Poznańska 12, Kraken

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #1

    Poznańska 12, Kraken

    Lokal powstał na miejscu dawnej Tektury. Nie duży, przyjemny bar z dobrymi potrawami z ryb i owoców morza. Poza szerokim wyborem rumu, jest całkiem ciekawy wybór piwa:
    Edelweiss Weissbier
    Jandrain-Jandrenouille VI Wheat
    Namysłów
    Belhaven Scottish Stout
    i coś tam jeszcze.
    Lokal jest połączony z sąsiadującym Bejrutem:
    gdzie na kranach jest Duchesse de Bourgogne i Spitfire pale ale a może Abbot ale. W butelkach bardzo dobry witbier Vedett.
    Ceny niestety dość wysokie.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    ...
    i coś tam jeszcze.
    ...
    Artezan?

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
      i coś tam jeszcze.
      Piszą na FB, że browar Artezan warzy dla nich piwo Kraken. Uchyl rąbka tajemnicy, cóż to za trunek?
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Nie uchyli, bo firmowe konto na browar.biz nie mieści się w strategii marketingowej Artezana.

        To nie jest złośliwa uwaga, a może jednak jest. Hasintus, ja za was uiszczę tę opłatę, poważnie mówię. Po co te kombinacje, zamiast normalnie dla wszystkich pisać o tym, co robicie i gdzie to można dostać.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Dubbel
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

            #6
            w ofercie
            Artezan Kraken 12 zł
            Belhaven Stout 12 zł
            Edelweiss 13 zł
            Namysłów 10 zł

            Nie ma możliwości zakupu małego piwa, tylko duże.
            Do jedzenia tylko i wyłącznie owoce morza

            Odwiedzone pierwszy raz, jest to jakiś lekko dziwny lokal, jak nie Rosjanie to całujący się faceci z wąskimi dupkami.
            Kobieta za ladą: "proszę usiąść, przyniosę" (zamówione piwa), po chwili "piwa do odbioru" wstałem więc i przyniosłem je sobie....
            Dziwny i drogi lokal
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #7
              Po wejściu do Krakena atakuje aromat rodem z Centrali Rybnej (trochę starsi pamiętają klimat). Dziewczyna za barem na pytanie jakie piwa mają rzuca: jasne, ciemne, pszeniczne. Dopiero po dopytaniu doprecyzowuje jakie konkretnie są to piwa. Jednak na temat Pacific Pale Ale które widoczne było na tablicy (dopiero później zauważyłem) nawet się nie zająknęła. Sprawiała wrażenie jakby pracowała pierwszy dzień.

              Co innego jej koleżanka. Przyzwyczajony do odnoszenia szkła, podałem jej szklankę z prośbą o kolejne, inne piwo. Ta bez żadnego zapytania zaczęła lać w to samo szkło a po zwróceniu jej uwagi rzuciła z pretensją ze podałem jej szklankę w sposób sugerujący nalanie w to samo Belhaven Stout nalała mi za jednym zamachem z wysokości pół metra w wyniku czego zrobiła się bąblowata piana. Nawet nie było nalane do krawędzi...

              Generalnie jeśli jesteście w pobliżu i zależy wam na piwie to wybierajcie Spiskowców albo Gorączkę.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

                #8
                Całkiem ciekawe miejsce. Stoły pomalowane w morskie scenki, na ścianach piracko-ośmiornicowe zdjęcia i piktogramy. Pyszne smażone śledzie i świetne Popey Ale. Ceny wysokie.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Namysłów, Palm, Stout Belhaven, jasny Vilniaus.
                  Liczyłem na jakąś niespodziankę pod marką Krakena

                  Comment

                  • Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9800

                    #10
                    Lokal ciekawy, urządzony w stylu lekko dizajnersko zagraconym.
                    Ale tak chyba teraz musi być, zwłaszcza w centrum stolicy (czego centrum kiedyś była Poznańska, być może pamiętają starsi czytelnicy ).
                    Sporo ludzi, jacyś dziwni wyje*ani panowie, sporo młodzieży zagranicznej i egzotycznej, w sumie kolorowo .
                    Lokal celuje w potrawy morskie, chociaż ktoś odbierał "cziken kary" - lokal samoobsługowy, "za numerkami" jest się wywoływanym po odbiór.
                    Zamówiłem zupę rybną w śmiesznym garnku - sporo morskiego mięsa, OK, ale zbyt (jak dla mnie) marchewkowa, a nie paprykowa.
                    Oprócz zupy zamówiłem "si-fud-miks" (na tablicy z menu nie ma polskiej nazwy...), porcja nieduża, ale smaczna.
                    Jadłem też smażone śledzie, z chrupiącą skórką, posypane grubą solą - takie danie to w nadbałtyckim kraju ciągle rzadkość, polecam.
                    Żeby nie było tak laurkowo - wszystkie trzy dania dostałem w tym samym czasie, co oznacza, że jedząc zupę się poparzyłem, a śledzie były ledwo ciepłe...
                    Tak naprawdę poszedłem tam napić się Pietra Colomba z beczki - smakuje tak, jak z butli, czyli OK.
                    Lekko wkurzające jest to, że załoga "Krakena" odpowiadała na pytania gości o to piwo, że to "pszeniczne", trochę mało...

                    Comment

                    • VanPurRz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 4229

                      #11
                      Na śledzie warto wpaść. Mnie tez dziwi, że tych ryb prawie się nie podaje nad morzem i w ogóle w kraju (poza śledziem w oliwie jako zakąskę pod wódeczkę).
                      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19292

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                        Lekko wkurzające jest to, że załoga "Krakena" odpowiadała na pytania gości o to piwo, że to "pszeniczne", trochę mało...
                        Jest z zasypem pszenicznym, a że typu pilzneńskiego to inna bajka. Do tego przyprawy, w tym mirt sprawiają, że pije się jak prawie pszenicznego wita.

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9800

                          #13
                          Piw z Korsyki niet. Wyszły i nie wiadomo, kiedy wrócą. Teraz leją m.in. Palma i jakiś hamerykanski lager, ale nie pamiętam...

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13961

                            #14
                            Tyle tych multitapów w stolicy, że ten lokal chyba zapomniany. A tymczasem serwują tam piwo z... rumem - uwarzone przez belgijski browar Silly. Wcześniej serwowany był Gulden Draak.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Livres
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2012.04
                              • 324

                              #15
                              La Cré Tonnerre? Straszne paskudztwo.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Prusak
                                Duvel Moortgat, Vedett Extra Pilsner
                                Prusak
                                Alk. 5, 2%
                                W zapachu mineralność i szorstko-chmielowe nuty.
                                Piana bardzo obfita, gęsta, lekko kremowa, osadza malutkie czapki na szkle i utrzymuje się nad obrączką w lekkim kożuszku.
                                Kolor jaśnożołty, klarowne.
                                W smaku dominacja wyrazistej goryczki, właśnie z szorstkimi...
                                2025-01-02, 17:14
                              • ART
                                Artezan, Case Solved Hazy West Coast IPA
                                ART
                                Cóż w męczącym nieco już zalewie pseudonowości za naście złotych sztuka w sklepie, może zaoferować ten Artezan?
                                Ten opisany jako Hazy West Coast IPA, o niegłęboko wgryzającej się w umysł nazwie Case Solved wydał z siebie niezłą pijalność i bardzo elegancką zaokrągloną winogronową...
                                2023-12-30, 13:41
                              • ART
                                Artezan, Kalambury Session Hazy IPA
                                ART
                                Wysypu hejzi ipek ciąg dalszy. Tym razem z Artezana - z chmielami Talus i Motueka.

                                Parametry 5 abv, 12 ekstr.

                                Słód jęczmienny, owisany i płatki pszenne, owsiane.
                                Pucha 0,5l z etykietą z kolorowymi wstęgami symbolizującymi zmaganie się człowieka ze wszechświatem....
                                2024-12-07, 18:01
                              • darekd
                                Artezan, And the Planets Are Going Crazy
                                darekd
                                "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

                                15% ekstr., 6,3% alk.

                                Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
                                2024-02-25, 00:38
                              • ART
                                Artezan, +[Cztery Ściany] ASAP 8.0
                                ART
                                Double west coast ipa z Nelsonem sauvin Idaho7 cryo i Rakau. 9 alk 18 ekstr. Więc odfermentowane teoretycznie mocno jest. Jest czysto, mocno alkoholowo, aromatycznie....
                                2024-02-16, 20:42
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...