Grójecka 118, Jeleń Na Rykowisku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • emes
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 4275

Grójecka 118, Jeleń Na Rykowisku

Adres ten sam co "Pochwała Niekonsekwencji", bo jest to lokal, który powstał dokładnie obok, są sąsiadami ściana w ścianę. Na razie nie mają nalewaka, ale pewnie wzorem sąsiada, wkrótce go będą mieli. Lokal powstał może pół roku temu, może wcześniej, "ordynarnie" teraz kopiuje sąsiada, Pochwałę Niekonsekwencji. Na początku nie było tam nic ciekawego w sensie piwnym, jakieś koncernowe(dokładnie nie pamiętam co mieli, ale jak to zobaczyłem, to stwierdziłem, że nie ma nic ciekawego do degustacji), teraz sprzedają prawie to samo co Pochwała Niekonsekwencji, jest AleBrowar itp, ceny takie same. Zagranie z tym lokalem trochę mało eleganckie, ale dla klienta w przyszłości może oznaczać niższe ceny w obu lokalach za np piwa z AleBrowaru, Pinty itp.
    Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2013-02-01, 18:36.
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Zagłębie pretensjonalnych nazw
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1840

To w ogóle jakaś warszawska choroba, te nazwy
      ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• emes
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 4275

A niech nawet obok powstanie jeszcze nowy lokal o nazwie np "Rozpustna Sarna", albo "Niepokorny Buhaj" Jak jeden lokal nie może się pokusić o kilka nalewaków, to niech będzie tam dziesięć lokali po jednym nalewaku każdy i z nazwą lokalu (co jest sprawą dla mnie zupełnie drugorzędną) coraz śmieszniejszą

Comment

• rohozecky
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2008.11
          • 1840

A przy okazji - co tam mają z beczki?

Comment

• VanPurRz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 4229

Pierwszy post.
            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
              A przy okazji - co tam mają z beczki?
              W Jeleniu Na Rykowisku nic nie mają, bo nie mają jeszcze nalewaka, same butelki z lodówki. Przynajmniej nie widziałem, zabezpieczam się słownie, bo kiedyś nie dostrzegłem pojawienie się z boku baru nalewaka w Pochwale Niekonsekwencji, dopiero po kilku Rowing Jacka z butelki zauważyłem nowy nalewak (roztargnienie i nieoczekiwana niespodzianka, po tylu nagabywaniach straciłem nadzieję, że się pojawi )
              W Jeleniu Na Rykowisku zapytałem się o piwa i o ceny, barman wskazał mi tylko piwa z lodówki, nic nie wspomniał o nalewaku, którego zreszta nie widziałem.

Comment

• iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.08
                • 6771

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                A niech nawet obok powstanie jeszcze nowy lokal o nazwie np "Rozpustna Sarna", albo "Niepokorny Buhaj" Jak jeden lokal nie może się pokusić o kilka nalewaków, to niech będzie tam dziesięć lokali po jednym nalewaku każdy i z nazwą lokalu (co jest sprawą dla mnie zupełnie drugorzędną) coraz śmieszniejszą
                Proponuję jeszcze nazwy:
                "Jurny Knur"
                "Lubieżny Muflon"
                "Pojemna Łania"
                "Chętna Locha"
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19275

Tego typu nazwy nie są tylko domową specyfiką i pojawiają się w nazwach piw np. z wyspiarskich.
                  A wracając do meritum... wolałbyś "U Ziutka"? Oczywiście pytanie retoryczne, bo to nie dla nas otwiera się knajpy, a dla "nowego pokolenia", które musi być czymś zwabione. Nazwa to podstawowy element.

Comment

• Shedao
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.09
                    • 915

Było "U Fritzla" i się nie przyjęło, "Jeleń..." jest bezpieczny na oburzenie moralistów

Comment

• rohozecky
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2008.11
                      • 1840

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      nie dla nas otwiera się knajpy, a dla "nowego pokolenia", które musi być czymś zwabione. Nazwa to podstawowy element.
                      Mnie tego typu nazwy odstraszają. Oczywiście nie jestem "nowym pokoleniem". I dobrze

Comment

• Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4505

"U Ziutka"? Czemu nie? Bardzo mi się podoba.

Comment

• VanPurRz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 4229

Dokładnie. Tym bardziej, że mam z takim lokalem miłem wspomnienia. Jakiś 88 rok Ruciane Nida i knajpa (a w zasadzie dziura w drzewie jako knajpa ) i przepyszny Jurnad z beki w klasycznych kuflach. Ech żeby można było cofnąć czas.
                          Ale dzisiaj wszystko musi być udziwnione i hamerykańskie. Mimo to akurat nazwa Jeleń na rykowisku podoba mi się
                          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• paralelizm
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.07
                            • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Adres ten sam co "Pochwała Niekonsekwencji", bo jest to lokal, który powstał dokładnie obok, są sąsiadami ściana w ścianę. Na razie nie mają nalewaka, ale pewnie wzorem sąsiada, wkrótce go będą mieli. Lokal powstał może pół roku temu, może wcześniej, "ordynarnie" teraz kopiuje sąsiada, Pochwałę Niekonsekwencji. Na początku nie było tam nic ciekawego w sensie piwnym, jakieś koncernowe(dokładnie nie pamiętam co mieli, ale jak to zobaczyłem, to stwierdziłem, że nie ma nic ciekawego do degustacji), teraz sprzedają prawie to samo co Pochwała Niekonsekwencji, jest AleBrowar itp, ceny takie same. Zagranie z tym lokalem trochę mało eleganckie, ale dla klienta w przyszłości może oznaczać niższe ceny w obu lokalach za np piwa z AleBrowaru, Pinty itp.
                            Jeleń nic i nikogo nie kopiuje - to zupełnie dwa różne lokale, choć dla podobnej klienteli, nalewaka nie ma programowo (i ja osobiście nie widzę w tym żadnej wady, bo choć jestem piwoszem to za lanym piwem nie przepadam), tak samo jak programowo nie ma tam i nigdy było piwa z koncernów. Jakiś czas temu byłem bywalcem Pochwały, ale przesiadłem się na Jelenia między innymi dlatego, że jest więcej miejsca, żeby pograć w planszówki, no i wybór piwa, choćby portera, większy niż u konkurencji, reasumując szczerze polecam jako alternatywę dla Pochwały, bo Jeleniowi naprawdę nic nie brakuje

Comment

• Shedao
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.09
                              • 915

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika paralelizm Wyświetlenie odpowiedzi
                              nalewaka nie ma programowo (i ja osobiście nie widzę w tym żadnej wady, bo choć jestem piwoszem to za lanym piwem nie przepadam)

Dziękuję za poprawienie humoru tak z rana

Comment

Przetwarzanie...
                              X