Bardzo bardzo miły lokal, wystrój nawiązujący do czeskiej hospody (na razie co prawda wszystko jest zbyt jasne-czyste ale ..) piwo pilzner (podawane jak należy) , kelnerki miłe, podstawki dają, muzyka warszawskie szlagiery lat międzywojennych i zarz powojennych, z jedzeniem należy uważać nie wszytskie potrawy są dobre (np deska mięs) ale niektore rewelacja: zupa gulaszowa. aha , raczej zamawiajcie pojedyńcze dania bo porcje są ogromne. na razie w skali 1-5, mocna 4
Podwale 25, Kompania Piwna
Collapse
X
-
Podwale 25, Kompania Piwna
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Tagi: brak
-
-
a może napiszesz jakie miasto?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
o przepraszam, warszawkaTo inaczej miało być, przyjaciele,
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Recenzja lokalu zamieszczona w dodatku do "Gazety Wyborczej" pt. "Sztuciec Warszawski" (autor - Maciej Nowak) :
Kompania Piwna jest warszawskim wydaniem czeskiej piwiarni -ze sklepionymi kolebkowo pomieszczeniami, długimi drewnianymi ławami i pijackimi sentencjami wypisanymi na ścianach. Kompania działa od kilku tygodni, ale już zdołała zdobyć sobie zagorzałych fanów. l ja do nich należę, choć patrzeć trzeba na ten lokal w sposób dialektyczny. Cenna jest troska szefa kuchni o to, by każda wizyta w Kompanii była dla gościa wydarzeniem, ba, czymś w rodzaju spektaklu. Służy temu zarówno fałszująca niemiłosiernie orkiestra uliczna, jak i bardzo urozmaicony serwis. Naprawdę kolacja w Kompanii może być pretekstem do dobrej zabawy. Gorzej, że potrawy nie zawsze są w pełni przekonujące. Na pewno za wydarzenie uznać trzeba sznycla po wiedeńsku - jego średnica mogła konkurować ze średnicą sporego bochenka wiejskiego chleba. W dodatku, niczym w prawdziwym Wiedniu, podawany z perfekcyjną sałatką ziemniaczaną.
Comment
-
-
kolejna wizyta
Byłem wczoraj po basenie. Ach jak miło piweczko "wchodzi" po zmęczeniu fizycznym. Zmieniło się trochę. Jedzenie duuużo gorsze, sznycel składał się z samej panierki, na dodatek smażony na jakimś kiepskim tłuszczu (do dzisiaj jeszcze mnie boli brzuch). Tyle narzekania a teraz UWAGA Kompania stała się lokalem w którym piwo podawane jest w kufelkach firmowych (bardzo ładny kufel 0,4 taki beczkowaty z nadrukiem Podwale i logo knajpy). Świetnie się z iego pije. I co ważne można go kupić za 12 PLN. Piwo za 0,4 l kosztuje 6 PLN.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Byłem tam w grudniu w jakiś poniedziałek. Każdy poniedziałek promocja piwa 7,50zł=1L (podają w dużych kuflach). Pilsner smakował prawie jak w Pradze, choć pochodził z Tych. Nigdy mi się to nie zdarzyło w zadnej polskiej knajpie i nawet niektórych czeskich.
P.
Comment
-
-
xxx9 napisał(a)
Zythum
Nie pisz warszawka tylko Warszawa - niektórych może to denerwować.
PozdrawiamWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
To taki niewinny żarcik. Często ze znajomymi z np.:Łodzi przekomarzamy się, ja ich nazywam Złodzieje z Łodzi a oni odpłacają krawaciarzem. Ja nie widzę problemu.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Ahumba napisał(a)
ja jestem z warszawki i mnie to nie denerwuje (...)
P.S. xxx9 - w górnym lewym rogu znajdziesz portret człowieka w ciemnych okularach - tam możesz wpisać to, co chcesz, by inni o Tobie wiedzieli
Comment
-
-
Aaa, nie ma za co, w końcu też jestem z Warszawy
A wracając do tematu - parę dni przed Wigilią byliśmy z Ironem w Kompanii i jak wystrój sprawiał miłe wrażenie, tak smak piwa (którego ogólnie, bądźmy szczerzy, również nie lubię) pozostawiał wiele do życzenia. Dlatego też specjalnie wybierać się tam nie będę - no, chyba, że na jakieś gremialne spotkanie, czy tak, przy okazji zmęczenia w okolicy
Comment
-
-
xxx9 napisał(a)
Alumba
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Comment