A mi to pasowało, zwykle zamawialiśmy ostrą szamę i piwko "za szóstkę" jako popitkę. Dopiero po posiłku Chmielarnia zamieniała się dla nas w multitap i lecieliśmy z ciekawszymi piwami. Ciekawe, jaka jest oficjalna linia Chmielarni
Twarda 42, Chmielarnia
Collapse
X
-
Kochani,
troszkę wywołany do tablicy pytaniem o oficjalną linią Chmielarni stawiam się i piszę różności.
Nie wiele się udzielałem przez ostatnie miesiące na forum. Po części z winy fb ( chcemy, czy nie chcemy , to jednak te społecznościowe medium dla knajpy, która też karmi stało się podstawą komunikacyjną ).
Każdy bez logowania ( ja dla przykładu nie mam rejestracji fb) może wejść i poczytać o aktualnościach kranowych na wordpressie ( wiem - nie zawsze aktualnym ), częściej uaktualnianym spisie "Na kranach" , rozpisce lanczowej i nadchodzących wydarzeniach.
Dla naszego piwnego grona nie było też jakiś rewolucyjnych informacji po odejściu Masona w październiku. Kuba przy pomocy Grześka robi mnóstwo świetnej roboty, a asortyment piwny trzyma poziom. Coś tam zawsze zmieniamy - mamy wszystkie nowe krzesła, fajne hokery, w środę wjeżdżają kanapy. Ludzie przychodzą, jedzą, piją - jest bardzo tłoczno praktycznie co wieczór - mamy zdecydowanie za mało miejsca - odmawiamy dużej liczbie rezerwacji. Mamy już dwóch kierowców na dowozy, lancze też się zagęszczają - rozwijamy się i dobrze.
Było kilka pytań ( komentarzy ), wiec i odpowiedzi.
TTOP - gdyby zasada jedno piwko za 6 odeszła z Masonem, trzeba by jej było szukać w 1/3 ( byłem tam ze 3 razy - chyba jej nie widziałem ). Ceniłem sobie to piwko za 6, że jest, ale nasza księgowa nie miała o nim zbyt dobrego zdania. I tyle ( jak napisał yoda79 - ŻYCIE ).
VanPurRze, legarcie i żą - teraz o 0,25. Ładnie brzmi i pięknie się czyta o Chmielarni, jako wyjątkowym miejscu na mapie Warszawy z proporcjonalnymi cenami, i że wyznaczamy standarty - gdzieś ktoś tak ładnie napisał. Natomiast to tak nie działa. Liczyliśmy to na sto sposobów - większa ilość szkła, więcej mycia, częstsze zlewanie z wężyków - nie ma jak tego zbilansować. Co gorsza, dużo wypijanych 0,25 dotyczy piw droższych i bardzo drogich ( słabo zmarżowanych, bo już na starcie miewają chore ceny ). Nie dało sie tego utrzymać w tej formie.
Na koniec trzy słowa co do planów na 2015.
Przede wszystkim chcemy na wiosnę zwiększyć powierzchnię, której nam tak brakuje i temat ten krystalizuje się coraz ładniej.
Więcej wydarzeń kulinarno-piwno-artystycznych.
I takie tam inne duperele.
Pozdrawiam, Sławek
I tak sobie myślę, że właśnie po to jest takie węższe, bardziej zamknięte forum, aby pisać np wyjaśnienia 250 ml ( nigdy bym nie napisał tego na fb ).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP Wyświetlenie odpowiedziA mi to pasowało, zwykle zamawialiśmy ostrą szamę i piwko "za szóstkę" jako popitkę. Dopiero po posiłku Chmielarnia zamieniała się dla nas w multitap i lecieliśmy z ciekawszymi piwami.
Dla warzechowa podziękowania za (gineko)logiczne wyjaśnienia. Zawsze w cenie z drugiej strony frontu widzenie. Bo piwo to war zone.
Comment
-
-
Warzechow - tak komunikacja powinna być standardem dla innych właścicieli lokali i browarów (a nie obrażanie się i znikanie z forum jak to w kilku przypadkach było) - dzięki za wyjaśnienia."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Ja też po wywołaniu do tablicy się odezwę i podziękuję za info. Nie mieszkam już niestety (stety?) na stałe w PL stąd też było moje zdziwienie jak przypadkiem zajrzałem na fejsa... A "nową" Chmielarnię odwiedzę, zjem i popiję już w ten czwartek
Comment
-
-
Nasze zaangażowanie w nowe dziecko jest i będzie przez najbliższe 6 tyg olbrzymie, co nie znaczy, że matczyna kolebka na Twardej leży odłogiem.
Kuba z Grześkiem rozkręcają się coraz śmielej - tym razem w sobotę 17 stycznia o g. 20.00 odpalamy NA PRZEKÓR PROHIBICJI.
Zapraszamy wszystkich nie feriujących - będzie się działo.
Więcej szczegółów chłopaki na fb dawkować będą.
Sławek
Comment
-
-
3 Urodziny Chmielarni na Twardej
Info dla nie-twarzoksiążkowców.
W najbliższą sobotę 4 czerwca świętujemy 3 urodziny Chmielarni na Twardej - Matki wszystkich Chmielarni ( czyli dwóch i sklepiku ).
Jak to mamy w zwyczaju, Kuba z Grześkiem pochowali z odpowiednim wyprzedzeniem, adekwatne do tej okazji, piwne przysmaki.
Oficjalny start o 20.00, ale kto by się tym szczegółem przejmował - ja będę wcześniej.
Serdecznie zapraszam,
Sławek
Comment
-
-
Do tej pory Chmielarnia była jedna z moich kulinarnych Mekk, do dzisiaj.
Podany chlebek nan, zimny. Warzywa Balti z serem...nie sądziłem, ze kuchnia tajsko-nepalska opiera się mrożonkach z Hortexu czyli marchewka z groszkiem i fasolka uzupełniona w nowym wydaniu Chmielarni o ser i przyprawy. Posmak odmrożonej fasolki, wodnistej w środku to ma być ten orientalny smak?
W menu lokal się szczyci tym, że dania są serwowane w oryginalnej ostrości, bez łagodzenia smaku. Do tej pory, wszystko co tam jadłem, było tak ostre, że za każdym razem pociłem się, czasem tak, że ledwo kończyłem potrawę. Balti, mające "3 papryczki" w skali ostrości czyli bardzo ostre, w ogóle ostre nie było. No przepraszam lekko pikantne. Na pewno nie tego się spodziewałem po jednej z najostrzejszych potraw w menu.
Zimne, mało smaczne, ostrość niezgodna z kartą.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment