż będzie to opis jednocześnie patrolu i jedynej knajpy jaką udało mi się odnaleźć. Szedłem od stacji PKP główną drogą poprzez Centrum do Browaru Ciechanów, było to jakieś 5- -6 km drogi.
    Browar nie jest ładny niestety. TAkie budynki przypominające lata 70 (dwudziestego wieku mimo, że browar powstał w XIX w.). Nie mają żadnych podstawek . Udało mi się uzyskać kilka etykiet i kupić jeden gadżet. Można kupić szklanki (ale są to zwykłe , nieciekawe szklanki). To tyle o browarze (nie ma sklepu firmowego).
    Do rzeczy czyli do knajpy Pijalnia Piwa w Centrum niedaleko od parku i browaru. Piwo lane BK (jasne i ciemne - skąd tam BK to ja nie iwem bo w sklepach też pełno). Piwo bardzo dobre a knajpa tyo taka dla forumowiczów w starym dobrym stylu, Klientela wpada, na szybko pije piwo i spada. Właściciel jest zapalonym pingpongistą. Cena piwka to jasne- 3 a ciemne- 3,5 PLN. W sumie bardzo miłe miejsce.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

patrol piwny Ciechanów - 2

pierwsze kroki w Ciechanowie zostały od razu - wiadomo - skierowane do browaru, który jest juz widoczny z rynku. W porównaniu z moją ostatnią wizytą w browarze jeszcze za czasów gdy wchodziła w skład BW S.A. widok ogólny jest cieplejszy, odnowiony. Browar - od razu to się dało zauwazyc łączy tradycję z nowoczesnością...zostaliśmy w bardzo miły sposób przywitani i oprowadzeni po browarze gdzie można było przesledzic cały proces produkcji, dbałośc o utrzymanie dotychczasowej jakości - od razu dało się zauważyć. Jednak największe wrażenie zrobiła leżakownia, chłodna, zimna, niezmieniona, tradycyjna...szczególnie ciepło na duszy sie zrobiło gdy ujrzelismy miejsce gdzie bedzie warzony...uwaga...ciechanowski porter na koniec naszej wycieczki zostalismy zaproszeni do degustacji najświeższego Gambrynusa jaki tylko moze byc, dlatego pewnie kupując piwo w sklepie nie widać po nalaniu do szkła niesamowitego widoku "tańczących" bąbelków, które zamiast iść prościutko do góry uchodza w formie spirali, zanikają by znow na dole sie pojawić i "wybuchnąć" ponownie, uslyszelismy wiele inforamcji dotyczących historii browaru, a takze planów na przyszłość. Browar przyjazny kolekcjonerom, otrzymalismy po solidnym komplecie wszystkich etykiet stosowanych do tej pory w browarze.
    Atmosfera w browarze jest jak piwo tam produkowane - doskonała.

W samym Ciechanowie w prawie w każdym sklepie Gambrynus jest dostępny, zarówno w butelkach 0.33l, 0.5l jak i w PET-ach, oprócz masówek z ciekawszych rzeczy mozna dostac Kormoran w kilku odmianach oraz Suwałki
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• poland
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.02
      • 3

zapraszam do Ciechanowa

Czesc
      Ostatnio w tym upale wpadlem do nowego baru raczej pabu o nazwie Qfel zostal on uruchomiony w tym miesiacu i podaja Piwa Irlandzkie z nalewakow (zaje) oraz butelkowane, atrakcja ma byc nalewak Gambrynusa z piwem po prostu pierwszej produkcji i o wiekszej zawartosci extraktu po za tym w soboty i piatki zespoly blues, rock ma nas odwiedzic Kazik ok to ja znikam na pivo
      Narka
      paweł.poland

Comment

• annetka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.03
        • 120

Browar nie jest ładny niestety. TAkie budynki przypominające lata 70 (dwudziestego wieku mimo, że browar powstał w XIX w.). ---> A widziales w jakim stanie byl ten browar gdy odbieral go rok temu prezes browaru?? Teraz to jest bardzo ładny a ciagle trwaja prace nad tym zeby jego wyglad byl przyjazny, poza tym browar ma robic dobre piwo a nie dobrze wygladac. Noi na koniec prosba nie pisz, ze jest nie ladny tylko ,ze tobie sie podobal, bo mi sie podoba. Zbulwersilam sie!
        Poza tym domyslam sie, ze przywitany zostales tam cieplo, jak kazdy
        warszawa@ciechan.com.pljeśli masz jakieś uwagi ad produktów Ciechana, ich dytrybucj czy wizerunku zapraszam do korespondencji!!

Comment

• Cooper
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

Złożyłem wczoraj gospodarską wizytę w ciechanowskiej bawarii , i wracając widziałem szyld owego "pabu" ale jakoś jego lokalizacja nie zachęcała do eksploracji. Wynika że znajduje się on na parterze domu towarowego więc raczej miejscówka kiepawa. Z drugiej jednak strony byłem solo i gdyby mi się tam "spodobało" to nie wiem kto zaciągnął by mnie później do domu.
          annetka napisał(a)
          Browar nie jest ładny niestety. TAkie budynki przypominające lata 70 (dwudziestego wieku mimo, że browar powstał w XIX w.).
          Z CAŁYM SZACUNECZKIEM Annetka ale budynki z lat 70. XX wieku to możesz obejrzec sobie w Sierpcu. Budynki ciechanowskiego browaru są właśnie orginalnymi XIX-wiecznymi , choć widzę że od strony dziedzińca dokonują architektonicznej profanacji tynkując czerwona ceglaną XIX-wieczną elewację.Być może te właśnie budynki skojarzyły Ci się z latami 70. XX wieku bo faktycznie takowe zaczynaja niestety przypominać . Fajnym pomyslem jest wkomponowanie połówki miedzianej kadzi w elewację jako zadaszenie wejścia na warzelnię (chyba) choć patent taki już widzialem gdzie indziej.

annetka napisał(a)
          Browar nie jest ładny niestety (...)Teraz to jest bardzo ładny a ciagle trwaja prace nad tym zeby jego wyglad byl przyjazny(...)nie pisz, ze jest nie ladny tylko ,ze tobie sie podobal, bo mi sie podoba[/B]
          Sorry ale coś juz nie czaję - to jest on dla Ciebie ładny czy nie?

annetka napisał(a)
          poza tym browar ma robic dobre piwo a nie dobrze wygladac. [/B]
          A dlaczego by nie jedno i drugie ??
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

O Qrde , zobaczylem teraz iż przytoczone przeze mnie cytaty pochodzą z postów Zythuma , a nie Annetki (sorry ) tylko Annetka je tak dziwnie wkomponowała w swoją wypowiedż iż tego nie zauważyłem. W tym przypadku traci zupełnie sens moje dociekanie na temat "podobania" tudzież "nie-podobania" się browaru. Co do pozostałych kwestii - pozostaję przy swoim.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• annetka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.03
              • 120

Hihi Cooper spoko zgadzam sie z toba w 100%
              warszawa@ciechan.com.pljeśli masz jakieś uwagi ad produktów Ciechana, ich dytrybucj czy wizerunku zapraszam do korespondencji!!

Comment

• poland
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2003.02
                • 3

znajduje sie na IIp i trzeba bylo dac znac nie bylbys sam
                paweł.poland

Comment

• Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

A mi się browar bardzo podobał. Szczególnie:
                  a) stare, a dziełające jeszvze piece
                  b) leżakownia, ta to dopiero ma troszkę latek
                  c) sprężarka, również jeszcze działająca, choć dziś tylko uzupełniająca pracę nowej sprężarki
                  d) pomysł powstania przybrowarnej knajpiki (prace już rozpoczęte)
                  e) ganek, z dachem zrobionym ze starego, miedzianego kotła warzelnego
                  e) wystawka butelek po wyrobach, które powstały w tym browarze
                  f) i oczywiście przemili ludzie, będący zawsze do naszych usług

Jeśli chodzi o knajpki - znaleźliśmy dwie ciekawe:
                  a)na ulicy Warszawskiej - dostaniesz tu beczkowe: BK Pils (2,50 zł za 0,5L) i Irisch Beer (3,00 zł za 0,5 l), atmosfera podobna do tej znad Wisły (Rybitwa, choć żarcie znacznie gorsze);
                  b) w ciągu budynków mieszkalnych przy ul. 17 stycznia - tam dostaniesz świeżutkiego beczkowego Gambrynuska za 2,80 zł za 0,5 l
                  Serdecznie polecam

Comment

Przetwarzanie...
                  X