Warszawa, Jagiellońska 22, Po Drugiej Stronie Lustra [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

    #316
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StefanP
    Czytając moralistyczne wywody ostatnich trzech stron mam wrażenie, że część piwoszy, zamiast być wyluzowana i zadowolona, że jest możliwość normalnego spożycia złocistego trunku w bezstresowej atmosferze nie organiczonej konwenansami, krawatami czy garniturami, wyrzuca z siebie własne kompleksy lub urazy psychiczne nabyte w codziennym życiu. Wiekszość z nas, jeśli nie wszyscy, coś tam potrafimy powiedzieć po angielsku i zapewne orientujecie się, że w tym miedzynarodowym języku takie zwroty grzecznościowe jak "proszę pana" czy "pani " w kontaktach bezposrednich zasadniczo nie funkcjonuja. Jesteśmy rzekomo jedna ze stolic europejskich i dążymy do standardów tam przyjetych we wszystkich obszarach życia, z lepszym lub gorszym skutkiem. W tym segmencie, jakim jest PDSL celem jest otwarcie na kontakt z drugim człowiekiem-klientem. Zwracanie się w sposób np.: "co mogę Tobie podać" jest formą otwartą przełamujacą bariery psychologiczne. Nie rozumiem, jak ktoś, kto przychodzi się zrelaksować piciem piwa z drugiej strony stawia mur lingwistyczny żądając, aby być jednocześnie "panem klientem". Czy te osoby czuja sie aż tak staro, ze chcą być "panami", czy może chcą nimi być, bo mają kompleks niższości? Chcą odbic sobie niepowodzenia w pracy na innych strofując ich w podobny sposób, jak strofowani są w pracy przez szefów?
    Polska to dziwny kraj, gdzie ludzie odczuwają wielką frajdę, jak dowalą innym, jak komus innemu dzieje się źle lub mają gorzej niż my sami, bo wtedy budujemy usprawiedliwienia własnej nieudolności na cudzej krzywdzie. Cóż obraźliwego i szkodliwego jest w tym, że obsługa baru chce zbudować przyjacielski stosunek klient-obsługa poprzez zwroty bezpośrednie dajace poczucie bycia wśród swoich, miłosników piwa, a nie stawiania muru i budowaniu sztywnej atmosfery?
    Ja sie cieszę jak ktoś w takim lokalu mówi mi na Ty bo nie czuje upływajacych lat i poza portfelem nie czuję się dziadem. Jak ktoś chce być dziadem, niech spada na oddział geriatryczny pić wapno.
    Dobrze prawisz Stefan. Nic dodać, nic ująć. Podpisuję się, choć na naszym forum nie pisałbym rzeczowników na "ch/h" i czasowników na "d". To nie onet.
    PS : szkoda że PDSL nie powstał przynajmniej 9 lat wcześniej. Miałbym rzut beretem z roboty do wypadu na szybką pianę "after"
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2013-02-26, 10:12. Powód: jak wyżej - dotyczy cytatu
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

      #317
      To zacznijcie jeszcze w w środkach komunikacji miejskiej mówić do osób starszych: Ty, chcesz usiąść; Ty, siadaj, lub u lekarza jakby ten zwracał się do pacjenta: Ty, co Cię boli

      Cóż, każdy jak widać był gdzie indziej chowany, mnie rodzice nauczyli aby szanować starszych
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

        #318
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        To zacznijcie jeszcze w w środkach komunikacji miejskiej mówić do osób starszych: Ty, chcesz usiąść; Ty, siadaj, lub u lekarza jakby ten zwracał się do pacjenta: Ty, co Cię boli

        Cóż, każdy jak widać był gdzie indziej chowany, mnie rodzice nauczyli aby szanować starszych
        Niestety podstawy wychowania dzisiaj kompletnie zanikły. Takie podstawowe jak chodzenie prawą stroną, nie przepychanie się na schodach ruchomych, dzień dobry, proszę , przepraszam, pierwszeństwo dla wychodzącego czy właśnie podstawowy szacunek w zwracaniu się do drugiej (szczególnie starszej i nie chodzi tutaj koniecznie o osoby w wieku podeszłym) osób.
        Chamstwo dzisiaj przedstawia się jako luzackie podejście do życia.
        Mnie osobiście "tykanie" nie przeszkadza ale jak najbardziej rozumiem, że komuś innemu może.
        A faktem jest, że obsługa bywa mocno opryskliwa i nie chodzi tu tylko o zwracanie się per Ty. Ja generalnie nie zwracam na to uwagi, każdy może mieć humory ale... trzeba umieć też szanować poglądy i potrzeby innych.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

        Comment

        • purc
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.02
          • 650

          #319
          Może wyjaśnię o co chodzi. Obsługa w PDSL składa sie z chyba 6 barmanek. Jedna jest zawsze bardzo miła /pracuje od poniedziałku do środy i w piątek do 18/, 3 są neutralne - i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń, i pozostają dwie omawiane przeze mnie panie. Tę wyższą widziałem w piątek drugi raz w życiu /za pierwszym razem nie było żadnych problemów/. Byłem z Markiem Stolicą i Fulianem. Brałem właśnie Borsuka z lodówki i widząc, że pani właśnie nalała Markowi piwo, a do drugiej pani stoi kilka osób, podszedłem do niej prosząc o otwarcie butelki. Usłyszałem, że pani nie pracuje w tym momencie i piwa nie otworzy. Wydało mi się to dziwne,ale bez słowa komentarza, choć z miną zaskoczoną, ustawiłem się w kolejce do drugiej pani.Jakieś pół godziny później Marek poszedł zamówić kolejne piwo - pani tym razem obsługiwała - i usłyszał od niej, że takiego chama jak ja to tutaj nie ma i jeszcze nie było. Nie jest przyjemnie usłyszeć coś takiego i to wydawałoby się zupełnie bez powodu. Ale za chwilę uświadomiłem sobie, że za barem jest przecież Joanna i wtedy wszystko stało się jasne /tak, to ją pokazywałem palcem Markowi - wiem, to niezbyt ładnie, ale trochę się zdenerwowałem/. Otóż jakieś 2 miesiące temu stałem około 2 godzin przy barze i chcąc nie chcąc słyszałem , co Joanna opowiada klientom o nalewanych piwach i jak ich do niego zachęca lub zniechęca. Przyznaję ,że nie zdzierżyłem i powiedziałem jej, że na piwach to się nie zna i żeby się trochę doszkoliła. To było dość głupie z mojej strony, gdyż mam od tamtej pory śmiertelnego wroga , który w dodatku napuszcza na mnie resztę obsługi /co tłumaczy piątkowy komentarz drugiej pani/. Nie pomogło, że w tydzień później Joannę przeprosiłem, wyraziłem skruchę i proponowałem zgodę, ani to że w ostatni piątek też prosiłem o zakończenie tej idiotycznej wojny. Nie, to jest nienawiść do grobowej deski - i tylko piwa szkoda. W każdym razie ja się prędko do PDSLU nie wybiorę.
          Ostatnia zmiana dokonana przez purc; 2013-02-25, 23:22.

          Comment

          • Po_Drugiej_Stronie_Lustra
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.10
            • 52

            #320
            Jak to pięknie brzmi w Pana słowach, jednak słowa jakie skierował Pan w kierunku mojej osoby nie były tak wysublimowane jak tu, w poście, więc myślę, że to zasadnicza różnica. Pan Marek zawsze wyraża się do Nas w sposób kulturalny i nienaganny, może warto wziąć z Niego przykład?. Uważam, że słowa krytyki (które wbrew pozorom chętnie przyjmuję) można mi przekazać, lecz liczy się ton głosu, słownictwo (bez użycia łaciny podwórkowej oraz wiele innych czynników składających się na przekaz informacji słownej. Bardzo proszę również o niepomawianie, ponieważ nikogo nie napuszczam na Pana, każdy sam sobie wyrabia opinię o klientach. Myślę, że ta dyskusja jest tu bardzo jałowa, ponieważ nikt z nas nie zmieni zdania, a bardzo bym chciała zachować pewną neutralność w mojej pracy, ponieważ miło by było, gdyby każdy osobiście mógł sobie wyrobić własne zdanie a nie bazować na moich czy Pana poglądach. Ja mogę ze swojej strony zaproponować totalną neutralność w stosunku do Pana osoby, o ile będzie to działać w dwóch kierunkach. Zaśmiecanie tego wątku, jałową dysputą uważam za niestosowne.
            Dobranoc i dziękuję za uwagę.
            .J

            PS. Jeśli jednak ktoś ma do mnie jakieś konkretne uwagi zapraszam face to face albo na priv

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24004

              #321
              I tym optymistycznym akcentem zakończmy, bardzo proszę skupić się już na temacie przewodnim.
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-02-26, 00:46.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • StefanP
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.02
                • 71

                #322
                W końcu najważniejsze tu jest PIWO!

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9800

                  #323
                  Co na kranach dziś więc..., się pytam uprzejmie...

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #324
                    Na kranach zapewne informacja, co w kranach.

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      #325
                      Info z FB odnosnie rozkładu jazdy:
                      Wtorek:
                      3 piwa z browaru Haust: Ciemne Bock, Klasztorne i Red AIPA
                      Czwartek:
                      4 piwa z browaru Widawa: Parowe, Borsuk, Czarny Kur i Shark
                      Piatek:
                      3 piwa z browaru Olbracht: Śmietanka, Piernikowe i Bursztynowe
                      Sobota:
                      4 świeżutkie Alebrowary: SweetCow, RowingJack, AmberBoy i BlackHope

                      Wszystko w Waszych gardłach! Jeśli wypijecie te 840 piw to plan uda się zrealizować

                      PS. Oczywiście Pacific Pale Ale, Brown Porter Artezana, Rowing Jack Alebrowaru i Atak Chmielu Pinty serwujemy non-stop
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      • Kulbi
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.10
                        • 91

                        #326
                        Ciekawe czy jest możliwość obejrzenia dzisiejszego meczu Barca-Real? To by było niezłe połączenie z Haustem.

                        Comment

                        • Livres
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2012.04
                          • 324

                          #327
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kulbi
                          Ciekawe czy jest możliwość obejrzenia dzisiejszego meczu Barca-Real? To by było niezłe połączenie z Haustem.
                          Bez telewizora może być ciężko.

                          Comment

                          • Kulbi
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.10
                            • 91

                            #328
                            No właśnie nie zanotowałem wzrokowo żadnego telewizora, ale myślałem, że gdzieś go może ukrywają

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9800

                              #329
                              Ja se pizzę przyniosę, to może ktoś TV przytaska?
                              Żartowałem, i tak muszę się teleportować po 20-ej.

                              Za info z FB o asortymencie -
                              do nóżek padam, Kolego docencie...

                              Comment

                              • Antylop
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2009.10
                                • 1415

                                #330
                                Właśnie jadę do PDSL (dziś "Fiesta piwna"). Jeśli ktoś ma ochotę pogadać przy dobrym piwie - zapraszam. Będę tu do ok.16:00 (z przerwą na obiad). Będę w koszulce z słoniami
                                Jak dotrę na miejsce, napiszę co dziś jest na nalewakach.
                                Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Ahumba
                                  Sopot, przy dworcu PKP, Avangarda
                                  Ahumba
                                  Wciągu lokali przy dworcu w miejscu, gdzie 2-3 lata temu była Pinta Sopot otwarty jest pub Avangarda. 4 nalewaki rotacyjne i trochę piw butelkowych. Przy wejściu wygląda jakby to był pub browaru Cieszyn. Dzisiaj lanego Cieszyna nie było. Zamiast tego można było napić się Pan i Pani, Rowing...
                                  2025-02-06, 21:51
                                • Javox
                                  Peerless, Jack Frost Blond
                                  Javox
                                  Blond Ale z alko 4.3%

                                  Chmiele: Cascade, Citra.

                                  Piana - więcej na początku potem cienka, pełna warstewka.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Barwa - opalizujący, jasny bursztyn.
                                  Gaz - lekki (pompa).
                                  Aromat - jasne owoce ejlowe.
                                  Smak - lekko słodkawe,...
                                  2024-03-28, 14:12
                                • rohozecky
                                  Jagiellońska 56, Restauracja Plac Hallera
                                  rohozecky
                                  Sensownie i bez zadęcia prowadzona restauracja, przyzwoita kuchnia, ceny średniowarszawskie. Do picia z beczki Amber Złote Lwy po 13 zł, a także Koźlak bodajże po 16 zł. Miejsce warte odwiedzenia, na przykład po wizycie w zoo
                                  2022-06-22, 19:19
                                • darekd
                                  Gryf, [Spirifer] Jack Daniels BA
                                  darekd
                                  Ekstr. 21%
                                  Alk. 8,1%

                                  Egzemplarz archiwalny, data - czerwiec 2020

                                  Aromat - palony słód z cierpkimi owocami, trochę czekolada, minimalna kawa
                                  Piana - wyższa, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka, minimalnie zostaje na szkle
                                  Barwa - smolisto-czarna,...
                                  2021-11-07, 22:20
                                • dyczkin
                                  AleBrowar, Rowing Jack
                                  dyczkin
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2017-03-22, 09:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...