Dzięki, zasugerowałem się nazwą
Ciechanów, Kilińskiego 4/8, Pub Ciechan (przy browarze)
Collapse
X
-
Tylko dwa nalewaki, ale co na nich, to nie widać...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Tak to już jest, że łatwiej zebrać się na wypad do browaru odległego o setki kilometrów a zaniedbuje się te, które są prawie w zasięgu ręki. Do Ciechanowa z Warszawy rzut beretem, a byłem tam jeszcze za śp. Browarów Warszawskich... I nie udało mi się wtedy zwiedzić browaru wewnątrz. Namawiany przez przyjaciół chętnie przystałem na ponowne odwiedziny 18.01.2014, a dzięki błogosławieństwu Art'a skontaktowałem z viceprezesem BRJ Krzysztofem Fałdowskim. Zaprosił nas do Browaru, pokazał wszystkie jego zakamarki, szczegółowo i z pasją opowiedział o historii, teraźniejszości i całym procesie produkcyjnym, a potem zaprosił do firmowej piwiarni.
Browar jest rzeczywiście piękny, w jego murach czuć ducha starych czasów i tradycję piwowarską pielęgnowaną w izbie pamięci utworzonej przy wejściu do warzelni.
Nowością jest tam (zabezpieczona przez Urząd Celny dziesiątkami plomb) instalacja destylacyjna, na której produkuje się "piwną whisky" z każdego rodzaju piwa tu uwarzonego (także z portera). Leżakują one w drewnianych beczkach w specjalnie do tego celu przeznaczonej piwnicy.
Obecnie piwiarnia przy browarze znów jest własnością BRJ. Siedzi się tu bardzo przyjemnie, klimat jest typowo czeski gdzie firmowa restauracja przy browarze jest normą. W butelkach są dostępne wszystkie piwa z Ciechanowa a także z Lwówka i Bojanowa, z beczki lane jest Wyborne (5,50 zł) i Miodowe (6,50) gdyż na inne nie było popytu. Jedzenie smaczne, porcje duże, ceny niewygórowane. O godzinie 20 nie było już ani jednego wolnego miejsca a sympatyczne dziewczyny z obsługi musiały się mocno uwijać.
Wielkie dzięki Krzysztofie za poświęcenie nam czasu, świetną wycieczkę po Browarze i Twoje towarzystwo w piwiarni!
Fotki w galerii:
Comment
-
-
Wg FB codziennie 17-23.
Warto też zajrzeć do pierwszego wpisuLast edited by Pendragon; 2014-01-24, 13:09.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Dzięki. Szkoda że ostatni pociąg z Ciechanowa do Warszawy odjeżdża kwadrans po 21, możnaby fajną wycieczkę uskutecznić popołudniem.
Pierwszy wpis ma już długa brodę, nie ufałbym mu co do takich danych.Last edited by rohozecky; 2014-01-24, 13:12.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Te dane są wprowadzone przeze mnie dużo później, bo pół roku temu.Last edited by Pendragon; 2014-01-24, 13:47.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziDzięki. Szkoda że ostatni pociąg z Ciechanowa do Warszawy odjeżdża kwadrans po 21, możnaby fajną wycieczkę uskutecznić popołudniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziDzięki. Szkoda że ostatni pociąg z Ciechanowa do Warszawy odjeżdża kwadrans po 21Last edited by olie; 2014-01-24, 22:21.
Comment
-
-
Obecnie pub otwierają nadal od 17:00.
Działa także przybrowarniany ogródek piwny z firmowymi parasolami róg Wodnej i Kilińskiego czynny w sezonie 14:00-22:00 (maks. do połowy września).
Sklepik firmowy otwarty podobno na terenie browaru 8:00- 16:00, ale info nie potwierdzone bo tam nie zawitałem.
W pubie i ogródku jedyne lane piwo to Ciechan Wyborne (5.00- ogródek, 5.50- pub za 0,5 l.).
Jest za to praktycznie pełen wybór butelkowych Ciechanów, Lwówków, Bojanów oraz Tenczynka.
Można dopisać się w ogródku do listy poparcia partii Kukiza, można poczytać bezpłatny Tygodnik Ilustrowany- to podobno inicjatywy właściciela
Comment
-
-
Po dwóch latach sytuacja prawie bez zmian. Ogródek piwny z parasolami Ciechana i Tenczynka czynny codziennie do 22:00, na pewno do końca sierpnia, a jak pogoda pozwoli to i we wrześniu.
Pub od 17:00 do 22:00, a w weekendy do 1:00 w nocy.
W pubie i w ogródku jedyne lane piwo to Ciechan Wyborne, po 6.50/0,5 l. W ogródku nalewają w plastik, w knajpie w kuflu lub szklance (mają firmowe: Ciechan na Foksal).
Z butelek praktycznie pełny wybór całego BRJota, łącznie z rzadko widywanym Krzepiakiem, całość między 6 a 8 zł (np. Ciechan Porter czy Ciechan AIPA- po 8 zł.).
Comment
-
-
Kolejny raport po upływie dwóch lat
Pub czynny od 17:00, zawitałem do letniego ogródka (otwarty zwykle od 14:00 do 21:00-23:00 zależnie od obecności klientów).
Tam praktycznie pełne portfolio piw Ciechana z rzadko widywanym Shandym, ale bez Krzepiaka (podobno był uwarzony ostatnio w lipcu).
Z beczki niepasteryzowane Wyborne po 8 zł., butelkowe także po 8 zł. oprócz portera i aipy po 9 zł.
Pusto, nie pojawił się nikt chętny na piwo w sobotnie popołudnie, wyblakłe parasole Ciechana i Lwówka, oraz reklama piw BRJota (jeszcze ze starym Tenczynkiem), nieco brudno, niesprzątane pety między ławkami, zapyziałe totitoiki, czuć, że interes coraz bardziej podupada.
Między browarem i zamkiem na błoniach rozkładał się akurat ... Kasztelan na jutrzejszy festyn.
Ciechan traci coraz bardziej na wizerunku na Mazowszu, ale widocznie nikomu to za bardzo nie przeszkadza.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedziMiędzy browarem i zamkiem na błoniach rozkładał się akurat ... Kasztelan na jutrzejszy festyn.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment