Wybrzeże Gdyńskie, Syrenka ("Pod Rurą") [zamknięte]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • petrus33
    Gość
    • 2008.01
    • 888

Może żle to ująłem, ale szkoda, że takie kultowe miejsca powoli są przez wszystkich zapominane.
    Rybitwa, Mewa, Albatros i Bar pod Rurą to miejsca wręcz kultowe, gdzie spotykało się wielu znanych ludzi za czasów PRL-u. To właśnie Pod Rurą częstym gościem był Jan Himilsbach i Zdzisław Maklakiewicz, tam też spotykała się przy kuflu śmietanka filmowo-teatralna oraz największe bandziory Warszawy. Ten niepozorny i obskurny barek emanował życiem i atmosferą, wszyscy go znali i cenili. Dziś jest miejscem wręcz zabytkowym.

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Fota już wrzucona tu.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• petrus33
        Gość
        • 2008.01
        • 888

Barek nadal działa i ma się świetnie !
        Ruch dość spory, wieczorem największy. Ludzie różnego przekroju tam przychodzą, ale cyklistów jest najwięcej. Miła atmosferka, miejsca zacienione parasolami, ładny widok na Wisłę. Szkoda tylko, że wisłostrada jest tak blisko, no ale można co 10min popatrzeć na popisy "dawców narządów", którzy to startując spod świateł przy moście, na wysokości barku mają już grubo ponad 150km/h na liczniku. Ot taki lokalny klimacik
        Zauważyłem nalewaki Tyskiego, Żubra, Żywca i Królewskiego.......jest też niewidzialny Belfast za 6zł za 0.5L i 4.50zł za 0.3L. Piwo bardzo smaczne, tylko według mnie zbyt zimne jak na stouta.
        Wrażenia mam bardzo pozytywne.
        Attached Files

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
          tylko według mnie zbyt zimne jak na stouta
          A od kiedy to Belfast jest stoutem?

Comment

• delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
            Dobre
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• VanPurRz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie ujmując ciemnemu Belfastowi to dla mnie podstawowym i wręcz przypisanym do tej knajpy piwem jest Królewskie (wliczając w to nawet obecną podróbę).
              Tak nieco może nie na temat ale nie za bardzo mam aktualny obraz sytuacji w stolycy. Czy oprócz "Pod Rurą" ostała się jeszcze jakaś knajpa ze słynnych "Orlich Gniazd" czyli kultowych PRL-owskich pijalek nad Wisłą ?
              W okolicy Kępy Potockiej działa jeszcze Syrenka choć nie wiem czy pod tą nazwą.
              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Qruq
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 138

Na Kępie Potockiej działają obecnie "u Araba" (Syrenka?) nad kanałkiem oraz Żagiel od strony Wisłostrady.
                Pijme pivo dokud žijem, po smrti se nenapijem!

бухло победит зло!

Comment

• Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5618

To jest temat o konkretnym lokalu i proszę się tego trzymać.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• petrus33
                    Gość
                    • 2008.01
                    • 888

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja tylko nawiązuję do tego, co producent napisał na butelce.
                    A napisał....." Piwo to nawiązuje do oryginalnych irlandzkich czarnych stoutów "

pozd

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Na "stoucie" z Grudziądza i łódzkim Corku były podobne napisy, ale, pomimo największych chęci browarów, one same nie czynią z tych piw stoutów
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2009-08-18, 14:38.

Comment

• docent
                        • 2002.10
                        • 5205

Dobrze, że ja i petrus33 porobiliśmy latem fotki bo stare elementy reklamowe Browarów Warszawskich SA zostały zastąpione tymi nowymi z GŻ.
                        Belfast ciągle dostępny a pan szef nalewa go w czeskim stylu. Czyli kilka minut czekania po czym otrzymujesz piwo z potężną pianą, wystająca 5 cm ponad szkło.
                        Dopiero w zimę docenia się zakaz palenia. W innych lokalach tego typu o podobnej kubaturze wisi niemiłosiernia siekiera. A tu czysto i przejrzyście, dzięki czemu w pełni można cieszyć się całkiem niezłym smakiem Belfasta.
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• petrus33
                          Gość
                          • 2008.01
                          • 888

I ten barek jest teraz w zimie czynny ??
                          Ciekawe jaka temperaturka jest w środku, bo jak pamiętam ściany są ze szkła )))

Comment

• docent
                            • 2002.10
                            • 5205

Ogrzewanie piecykiem na gaz lub naftę. Aż musiałem chronić piwo by mi się nie ugrzało, bo siedziałem w pobliżu. Generalnie siedzi się bez kurtek.

Comment

• petrus33
                              Gość
                              • 2008.01
                              • 888

No to się muszę na Belfasta przejść, jak mrozy mniej tęgie będą.

Comment

• Cooper
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.11
                                • 6058

Knajpy nadwiślańskie zawsze były dla twardzieli W tym dobrym znaczeniu.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
                                X